Žoga je okrogla Euro 2020 e13: Jorginho e basta

"Jorginho e basta!" ("Jorginho in vsega bo konec!") je v radijskem prenosu na italijanskem nacionalnem radiu večkrat zapored vreščal komentator. V Braziliji rojeni vezist, sicer redni izvajalec enajstmetrovk pri londonskem Chelseaju, je bil sinoči zadnji italijanski izvajalec strelov z bele točke in v peti seriji je z golom prinesel zmago Italiji. Za prvi italijanski finale po devetih letih.

"Bolj malo smo v Italiji spali to noč," je oglašanje iz Rima v nogometni podkast Žoga je okrogla začel italijanski dopisnik Janko Petrovec. "Tu v Rimu je bilo zelo glasno takoj po koncu tekme, še bolj bojda npr. v Neaplju. Italijani radi praznujejo dobre rezultate svojih klubov in reprezentance tako, da se naložijo v avtomobile in na motorje in gredo v mesto praznovat. V Neaplju je bil promet dolgo v noč povsem ustavljen, domačini so se zbrali na trgu Trieste e Trento in se metali v fontano. Do nedelje je še treba počakati, potem pa bomo videli, ali bo Italija letos kot prva sploh zmagala tako na Euru kot tudi že prej na Evroviziji."

Jorginho je zanesljivo izvedel odločilno enajstmetrovko. Foto: EPA
Jorginho je zanesljivo izvedel odločilno enajstmetrovko. Foto: EPA

Morata v prazno, Jorginho v polno

Četrto in, kot se je izkazalo, zadnjo špansko enajstmetrovko je zapravil Alvaro Morata, pred tem sta v prvi seriji zgrešila tako Locatelli kot Olmo. Radijski reporter Aljaž Golčer pravi, da je zgrešen strel Morate, sicer napadalca torinskega Juventusa, statistično najverjetnejši: "Morata, ki je sicer odlično zadel za špansko izenačenje, je potem zgrešil enajstmetrovko. To je bilo v četrti seriji in statistika, ki so jo v svoji raziskavi naredili angleški analitiki, pravi, da strelci najpogosteje zapravijo prav četrti strel z enajstih metrov."

Zadnji strel večera je tako pripadel Jorginhu. Nogometaš, ki veliko večino svojih golov doseže z bele točke, je v lanski sezoni Premier League dosegel sedem zadetkov, kar je njegov najboljši strelski izkupiček kariere. Radijski reporter Jože Pepevnik opozarja na Jorginhev slog izvajanja tovrstnih udarcev: "Njegovega poskoka pri izvajanju enajstmetrovk smo vajeni, vendar je to bila vendarle poteza z veliko poguma. Polfinale evropskega prvenstva, odločilen strel za vstop v finale, 60.000 gledalcev na tribunah. Jorginho s tem poskokom, ko hkrati gleda vratarja, igra igro čakanja. Unai Simon je ostal kar na sredini, ker je čakal na smer strela. Jorginhevi udarci so hkrati tako tvegani kot genialni."

Wembley je bil sinoči dvotretjinsko zaseden, tako pa bo tudi na preostalih dveh tekmah turnirja, nocojšnjem polfinalu in nedeljskem finalu. Janko Petrovec je ob pogovoru o odličnem vzdušju na tribunah razmišljal tudi o navijaškem deležu z vidika Italijanov, ki živijo v Angliji: "Seveda so čast tribun v veliki meri reševali t. i. gastarbajterji. V Londonu in okolici živi veliko število Italijanov. Če smo včeraj ugotavljali, da je bilo Italijanom prodanih šest tisoč vstopnic, Špancem pa štiri tisoč, smo potem v televizijskem prenosu videli, da so bili italijanski navijači v veliki premoči. Novinarji, ki so v Londonu, so poročali o vsaj deset tisoč italijanskih privržencih na tribunah."

Italijo zajela nogometna evforija

Prekmurci do zmage na makedonskih tleh

Svojo krstno tekmo v kvalifikacijah za Ligo prvakov pa je v Skopju sinoči odigrala Mura. Slovenska državna prvakinja je makedonsko prvakinjo Škendijo premagala z 1:0, edini gol je z enajstih metrov v prvem polčasu dosegel Luka Bobičanec.

"Bila je to prava Šimundževa tekma. Odlična, pragmatična igra Mure. Sicer ni bil zadovoljen z igro v napadu oz. s prehodi iz zvezne v napadalno vrsto. Bilo je precej discipline v ekipi, ko pa je ta pojenjala, je imel svojim varovancem veliko povedati z roba igrišča. Povratna tekma bo težka, Škendija je morda individualno boljše moštvo, a z manj reda na igrišču. Škoda, da gol v gosteh več ne šteje toliko kot prej, vendar v prenovljeni Fazaneriji pričakujemo nekoliko drugačno Muro, nekoliko bolj pogumno. Je bil pa to dober uvod v to tekmovanje za črno-bele," je povedal radijski reporter Boštjan Janežič.

Nogometno omizje na čelu z voditeljem Luko Petričem se je pogovarjalo tudi o španskem optimizmu kljub izpadu s prvenstva, mladem vezistu Pedriju ter možnostih Anglije in Danske pred nocojšnjim drugim polfinalom.