Leon Goretzka in Joachim Löw sta se veselila po koncu tekme na Allianz Areni. Edini dvoboj med Madžarsko in Nemčijo na velikih tekmovanjih je bil pred tokratnim obračunom leta 1954, ko je v Bernu v finalu svetovnega prvenstva Zahodna Nemčija presenetila tedaj velike favorite Madžare s 3:2. Foto: AP
Leon Goretzka in Joachim Löw sta se veselila po koncu tekme na Allianz Areni. Edini dvoboj med Madžarsko in Nemčijo na velikih tekmovanjih je bil pred tokratnim obračunom leta 1954, ko je v Bernu v finalu svetovnega prvenstva Zahodna Nemčija presenetila tedaj velike favorite Madžare s 3:2. Foto: AP

Portugalci so proti Francozom po pol ure igre povedli z 11-metrovke, ki jo je po prekršku vratarja Huga Llorisa nad Danilom izkoristil Cristiano Ronaldo. Ko je že kazalo, da bodo na odmor zasluženo odšli s prednostjo, so galski petelini v sodnikovem podaljšku izenačili, prav tako z bele točke je bil uspešen Karim Benzema, ki se je veselil prvega reprezentančnega gola po več kot petih letih. Prekršek nad Kylianom Mbappejem je storil Nelson Semedo.

Cristiano Ronaldo in Karim Benzema sta dosegla po dva zadetka v Budimpešti. Foto: AP
Cristiano Ronaldo in Karim Benzema sta dosegla po dva zadetka v Budimpešti. Foto: AP

Napadalec Reala je po sijajni podaji Paula Pogbaja zadel tudi takoj na začetku drugega polčasa (videoposnetek je pokazal, da ni bilo prepovedanega položaja) in v 47. minuti poskrbel za vodstvo Francije. Toda to je trajalo le slabe četrt ure, saj je Ronaldo z nove 11-metrovke izenačil na 2:2. Z roko je v kazenskem prostoru igral Jules Kounde. Ronaldo je s 109. zadetkom za reprezentanco izenačil rekord Iranca Alija Daeija, kapetan in največji portugalski zvezdnik je sploh prvič zadel proti Franciji.

V 68. minuti so bili Francozi, ki so si napredovanje iz skupine zagotovili že pred zadnjim krogom, blizu tretjega zadetka, a je Pogbaju po strelu od daleč veselje preprečila prečka. Na zadnjih 14 tekmah proti Portugalcem so še 13. ostali neporaženi, a so izgubili finale domačega Eura 2016 v Parizu.

Ronaldo in Benzema blestela na spektaklu v Budimpešti

Akcijo za dragoceno točko zrežirala rezervista

V Münchnu so v 11. minuti presenetljivo povedli Madžari, po protinapadu je mrežo z glavo v padcu zatresel Adam Szalai. Nemci so imeli v prvem polčasu v močnem dežju skoraj 70 odstotkov časa žogo v svojih nogah, a niso ponovili napadalno navdihnjene predstave s sobotnega srečanja proti Portugalcem (4:2). Mats Hummels je v 21. minuti z glavo zadel prečko. Robin Gosens in Joshua Kimmich sta imela na krilnih položajih malo prostora, madžarska obramba je bila trdna.

Andras Schäfer je v 68. minuti zadel za vodstvo Madžarske z 2:1. Foto: AP
Andras Schäfer je v 68. minuti zadel za vodstvo Madžarske z 2:1. Foto: AP

Tudi v drugem polčasu so vse bolj živčni gostitelji kar dolgo čakali na preblisk. V 66. minuti je žogo v gneči z glavo vendarle spravil čez črto Kai Havertz in izenačil. Nato pa takoj nov šok za Nemce: Madžari so začeli s sredine igrišča, sledila je dolga podaja naprej, Andras Schäfer pa je bil z glavo hitrejši od Manuela Neuerja in še drugič utišal Allianz Areno.

V tistem trenutku so varovanci Joachima Löwa znova virtualno zasedali zadnje mesto v skupini F, a so se izvlekli. V 84. minuti je po akciji rezervistov Jamala Musiale in Leona Goretzke slednji namreč iz sredine kazenskega prostora poravnal izid in poskrbel za olajšanje po vsej državi. Nemčija je bila na pragu tega, da po SP-ju 2018 še drugo veliko tekmovanje zapored sklene že po predtekmovanju, kar bi se ji zgodilo prvič v zgodovini.

Nevihta nad Allianz Areno. Foto: AP
Nevihta nad Allianz Areno. Foto: AP

Löw: Na Wembleyju bomo drugačno moštvo kot nocoj

"Delali smo napake, a smo se borili in pokazali pravi značaj. Kar je pomembno, je to, da smo napredovali iz te skupine, kar je bil naš cilj. V osmini finala bomo drugačno moštvo kot nocoj, to vam lahko obljubim," je povedal Löw.

Prvo mesto v skupini F je s petimi točkami osvojila Francija, Nemčija in Portugalska sta zbrali po štiri točke, Madžarska pa dve točki. Francozi se bodo v osmini finala v ponedeljek ob 21.00 v Bukarešti pomerili s Švicarji, Nemci v torek ob 18.00 na Wembleyju z Angleži, Portugalci pa v nedeljo ob 21.00 v Sevilli z Belgijci.

Goretzka šest minut pred koncem rešil Nemce


Francoski navijači na stadionu v Budimpešti. Foto: AP
Francoski navijači na stadionu v Budimpešti. Foto: AP

SKUPINA F, Budimpešta:
PORTUGALSKA – FRANCIJA 2:2 (1:1)
54.886; Ronaldo 31., 60./oba 11-m; Benzema 45.+2/11-m, 47.

Portugalska: Rui Patricio, Semedo (79./Dalot), Pepe, Ruben Dias, Guerreiro, Danilo Pereira (46./Palhinha), Sanches (88./Sergio Oliveira), Joao Moutinho (73./Neves), Bernardo Silva (73./Bruno Fernandes), Jota, Ronaldo

Francija: Lloris, Kounde, Varane, Kimpembe, Hernandez (46./Digne; 52./Rabiot), Kante, Pogba, Tolisso (66./Coman), Mbappe, Griezmann (87./Sissoko), Benzema.

Sodnik: Antonio Mateu Lahoz (Španija)


München:
NEMČIJA – MADŽARSKA 2:2 (0:1)
12.413; Havertz 66., Goretzka 84.; Ad. Szalai 11., Schäfer 68.

Nemčija: Neuer, Ginter (82./Volland), Hummels, Rüdiger, Kimmich, Gündogan (58./Goretzka), Kroos, Gosens (82./Musiala), Havertz (67./Werner), Sane, Gnabry (68./Müller).

Madžarska: Gulacsi, Botka, Orban, At. Szalai, Nego, Fiola (88./Nikolić), Kleinheisler (89./Lovrencsics), Nagy, Schäfer, Ad. Szalai (82./Varga), Sallai (75./Schön).

Sodnik: Sergej Karasev (Rusija)

Lestvica:                       
FRANCIJA *       3  1 2 0 4:3  5
NEMČIJA *        3  1 1 1 6:5  4
PORTUGALSKA *    3  1 1 1 7:6  4
MADŽARSKA        3  0 2 1 3:6  2
      * - v osmini finala       

OSMINA FINALA

Sobota ob 18.00:
WALES - DANSKA (Amsterdam)

Ob 21.00:
ITALIJA - AVSTRIJA (London)

Nedelja ob 18.00:
NIZOZEMSKA - ČEŠKA (Budimpešta)

Ob 21.00:
BELGIJA - PORTUGALSKA (Sevilla)

Ponedeljek ob 18.00:
HRVAŠKA - ŠPANIJA (Köbenhavn)

Ob 21.00:
FRANCIJA - ŠVICA (Bukarešta)

Torek ob 18.00:
ANGLIJA - NEMČIJA (London)

Ob 21.00:
ŠVEDSKA - UKRAJINA (Glasgow)