Belgijci so si že zagotovili preboj v osmino finala. Foto: EPA
Belgijci so si že zagotovili preboj v osmino finala. Foto: EPA

Gledalci na stadionu Parken v Københavnu so v dogovoru z obema zvezama poskrbeli za posebno gesto: v 10. minuti (Eriksen ima na dresu to številko) so tekmo prekinili, nogometaši so žogo poslali v stranski avt, potem pa so tako gledalci kot nogometaši s ploskanjem posredovali sporočilo Eriksenu in mu zaželeli hitro okrevanje.

Yussuf Poulsen je poskrbel za sanjski štart motiviranih Dancev. Foto: EPA
Yussuf Poulsen je poskrbel za sanjski štart motiviranih Dancev. Foto: EPA

Danci, ki so v soboto izgubili proti Finski z 0:1, so prikazali odlično predstavo. Imeli so precej več strelov (22:6), v okvir vrat so sprožili šestkrat in enkrat zadeli tudi prečko. Po prikazanem bi si v 180 minutah zagotovo zaslužili kakšno točko, zdaj pa se bodo reševali v ponedeljek zvečer proti Rusiji. Nujno potrebujejo tri točke in hkrati morajo upati na zmago Belgije nad Finsko.

Poulsen dosegel drugi najhitrejši gol v zgodovini EP-jev
Danci so sanjsko odprli srečanje. Branilec Jason Denayer je zelo slabo podal, Pierre-Emile Höjbjerg je prestregel žogo in na desni strani kazenskega prostora zaposlil Yussufa Poulsena. Napadalec Leipziga je v 99. sekundi s 14 metrov z desno nogo poslal žogo v malo mrežico.

To je bil drugi najhitrejši zadetek v zgodovini evropskih prvenstev. Hitrejši je bil le Rus Dmitrij Kiričenko 20. junija 2004 proti Grčiji.

Navijači na stadionu Parken so pripravili številne napise. Vsi upajo na hitro okrevanje Christiana Eriksena. Foto: EPA
Navijači na stadionu Parken so pripravili številne napise. Vsi upajo na hitro okrevanje Christiana Eriksena. Foto: EPA

Danski napadi niso pojenjali, v 5. minuti je Joakim Maehle premešal obrambo Belgijcev, a je bil Thibaut Courtois zbran. Le minuto zatem je zanesljivo posredoval tudi po strelu z glavo Daniela Wassa.

V prvem polčasu so bili Danci boljši, šele po pol ure so Belgijci vzpostavili ravnotežje. V prvem polčasu si najboljša reprezentanca na lestvici Fife ni priigrala nobene velike priložnosti.

Belgijci po vstopu De Bruyneja prikazali pravi obraz
Španski strokovnjak na klopi Belgijcev Roberto Martinez je takoj na začetku drugega polčasa v igro poslal rekonvalescenta po hudih poškodbah obraza De Bruyneja. Po prihodu zvezdnika Manchester Cityja so se razigrali tudi rdeči vragi.

Thorgan Hazard izenačil po protinapadu
V 55. minuti so Belgijci izenačili. Romelu Lukaku je ušel po desni strani, ki je v sredino podal do De Bruyneja. Odlični vezist je podal pred vrata, pritekel je Thorgan Hazard in iz bližine zabil žogo v mrežo za 1:1.

Thorgan Hazard je izenačil na začetku drugega polčasa. Foto: EPA
Thorgan Hazard je izenačil na začetku drugega polčasa. Foto: EPA

Razigrani De Bruyne mož odločitve
V nadaljevanju so Belgijci prevzeli pobudo. Premoč so kronali v 70. minuti. Eden Hazard, ki je po uri igre zamenjal Yannicka Carrasca, je podal do De Bruyneja, ki je z natančnim strelom z levo nogo z roba kazenskega prostora zadel desni spodnji kot nemočnega vratarja Kasperja Schmeichela.

Braithwaite z glavo stresel prečko
V zadnjih minutah so Danci skušali izenačiti. Najbližje so bili v 87. minuti, po predložku Jensa Strygerja Larsena z desne strani je Martin Braithwaite po strelu z glavo zadel prečko. V 95. minuti je tudi Schmeichel krenil pred vrata Belgije, do odbite žoge je prišel Thomas Meunier, ki pa s 40 metrov ni dobro zadel žoge, Andreas Skov Olsen se je dovolj hitro vrnil.

Kevin De Bruyne se je poškodoval na finalu Lige prvakov 29. maja v Portu. Vrnil se je na začetku drugega polčasa in takoj zablestel. Foto: EPA
Kevin De Bruyne se je poškodoval na finalu Lige prvakov 29. maja v Portu. Vrnil se je na začetku drugega polčasa in takoj zablestel. Foto: EPA

De Bruyne ni želel proslaviti zadetka
"Že kar nekaj časa nismo odigrali tako zahtevne tekme. To je bil velik test. V prvem polčasu smo bili razglašeni, a imamo dovolj izkušenj, da se nam je uspelo vrniti," je povedal selektor Martinez, mi je zdaj lahko sproščen, saj si je Belgija že zagotovila uvrstitev v osmino finala. V ponedeljek proti Finski potrebuje točko za potrditev prvega mesta.

"Nisem želel preveč proslavljati, saj spoštujem ljudi na tem stadionu po dogodkih v soboto. Odšel sem na mesto, kjer se je zgrudil Eriksen in ostal sem miren," je dodal De Bruyne.

Delaney priznal, da se je bilo težko vrniti na stadion
"Zelo težko se je bilo vrniti na stadion Parken in peti himno. Pripravili smo se zelo dobro na to posebno tekmo. Iztisnili bomo maksimum tudi na zadnji tekmi. Nekaj let smo čakali na te tekme na domačem stadionu," je povedal vezist Thomas Delaney.

Belgija po zmagi nad Dansko že v osmini finala

Skupina B, 2. krog, København:
DANSKA – BELGIJA 1:2 (1:0)
23.395; Poulsen 2.; T. Hazard 55., De Bruyne 71.

Danska: Schmeichel, Christensen, Kjaer, Vestergaard (84./Skov Olsen), Maehle, Wass (62./Stryger Larsen), Höjbjerg, Delaney (72./M. Jensen), Poulsen (62./Norgaard), Braithwaite, Damsgaard (72./Cornelius).

Belgija: Courtois, Alderweireld, Denayer, Vermaelen, Meunier, Tielemans, Dendoncker (59./Witsel), T. Hazard (95./Vermaelen), Mertens (46./De Bruyne), Carrasco (59./E. Hazard), Lukaku.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)

Lestvica:                       
BELGIJA          2  2 0 0 5:1  6
FINSKA           2  1 0 1 1:1  3
RUSIJA           2  1 0 1 1:3  3
DANSKA           2  0 0 2 1:3  0