Veselje Madžarov po veliki točki proti svetovnim prvakom Francozom. Foto: EPA
Veselje Madžarov po veliki točki proti svetovnim prvakom Francozom. Foto: EPA
Madžari uspeli ustaviti Francoze

Srečanje v polni Puskas Areni pred 67.000 gledalci se je začelo v vročem vremenu, saj se je živo srebro povzpelo do 30 stopinj Celzija.

Jalova premoč Francije
Francozi so hitro prevzeli pobudo in v 13. minuti prvič nevarno zapretili, ko je s kakšnih 20 metrov poskusil Karim Benzema, a je bil vratar Peter Gulacsi na mestu. Prav tako ob odbiti žogi in poskusu Antoina Griezmanna, ki pa je bil pred tem v nedovoljenem položaju. Malo pozneje je z glavo mimo vrat meril še Kylian Mbappe.

Antoine Griezmann (levo) je v 66. minuti izenačil. Francija si je s točko bržkone že zagotovila izločilne boje. Foto: EPA
Antoine Griezmann (levo) je v 66. minuti izenačil. Francija si je s točko bržkone že zagotovila izločilne boje. Foto: EPA

Francija je pritiskala za vodilni gol, Madžarska se je z vsemi močmi branila. V 30. minuti je Karim Benzema po podaji Mbappeja za las meril mimo vrat. In kdor ne da, dobi.

Fiola Madžare spravil v delirij
Ko je že kazalo, da se bo prvi polčas končal brez golov, je v sodnikovem dodatku po dvojni podaji z Rolandom Sallaijem po levem boku francoski obrambi pobegnil Attila Fiola in s strelom za bližnjo vratnico matiral Huga Llorisa. Več kot 60.000 domačih navijačev je bilo na nogah. Statistika prvega polčasa govori o jalovi premoči Francije: posest žoge 67:33, streli 7:3 - oboje za Francijo, streli v okvir vrat pa 2:1 za Madžarsko.

Attila Fiola je v sodnikovem dodatku prvega polčasa Madžare povedel v vodstvo. Foto: EPA
Attila Fiola je v sodnikovem dodatku prvega polčasa Madžare povedel v vodstvo. Foto: EPA

Dembele stresel vratnico
Tudi v drugem polčasu se slika na igrišču ni spremenila. Francozi so imeli žogo več v nogah in pritiskali, Madžari so čakali na protinapade. V 59. minuti je Ousmane Dembele, ki je v igro vstopil malo pred tem, sprožil z desne strani in stresel vratnico.

Griezmann vrnil Francoze v igro
Francija je v 66. minuti le kronala terensko premoč. Madžarskim branilcem ni uspelo izbiti dolge podaje, tako da se je do žoge v kazenskem prostoru dokopal Mbappe. Francoski napadalec je žogo poslal v sredino, kamor je iz ozadja pritekel Antoine Griezmann in zatresel mrežo.

Na Puskas Areni se je zbralo 67.000 gledalcev. Foto: EPA
Na Puskas Areni se je zbralo 67.000 gledalcev. Foto: EPA

Gulacsi preprečil veselje Mbappeju
V 82. minuti je imel Mbappe na nogi "zaključno žogo", a se je z obrambo izkazal Gulacsi, ki je odbil močan strel z leve strani. Francija je zadnjo priložnost zapravila v sodnikovem podaljšku, ko je Raphael Varane z glavo meril mimo vrat.

Še končna statistika: posest žoge 61:39, streli 15:5, v okvir vrat 4:3 – vse za Francijo.

V drugi tekmi 2. kroga skupine F je Nemčija v Münchnu s 4:2 premagala Portugalsko, ki je povedla z golom Cristiana Ronalda v 15. minuti, nato pa je Nemčija odgovorila s štirimi goli zapored.


SKUPINA F, Budimpešta

MADŽARSKA – FRANCIJA 1:1 (1:0)
67.000; Fiola 45.+2.; Griezmann 66.

Madžarska: Gulacsi, Botka, Orban, At. Szalai, Nego, Kleinheisler (84./Lovrencsics), A. Nagy, Schäfer (75./Cseri), Fiola, Sallai, Ad. Szalai (26./Nikolić).

Francija: Lloris, Pavard, Varane, Kimpembe, Digne, Kante, Pogba (76./Tolisso), Rabiot (57./Dembele 87./Dembele), Griezmann, Mbappe, Benzema (76./Giroud).

Sodnik: Michael Oliver (Anglija)

München:
PORTUGALSKA - NEMČIJA 2:4 (1:2)
Ronaldo 15., Diogo Jota 67.; Ruben Dias 35./ag, Guerreiro 39./ag, Havertz 51.,
Gosens 60.

Lestvica:                       
FRANCIJA         2  1 1 0 2:1  4
PORTUGALSKA      2  1 0 1 5:4  3
NEMČIJA          2  1 0 1 4:3  3
MADŽARSKA        2  0 1 1 1:4  1