36-letni Cristiano Ronaldo je zabil dva gola in s skupaj enajstimi zadetki postal najboljši strelec zaključnih turnirjev stare celine. Ronaldo je sicer z nastopom postal prvi igralec v zgodovini EP-jev, ki je zaigral na petih zaključnih turnirjih (2004, 2008, 2012, 2016, 2020).  Foto: EPA
36-letni Cristiano Ronaldo je zabil dva gola in s skupaj enajstimi zadetki postal najboljši strelec zaključnih turnirjev stare celine. Ronaldo je sicer z nastopom postal prvi igralec v zgodovini EP-jev, ki je zaigral na petih zaključnih turnirjih (2004, 2008, 2012, 2016, 2020). Foto: EPA
Oster dvoboj Pepeta in Rolanda Sallaija. Foto: EPA
Oster dvoboj Pepeta in Rolanda Sallaija. Foto: EPA

Portugalci so na lepo zapolnjeni Puskas Areni, kjer se je zbralo 55.000 gledalcev, zapretili prvi. V peti minuti je namreč Diogo Jota sprožil iz obrata z roba kazenskega prostora in namučil vratarja Petra Gulacsija. Branilci naslova so v nadaljevanju tekme prevzeli pobudo in stisnili domače na njihovo polovico. Madžari so se branili z vsemi enajstimi igralci in bolj ali manj čakali na protinapade.

Jalova premoč Portugalske
Domači so prvič zapretili v 36. minuti, ko je po podaji s prostega strela Adam Szalai poskusil z glavo, a je portugalski vratar Rui Patricio žogo brez težav ujel. Na drugi strani je Jota v 40. minuti v kazenskem strelu znova poskusil iz obrata, a je bil Gulacsi znova na mestu. Malo pozneje je na podajo Bruna Fernandesa utekel še Cristiano Ronaldo, a s kakšnih petih metrov meril čez vrata. Polčas se je končal brez golov. Še statistika: posest žoge 65:35, streli 4:0, v okvir vrat 2:1 – vse za Portugalsko.

Puskas Arena, ki sprejme 67.000 gledalcev, je bila skorajda polna. Na tribunah se je zbralo 55.662 gledalcev. Foto: EPA
Puskas Arena, ki sprejme 67.000 gledalcev, je bila skorajda polna. Na tribunah se je zbralo 55.662 gledalcev. Foto: EPA

Szabolcs Schön zadel iz ofsajda
Portugalci so v drugem delu nadaljevali, kjer so končali. V 47. minuti je Pepe prišel do strela z glavo, žoga je letela v spodnji desni kot Gulacsija, ki pa je bil na mestu. Madžarski vratar se je izkazal tudi ob poskusu Bruna Fernandesa v 68. minuti. V 80. minuti je Szabolcs Schön zatresel mrežo Portugalske, a je bil predtem v nedovoljenem položaju, tako da je bil zadetek upravičeno razveljavljen.

Dva gola Portugalske v treh minutah, Cristiano Ronaldo postavil piko na i
V 84. minuti pa vendarle vodstvo Portugalske. Odbita žoga je v kazenskem prostoru prišla do Raphaela Guerreira, ki je sprožil s prve, žoga je zadela Willija Orbana, spremenila smer in končala za hrbtom Gulacsija. Le tri minute pozneje so Portugalci povišali vodstvo. Orban je prijel za roko prodirajočega Rafo Silvo, ki je padel v kazenskem prostoru. Turški sodnik Cakir je pokazal na belo točko, ki jo je zanesljivo izvedel Ronaldo. Malo pozneje (92.) je prvi zvezdnik Portugalske po dvojni podaji z Rafo Silvo postavil piko na i (3:0) za svoj enajsti zadetek na evropskih prvenstvih, s čimer je postal novi rekorder. Predtem si je rekord delil s Francozom Michelom Platinijem.

Zadetki s tekme med Portugalsko in Madžarsko

Končna statistika govori o veliki premoči Portugalske: posest žoge 66:34, streli 13:5, v okvir vrat 8:3 – vse za Portugalce.

V drugi tekmi skupine F je Francija po avtogolu Matsa Hummelsa ugnala Nemčijo z 1:0.


NOGOMET

16. EVROPSKO PRVENSTVO

TORKOV SPORED

Ronaldo blestel v boju za zdravo prehrano

Skupina F, 1. krog

MADŽARSKA – PORTUGALSKA 0:3 (0:0)
55.662; Guerreiro 84., Ronaldo 87./11-m, 92.

Madžarska: Gulacsi; Botka, Orban, At. Szalai; Lovrencsics, Kleinheisler (78./Siger), Nagy (90./Varga), Schäfer (65./Nego), Fiola (89./Varga); A. Szalai, Sallai (77./Schön).

Portugalska: Rui Patricio; Nelson Semedo, Pepe, Ruben Dias, Guerreiro; Danilo Pereira, William Carvalho (81./Sanches), Fernandes (89./Moutinho); Bernardo Silva (71./Rafa Silva), Ronaldo, Diogo Jota (81./Andre Silva).

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)


München:
FRANCIJA – NEMČIJA 1:0 (1:0)
Hummels 20./ag