Robin Gosens je bil zelo razigran, s četrtim golom pa je postavil piko na i zanesljivi nemški zmagi. Foto: Reuters
Robin Gosens je bil zelo razigran, s četrtim golom pa je postavil piko na i zanesljivi nemški zmagi. Foto: Reuters

V tekmi, ki je do zdaj na letošnjem Euru postregla z največ zadetki, je Nemčija vpisala peto zaporedno zmago nad Portugalsko, sicer pa ob le treh porazih 11. na 19 medsebojnih obračunih. Prvič v zgodovini je branilec evropske krone prejel štiri zadetke. Nemci so pričakovano imeli pobudo in bili ves čas nevarnejši, občutili pa so moč portugalskega protinapada. Na zaostanek so uspešno in razmeroma hitro odgovorili. Tako so že v prvem polčasu povedli, v drugem dali še dva zadetka, tudi po portugalskem znižanju zaostanka pa domača zmaga na Bavarskem ni bila ogrožena. Zadnji krog bo v skupini F zelo zanimiv. Nemce čaka dvoboj z Madžari, Portugalce pa v obračunu aktualni evropskih in svetovnih prvakov s Francozi.

Cristiano Ronaldo je dosegel prvi portugalski gol, pri drugem pa je prispeval podajo. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo je dosegel prvi portugalski gol, pri drugem pa je prispeval podajo. Foto: Reuters

Izvrsten protinapad za portugalsko vodstvo

Nemci so nemudoma prevzeli pobudo. Silovito so pritisnili na zadnjo portugalsko linijo, ki je imela v uvodu kar nekaj težav s prenosom žoge naprej. Napadi so si sledili drug za drugim in v peti minuti se je mreža aktualnih prvakov zatresla. Po podaji Matthiasa Ginterja je zadel Robin Gosens, toda zadetek je bil razveljavljen. Ob podaji Ginterja je bil v prepovedanem položaju Serge Gnabry, ki je bil sicer nekoliko prekratek, da bi žogo spravil v mrežo.

Kljub številnim nemškim napadom pa je Portugalska v 15. minuti povedla. Po nemškem kotu je v protinapad žogo popeljal Bernardo Silva, ki je nato z natančno podajo našel Dioga Joto. Napadalec Liverpoola je bil hitrejši od obrambe elfa, žogo je lepo sprejel s prsmi, nato pa nesebično podal v sredino, kjer Cristianu Ronaldu ni bilo težko zadeti nebranjene mreže.

Dva avtogola za nemški preobrat

Po prejetem zadetku so se Nemci malce umirili, toda šok je hitro minil in znova so močno pritisnili, kar se jim je kmalu obrestovalo, saj so v štirih minutah preobrnili izid. Najprej je v 35. minuti z desne na drugo stran podal Joshua Kimmich, s prve jo je v sredino proti Kaiju Havertzu poslal Gosens, zadnji pa se je žoge dotaknil Ruben Dias, ki se je tako podpisal pod avtogol.

Štiri minute pozneje so domači nogometaši znova premagali obrambo evropskih prvakov. Akcijo je začel Antonio Rüdiger, potem je Gosens podal Thomasu Müllerju, ki je zadel Pepeja, a dobil odbito žogo. Nato jo je poslal do Havertza, ki jo je zgrešil, toda na desni strani jo je prejel Kimmich. Ta je podal v sredino, tam pa jo je nespretno za hrbet svojega vratarja spravil Raphael Guereiro. Tik pred koncem polčasa se je Rui Patricio izkazal z obrambo poskusa Serga Gnabryja, ki je predtem lepo zavrtel Pepeja.

Kai Havertz je dosegel tretji nemški zadetek. Ključen je bil tudi pri drugem, toda na koncu je šlo za avtogol Rubena Diasa. Foto: Reuters
Kai Havertz je dosegel tretji nemški zadetek. Ključen je bil tudi pri drugem, toda na koncu je šlo za avtogol Rubena Diasa. Foto: Reuters

Havertz, Gosens in Diogo Jota zadeli v drugem polčasu

Že v šesti minuti nadaljevanja je elf znova našel pot žogi v portugalsko mrežo. Po lepi kombinaciji sta si Kroos in Müller na robu kazenskega prostora izmenjala dvojno podajo. Nogometaš Bayerna je nato poslal žogo na levo stran, kjer je bil razigran Gosens, ta je nemudoma podal pred vrata, kjer je bil na pravem mestu Havertz in jo je pospravil v mrežo.

Devet minut pozneje so Nemci znova po izjemni kombinaciji izigrali nasprotnikovo obrambo. Tokrat je Havertz na desni strani našel Kimmicha, ta pa je ponovno natančno podal pred vrata, kjer je z glavo Ruija Patricia matiral Gosens. V 67. minuti so Portugalci znižali. Rezervist Joao Moutinho je izvedel prosti strel z leve strani. Ob neodločni nemški obrambi je Ronaldo z desne strani vrnil žogo pred vrata, kjer jo je v mrežo potisnil Diogo Jota. V nadaljevanju sta nova zadetka preprečila okvirja obeh vrat. V 79. minuti je z velike razdalje silovito sprožil Renato Sanches, toda zadel je le vratnico. Štiri minute zatem je v protinapadu z roba kazenskega prostora poskusil Leon Goretzka, ki je zatresel prečko.

Nemci po zaostanku ugnali branilce naslova Portugalce

SKUPINA F, München:

PORTUGALSKA – NEMČIJA 2:4 (1:2)
14.000; Ronaldo 15., Diogo Jota 67.; Ruben Dias 35./ag, Guerreiro 39./ag, Havertz 51., Gosens 60.

Portugalska: Rui Patricio, Semedo, Ruben Dias, Pepe, Guerreiro, William
Carvalho (58./Rafa Silva), Danilo Pereira, Bruno Fernandes (64./Joao Moutinho), Bernardo Silva (46./Renato Sanches), Diogo Jota (83./Andre Silva), Ronaldo.

Nemčija: Neuer, Ginter, Hummels (62./Can), Rüdiger, Kimmich, Gündogan (73./Süle), Kroos, Gosens (62./Halstenberg), Havertz (73./Goretzka), Müller, Gnabry (87./Sane).

Sodnik: Anthony Taylor (Anglija)


Budimpešta:
MADŽARSKA – FRANCIJA 1:1 (1:0)
Fiola 45.+2.; Griezmann 66.

Lestvica:                       
FRANCIJA         2  1 1 0 2:1  4
PORTUGALSKA      2  1 0 1 5:4  3
NEMČIJA          2  1 0 1 4:3  3
MADŽARSKA        2  0 1 1 1:4  1