Manuel Locatelli (v ospredju) je bil z dvema goloma glavni junak Italije. Foto: AP
Manuel Locatelli (v ospredju) je bil z dvema goloma glavni junak Italije. Foto: AP

Za Italijo, ki je že v osmini finala, je v 26. in 52. minuti zadel Manuel Locatelli, v 89. minuti pa je piko na i postavil Ciro Immobile.

Evropski prvaki iz leta 1968 so zmagali desetič zapored, na teh tekmah so dosegli 31 golov in nobenega prejeli, obenem pa so niz neporaženosti podaljšali na 29 srečanj.

Italijani so znova kar hitro opozorili nase. Potem ko je v 11. minuti Immobile zgrešil z glavo, minuto pozneje pa so neuspešno zahtevali 11-metrovko po domnevnem prekršku nad Lorenzem Insignejem, so se v 19. minuti že veselili vodstva, toda prehitro. Po ogledu videoposnetka so sodniki dosodili igranje z roko strelca Giorgia Chiellinija. Izkušeni branilec pa je moral že v 24. minuti iz igre zaradi poškodbe.

Italijanski in švicarski navijači na stadionu v Rimu. Foto: AP
Italijanski in švicarski navijači na stadionu v Rimu. Foto: AP

Toda dve minuti pozneje so varovanci Roberta Mancinija le povedli. Domenico Berardi je po desni strani prodrl v kazenski prostor, na koncu pa v osrčju kazenskega prostora našel Locatellija, ki je brez težav zadel za 1:0. Pozneje so Italijani izpeljali še nekaj obetavnih akcij, a brez pravega zaključka. Švicarji na drugi strani niso niti enkrat resneje ogrozili Gianluigija Donnarumme.

So pa zato Italijani v 52. minuti podvojili prednost. Znova je bil v glavni vlogi vse bolj zaželeni igralec Sassuola Locatelli, ki je z natančnim strelom z 19 metrov premagal Yanna Sommerja. V 64. minuti so vendarle zagrozili tudi Švicarji, a je Donnarumma ustavil poskus Stevena Zuberja iz bližine. Minuto zatem je na drugi strani Berardi za malenkost preveč okleval, tako da je žoga na koncu zletela precej mimo vrat.

Italijani so sicer zlahka prihajali na švicarsko polovico in pred tekmečev kazenski prostor, saj so Švicarji večino tekme puščali veliko prostora, predvsem po krilih. Posledično so imeli gostitelji še nekaj obetavnih akcij, ki pa se niso končale z novim zadetkom.

Na drugi strani je Vladimir Petković z menjavami poskušal rešiti, kar se je rešiti dalo, toda brez pravega uspeha. Immobile je končni izid postavil z nizkim in natančnim strelom s približno 20 metrov.

Italijani še naprej navdušujejo na Olimpicu

Skupina A, Rim:
ITALIJA – ŠVICA 3:0 (1:0)
12.445; Locatelli 26., 52., Immobile 89.

Italija: Donnarumma, Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini (24./Acerbi), Spinazzola, Barella (86./Cristante), Jorginho, Locatelli (86./Pessina), Berardi (70./Toloi), Immobile, Insigne (69./Chiesa).

Švica: Sommer, Elvedi, Schär (57./Zuber), Akanji, Mbabu (58./Widmer), Freuler (84./Sow), Xhaka, Rodriguez, Shaqiri (76./Vargas), Embolo, Seferović (46./Gavranović).

Sodnik: Sergej Karasev (Rusija)


TURČIJA – WALES 0:2 (0:1)
Ramsey 43., C. Roberts 95.
Bale (Wales) je v 61. minuti z 11-metrovke streljal prek vrat.


Lestvica:                       
ITALIJA          2  2 0 0 6:0  6
WALES            2  1 1 0 3:1  4
ŠVICA            2  0 1 1 1:4  1
TURČIJA          2  0 0 2 0:5  0