Cesare Prandelli ni bil zadovoljen s finalno predstavo, a tega svojim izbrancem ne zameri, kvečjemu bo to dodatna motivacija na poti na svetovno prvenstvo čez dve leti. Foto: Reuters
Cesare Prandelli ni bil zadovoljen s finalno predstavo, a tega svojim izbrancem ne zameri, kvečjemu bo to dodatna motivacija na poti na svetovno prvenstvo čez dve leti. Foto: Reuters
Thiago Motta
Po poškodbi Thiaga Motte v 61. minuti, ko so Italijani ostali z le desetimi možmi na zelenici, je postalo jasno, da "azzurri" ne morejo ogroziti šampionskega niza Španije. Foto: Reuters

visokemu porazu v finalu Eura 2012 je Cesare Prandelli požel aplavz zahtevnih italijanskih novinarjev, Prandelli pa jim je obljubil, da bo vodil Italijo na SP 2014.

"Moja prihodnost je že določena. Nimam nobenih težav z zvezo ali njenim vodstvom. Tukaj imamo projekt, ki ga želim voditi še naprej," je 54-letnik iz Brescie potrdil novico, da ostaja selektor Italije. Še več, sedmi sili je izdal, da je ravno poraz s Španijo (0:4) prispeval k odločenosti, da ostane na klopi "azzurrov". "Seveda je moja odločitev, poraz vpliva na to, predvsem pa je nemogoče, da zapustim stvari v tem stanju. Gre za fascinanten projekt, težak, a res fascinanten."

Po težavah odlične igre vse do finala
Prandelli je ponovil, da je ponosen na predstave svojih varovancev na EP-ju na Poljskem in Ukrajini, saj so na turnir stare celine Italijani prišli z nizkimi pričakovanju, na koncu igrali v velikem finalu, kjer pa niso bili kos šampionskim Špancem.

"Turnir smo začeli z nekaj domačimi težavami. Imeli smo Španijo v skupini, odigrali smo, mislim, nekaj odličnih tekem. Na koncu v finalu pa smo se na žalost spopadali s telesno pripravljenostjo in poškodbami," je Prandelli potrdil, da so jim na turnirju ponagajale tudi poškodbe. V finalu so tako Italijani zadnje pol ure odigrali le z desetimi igralci, saj se je po vseh treh opravljenih zamenjavah poškodoval ravno zadnji rezervist Thiago Motta. Že v 1. polčasu se je poškodoval tudi branilec Giorgio Chiellini.

Italija je bila po slabem svetovnem prvenstvu v Južni Afriki na tleh, nato pa je pod Prandellijevim vodstvom slavila v kvalifikacijski skupini s Slovenijo. Zadnje pripravljalne tekme niso bile blesteče, med sklepnimi pripravami pa je izbruhnila nova stavniška afera, v katero so bili vpleteni tudi nekateri reprezentanti. Osumljeni Domenico Criscito je tako ostal brez mesta v ekipi za Euro, medtem ko je v njej ostal branilec Leonardo Bonucci. Mediji so ob tem še razkrili, da je kapetan Gianluigi Buffon redni stavec za visoke vsote.

Ponosen na fante in svoje moštvo
"Zaslužimo si oceno od osem od deset,"
je ob koncu nekdanji trener Parme in Fiorentine ocenil celotno predstavo novih evropskih podprvakov. "Fantje so pokazali, da imajo moštveni duh, s katerim lahko loviš svoje sanje. Trdo so delali drug za drugega, pokazali so tudi, da lahko izgubijo z dostojanstvo. Zelo sem ponosen na moje moštvo," je sklenil Prandelli, ki je nato prejel aplavz italijanskih novinarjev, katerim je sam vrnil z enako gesto.

V naslednjih dneh Prandellija čaka sestanek s predsednikom italijanske zveze Giancarlom Abetejem, s katerim bo dorekel zadnje podrobnosti v pogodbi in za Italijo se bo nato začel projekt Brazilija 2014.