Foto:
Foto:
Danski nogometaši so pred četrtfinalno tekmo dobro razpoloženi.
Karel Poborsky je našel tudi čas za avtograme.


Čehi so do popolnega izkupička prišli potem, ko so zaostajali prav na vsaki tekmi, proti Nemcem celo z "rezervno" postavo, ki je dokazala, da ima Brückner na razpolago 23 kvalitetnih igralcev. V prvo vrsto se vrača udarna enajsterica na čelu s Pavlom Nedvedom.

Obe moštvi nimata kaznovanih igralcev, danskemu selektorju Mortenu Olsnu pa sive lase povzročata poškodbi Niclasa Jensna in Ebbeja Sanda. Prvi zaradi poškodbe levega stopala verjetno ne bo nastopil (zamenjal ga bo Kasper Bogelund), napadalec Schalkeja pa naj bi le zaigral. Če ne bo nared, bo vskočil Claus Jensen ali Peter Madsen. Nad bolečinami v mišicah se pritožujeta tudi Dennis Rommedahl in Martin Jörgensen.

Danci se zavedajo, da bodo imeli v obrambi veliko dela
Danski branilec Thomas Helveg, ki je Nedvedu neštetokrat stal nasproti na tekmah italijanskega prvenstva, pravi, da ga ni treba posebej predstavljati njegovim soigralcem, saj vsakdo pozna njegove kvalitete: "Ko gre v napad, ga je težko ustaviti, saj združi izreden ritem in tehniko. Imeti ne sme niti malo prostora."

Martin Laursen se zaveda, da bo imel s kolegi v obrambi veliko dela predvsem z "velikanom" Janom Kollerjem: "Težko ne bo le v zračnih dvobojih. Ogromno žog bo dobil tudi v noge, zato bo treba biti pozoren in mu jih čim več odvzeti." Laursen se veseli srečanja s Čehi, ker ve, da bo njegova ekipa lahko napadala: "Danci niso kot Angleži. Ne čakajo zadaj in se branijo."

Pričakovanja selektorja Mortena Olsna so strnjena v naslednjih stavkih: "Igramo proti Češki, ki nima samo dobre ekipe, temveč tudi enak duh kot naša. Mi imamo nekaj dobrih igralcev, prav tako pa tudi oni ... Zato mislim, da imamo oboji 50-odstotne možnosti za napredovanje."

Kljub trem zmagam so Čehi previdni
Čehi poudarjajo, da tri zmage v predtekmovanju zdaj ne pomenijo več ničesar. "Prvenstvo se za nas začenja znova," meni Brücknerjev pomočnik Miroslav Beranek. Nanj je največji vtis doslej naredil Jon Dahl Tomasson, hkrati pa poudarja, da so Danci pokazali izredno kolektivno igro, ki je zelo organizirana tako v napadu kot obrambi. "Bolj se bojimo igralcev, ki Tomassonu pripravljajo priložnosti, kot njega samega," dodaja Beranek.

"Ne bojimo se ne Dancev, ne nikogar drugega. Vemo, da so močno moštvo in jih spoštujemo, a mi lahko napadamo zelo dobro. Naša najšibkejša točka je obramba. Pričakujem zelo odprto in napadalno tekmo ter veliko zadetkov," napoveduje Vladimir Šmicer.

Pavel Nedved ocenjuje, da so bili Danci kljub drugemu mestu najboljše moštvo v skupini C: "Zaslužili bi si prvo mesto. Po eni strani sem si tega želel, saj bi potem mi igrali proti drugemu nasprotniku. Bili so zelo agresivni in napadalni."

Milan Baroš, ki je bil strelec na vseh treh dosedanjih tekmah, bi seveda rad nadaljeval svojo bero. "Moj cilj je biti najboljši strelec prvenstva, to pa mi ne bo uspelo, če ne pridemo vsaj do polfinala," pravi "Maradona iz Ostrave". Bomo videli ...

DOBRO JE VEDETI:
- Nasprotnika sta se pomerila 18-krat. Danci so edino zmago dosegli na zadnji medsebojni tekmi (2:1, leta 2001 v kvalifikacijah za SP 2002).
- Čehi imajo niz štirih zaporednih zmag na EP-jih. Rekord si z zmago več delijo Francozi in Nizozemci.
- Milan Baroš in Ruud van Nistelrooy sta edina, ki sta zadela na vseh treh tekmah, na katerih sta nastopila. Rekord drži Francoz Michel Platini (gol na petih zaporednih tekmah Eura 1984).
- Danci so napredovali iz skupine prvič po letu 1992, ko so osvojili naslov.
- Danci so na Eurih izgubili 11 tekem, kar je tudi "neslavni" rekord.
- Nemci (1996) in Francozi (2000) so osvojili naslov, potem ko so bili v predtekmovalni skupini skupaj s Čehi.

Nedelja ob 20.45 (Porto - Dragao):     
ČEŠKA                        DANSKA
                                       
---------- verjetni postavi: ----------
 1 Čech              1 Sorensen        
 2 Grygera           6 Helveg          
21 Ujfaluši          4 Laursen         
 5 Bolf              3 Henriksen       
 6 Jankulovski       2 Bogelund        
 8 Poborsky          8 Grönkjär        
 4 Galašek           7 Gravesen        
10 Rosicky          15 D. Jensen       
11 Nedved           10 Jörgensen       
15 Baroš            11 Sand            
 9 Koller            9 Tomasson        
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Valentin IVANOV (RUS)