Slaven Bilić in hrvaški nogometaši zapuščajo zelenico na stadionu Ernsta Happla. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Slaven Bilić in hrvaški nogometaši zapuščajo zelenico na stadionu Ernsta Happla. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Fatih Terim
Fatih Terim je še enkrat dokazal svojo nepopustljivost. Foto: Reuters
Robert Kovač in Nihat Kahveci
Robert Kovač in Nihat Kahveci v boju za žogo. Foto: EPA

Po porazu proti Turčiji jih je izrekel hrvaški selektor Slaven Bilić, ki pa ni ne prvi in tudi ne zadnji s podobno izkušnjo v športnih arenah. Dovolj je, da se spomnimo nogometašev Bayerna, ki so v zadnjih sekundah izgubili finale Lige prvakov leta 1999, slovenskih nogometašev na Euru 2000, ko so zapravili tri zadetke prednosti proti ZR Jugoslaviji, in nenazadnje naših košarkarjev na lanskem evropskem prvenstvu v Španiji, kjer so v četrtfinalu proti Grčiji še dve minuti in 40 sekund pred koncem tekme vodili za 12 točk, nato pa parket zapuščali s sklonjenimi glavami.

Med 11-metrovkami z glavami še vedno pri podaljšku
"Ničesar ne zamerim svojim igralcem. Ponosen sem na njih, a hkrati smo žalostni, ker smo mislili, da lahko gremo na tem prvenstvu do konca. Doživeli smo šok. Zdelo se je, da je vsega konec, potem pa smo prejeli gol. Pred streljanjem enajstmetrovk so bili v psihološki prednosti zagotovo Turki. Ne znam povedati, kaj se je dogajalo v glavah naših igralcev, toda pri 11-metrovkah niso bili zbrani. Z glavami so bili verjetno še vedno pri podaljšku in tistem prejetem zadetku. To je gotovo vplivalo na njih," je po tekmi razmišljal Bilić.

Kovač: Nikoli ne bom pozabil zadnjih trenutkov
Podobnih misli je bil 36-letni kapetan hrvaške reprezentance Niko Kovač, ki je odigral zadnjo tekmo v kockastem dresu: "Pravijo, da sreča spremlja hrabre. Danes smo bili hrabri, toda za naš pogum nismo bili nagrajeni. Nikoli ne bom pozabil zadnjih trenutkov tekme."
Terimov pogled spodbudil turške nogometaše
Povsem drugačno je bilo razpoloženje v turškem taboru. "Po prejetem zadetku se nisem predal. Videl sem nekaj naših igralcev, ki so popadali po tleh. Rekel sem jim, naj takoj vzamejo žogo iz mreže. Nikoli se ne smeš predati, igrati moraš do konca, dokler ne sodnik zadnjič zapiska. Zaradi tega je nogomet zanimiva igra," je dramatično končnico podaljška opisal turški selektor Fatih Terim.

Ta trenutek je lepo podoživel tudi Kazim Kazim, ki je zelenico sicer zapustil že po uri igre: "Trener nas je pogledal in ta pogled nas je spodbudil, da smo igrali naprej."

"Tudi ko so zadeli, nismo izgubili vere v zmago. Verjel sem v moštvo. To smo pokazali že proti Švicarjem in Čehom. Imamo pravi duh," je dejal Nihat Kahveci.

M. R.