Sepp Blatter bo moral pojasniti, zakaj je Fifa Trinidadu in Tobagu posodila milijon dolarjev, ki so jih pozneje spremenili v nepovratno subvencijo. Foto: EPA
Sepp Blatter bo moral pojasniti, zakaj je Fifa Trinidadu in Tobagu posodila milijon dolarjev, ki so jih pozneje spremenili v nepovratno subvencijo. Foto: EPA

Pri najnovejših obtožbah gre za domnevno nezakoniti denarni tok v višini milijona ameriških dolarjev zvezi Trinidada in Tobaga.

Preiskava se nanaša na posojilo Mednarodne nogometne zveze, ki ga je ta namenila razvoju nogometa na karibskem otočju Trinidad in Tobago. Tamkajšnji nogometni zvezi je Fifa pred desetimi leti posodila milijon dolarjev brez obresti in zavarovanja, ta prispevek pa je bil pozneje spremenjen v nepovratno subvencijo, kažejo podatki, ki so jih pridobili pri AFP-ju.

Na Trinidadu je bil takrat šef nogometa Jack Warner, ki so mu tako kot Blatterju prepovedali delovanje v športu, oblasti v Združenih državah Amerike pa se trudijo, da bi izročili Warnerja, saj mu želijo soditi za vse domnevne nepravilnosti.

Urad švicarskega državnega tožilca je v izjavi potrdil, da je maja letos podaljšal kazenski postopek proti nekdanjemu predsedniku Fife.

Pod drobnogledom švicarskih organov pregona sta tudi nekdanja visoka funkcionarja Fife in Blatterjeva sodelavca, nekdanja generalni sekretar in finančni direktor svetovne organizacije Jerome Valcke in Markus Kattner.

Blatter, ki je letos dopolnil 84 let, je obtožbe o nepoštenem upravljanju in zlorabah zaupanja zavrnil kot povsem neutemeljene.

Pod drobnogledom je prodaja televizijskih pravic za prenose nogometnih tekem pod tržno vrednostjo karibski nogometni federaciji, ki jo je vodil Warner.

Švicarski tožilci vodijo tudi preiskavo, ki se nanaša na sporno plačilo v višini dveh milijonov švicarskih frankov (1,8 milijona evrov) nekdanjemu Blatterjevemu sodelavcu – Francozu Michelu Platiniju, nekdanjemu predsedniku Evropske nogometne zveze.