Matteo Pessina je dosegel tretji zadetek na zadnjih treh reprezentančnih tekmah, ko je dobil priložnost za igro. Foto: EPA
Matteo Pessina je dosegel tretji zadetek na zadnjih treh reprezentančnih tekmah, ko je dobil priložnost za igro. Foto: EPA

Azzurri so uvodni dve tekmi dobili s 3:0 in navdušili navijače. Selektor Roberto Mancini je precej premešal začetno postavo. V začetno enajsterico je uvrstil kar osem novincev v primerjavi s prvima dvema tekmama. Spočil je nosilce igre. Ciro Immobile, Lorenzo Insigne in Manuel Locatelli so bili vseh 90 minut na klopi.

V prvem delu so imeli Italijani izrazito terensko premoč in precej priložnosti, izkoristili pa so le eno. Obleganje vrat Dannyja Warda je začel Andrea Belotti, ki je bil v prepovedanem položaju. Rafael Toloi je v 17. minuti poslal predložek pred vrata, kjer je žoga zadela Mattea Pessino in Ward je imel precej dela, da jo je ukrotil. V 24. in 26. minuti sta imela lepi priložnosti po strelih iz bližine še Belotti in Fedrico Chiesa.

Pessina kronal premoč Italije
Šest minut pred odmorom je Marco Verratti iz prostega strela z desne strani podal v kazenski prostor, Matteo Pessina pa je žogo s kolenom spretno preusmeril v mrežo.

Italijani so neporaženi že 30 tekem zapored. Tudi s številnimi rezervisti so mrežo ohranili nedotaknjeno. Foto: EPA
Italijani so neporaženi že 30 tekem zapored. Tudi s številnimi rezervisti so mrežo ohranili nedotaknjeno. Foto: EPA

Bernardeschi s prostega strela stresel vratnico
V drugem polčasu je nespremenjeno razmerje moči in pritisk azzurrov prvi potrdil Federico Bernardeschi, ki je v 52. minuti izvrstno izvedel prosti strel s 25 metrov, stresel je levo vratnico.

Ampadu prejel rdeči karton
V 55. minuti je Wales ostal le z deseterico, saj je bil izključen Ethan Ampadu. Na sredini igrišča je pohodil Bernardeschija in sodnik Ovidiu Alin Hategan je takoj povlekel rdeči karton. Zelo stroga odločitev romunskega delivca pravice.

Bale zgrešil z volejem
Najlepšo priložnost za izenačenje je imel kapetan Gareth Bale, ki se je četrt ure pred koncem znašel sam v kazenskem prostoru, a je z volejem streljal visoko prek vrat.

Mancini dal priložnost tudi vratarju Siriguju
Italijani so brez težav nadzorovali tekmo do konca, še dve lepi priložnosti za povišanje vodstva je imel Belotti, a je bil Ward zbran. Selektor Mancini je minuto pred koncem rednega dela v igro poslal rezervnega vratarja Salvatoreja Siriguja, ki v izločilnih bojih zelo verjetno ne bo dobil priložnosti. Le še tretji vratar Alex Meret ni igral na tem evropskem prvenstvu.

Azzurri poraza ne poznajo že 30 tekem
Italija je niz tekem brez poraza podaljšala na 30, kar pomeni izenačenje rekorda Italije iz tridesetih let pod vodstvom selektorja Vittoria Pozza.

Roberto Mancini in Gareth Bale sta se pozdravila po tekmi. Obe imata lepe možnosti tudi v osmini finala. Foto: EPA
Roberto Mancini in Gareth Bale sta se pozdravila po tekmi. Obe imata lepe možnosti tudi v osmini finala. Foto: EPA

Mancini ne mara primerjav s Pozzom
"Bolje ne bi mogli odigrati tekem v skupinskem delu. Morda bi lahko dosegli več zadetkov. Tokrat je bilo zelo vroče. Tudi rezervisti so se izkazali. Zmaga ni bila nujna za prvo mesto, a smo se vseeno potrudili. Ne maram primerjav s Pozzom, saj je osvajal lovorike. Veliko nam še manjka do tega. Izločilni boji so popolnoma drugačen turnir. Vsak, ki se prebije med 16 najboljših, je lahko evropski prvak," je razlagal selektor Mancini.

"Že pred začetkom tekme smo se zavedali, da bo to zares velik test za nas. Veliko smo tekli, se večino tekme branili in veliko utrujenih igralcev imamo. Skušali smo izenačiti, ni nam uspelo, a nič hudega, saj smo ostali na drugem mestu," je poudaril Bale.

Ukrajinci ali Avstrijci bodo izzvali Italijane
Italijani se bodo v osmini finala v Londonu pomerili z drugouvrščeno ekipo iz skupine C. Nizozemska si je že zagotovila prvo mesto, o drugem pa bosta na medsebojni tekmi v ponedeljek v Bukarešti odločali Ukrajina in Avstrija.

Wales bo v soboto v Amsterdamu igral z drugouvrščeno ekipo iz skupine B, kjer vodi Belgija. V igri za napredovanje so tudi še Finska, Rusija in Danska.

Italijani brez prejetega gola v osmino finala

Natančen strel Seferovića z levico
Švica je osvojila tretje mesto, a ima štiri točke in zelo verjetno se bo uvrstila med štiri najboljše tretjeuvrščene ekipe.

Haris Seferović je poskrbel za ekspresno vodstvo Švice. Foto: EPA
Haris Seferović je poskrbel za ekspresno vodstvo Švice. Foto: EPA

V Bakuju je povedla že v 6. minuti. Steven Zuber je podal do Harisa Seferovića, ki je z močnim diagonalnim strelom z levico s 17 metrov poslal žogo v malo mrežico.

Mojstrovina Shaqirija sredi prvega polčasa
Motivirani Švicarji so v 26. minuti povišali na 2:0. Steven Zuber je 20 metrov od vrat našel Xherdana Shaqirija. Vezist Liverpoola si je žogo naravnal na desnico in jo z izjemnim strelom z desno nogo poslal pod prečko. Dve minuti zatem bi lahko Shaqiri dosegel še tretji zadetek za Švico, a je z nogo odlično posredoval vratar Ugurcan Cakir.

Tudi švicarski čuvaj mreže Yann Sommer je imel nekaj dela. V 33. minuti je z zadnjimi močmi odbil žogo po poskusu Merta Muldurja v levi kot svojih vrat, 10 minut zatem pa je znova bil na mestu, ko je na gol streljal Muldur.

Xhaerdan Shaqiri je z dvema zadetkoma zagotovil Švici tri velike točke. Foto: EPA
Xhaerdan Shaqiri je z dvema zadetkoma zagotovil Švici tri velike točke. Foto: EPA

Kahveci edini turški strelec na tem evropskem prvenstvu
V 62. minuti je Turčija dosegla edini zadetek na tem evropskem prvenstvu. Hakan Calhanogluja je z 20 metrov od vrat podal do Irfana Kahveci, ki je z izjemnim strelom z levico poslal žogo pod prečko. Sommer se je iztegnil, a je bilk nemočen.

Shaqiri potrdil zmago Švice
Turške upe na preobrat pa je le šest minut zatem s svojim drugim golom pokopal Shaqiri. Razigrani Zuber je imel preveč prostora na levi strani, podal je v kazenski prostor do Shaqirija, ki jo je z levo nogo zabil v mrežo.

V 78. minuti je vratnica preprečila Granitu Xhaki, da bi s prostega strela še povečal švicarsko prednost.

"Zelo sem zadovoljen. Končno smo dokazali, da smo sposobni igrati na najvišjem nivoju. Naš cilj je uvrstitev v izločilne boje. Zdaj moramo počakati na razplet ostalih tekem," je povedal selektor Švice Vladimir Petković.

Shaqiri z dvema goloma poslal Turke domov

Skupina A, 3. krog, Baku:
ŠVICA − TURČIJA 3:1 (2:0)
17.138; Seferović 6., Shaqiri 26., 68.; Kahveci 62.

Švica: Sommer, Elvedi, Akanji, Rodriguez, Widmer (92./Mbabu), Freuler, Xhaka, Zuber (85./Benito), Shaqiri (75./Vargas), Embolo (85./Mehmedi), Seferović (75./Gavranović).

Turčija: Cakir, Celik, Demiral, Söyüncü, Müldür, Ayhan (64./Yokuslu), Ozan Tufan (64./Yazici), Irfan Kahveci (80./Kökcü), Cengiz Ünder (80./Karaman), Calhanoglu (86./Toköz), Yilmaz.

Sodnik: Slavko Vinčić (Slovenija)


Rim:
ITALIJA − WALES 1:0 (1:0)
11.541; Pessina 39.
RK: Ampadu 55./Wales

Italija: Donnarumma (89./Sirigu), Rafael Toloi, Bonucci (46./Acerbi), Bastoni, Emerson, Jorginho (75./Cristante), Verratti, Bernardeschi (75./Raspadori), Pessina (87./Castrovilli), Chiesa, Belotti.

Wales: Ward, Rodon, Ampadu, Gunter, Roberts, N. Williams (86./Davies), Morrell (60./Moore), Allen (86./Levitt), Ramsey, Bale (86./Brooks), James (74./Wilson).

Sodnik: Ovidiu Alin Hategan (Romunija)


Lestvica:                        
ITALIJA *        3  3 0 0 7:0  9 
WALES *          3  1 1 1 3:2  4 
ŠVICA            3  1 1 1 4:5  4 
TURČIJA          3  0 0 3 1:8  0 

* - že v osmini finala