Romelu Lukaku in Ashley Young sta izpeljala akcijo za drugi zadetek Interja. Foto: Reuters
Romelu Lukaku in Ashley Young sta izpeljala akcijo za drugi zadetek Interja. Foto: Reuters

Inter, ki je v Düsseldorfu odigral zelo dobro tekmo, se je prvič po desetih letih uvrstil v evropski polfinale. Nazadnje, ko je prišel med štiri v mednarodnem tekmovanju, je osvojil Ligo prvakov. Odločen začetek se je milanskemu klubu obrestoval v 15. minuti. V kazenskem prostoru se je dobro zagradil Romelu Lukaku, a je Daley Skingraven njegov poskus blokiral. Odbita žoga je na robu kazenskega prostora prišla do Nicoloja Barelle, ki jo je s konico nogometnega čevlja poslal v malo mrežico. Pet minut pozneje se je italijanskemu vezistu ponudila še ena imenitna priložnost, vendar je obramba Bayerja še pravočasno posredovala.

Robustni napadalec Lukaku blesti v Evropski ligi

Toda v nadaljevanju akcije je Ashley Young lepo v kazenskem prostoru našel Lukakuja, ki se je znova uspešno zagradil ob Edmondu Tapsobi. Robustni napadalec je med padcem le prišel do strela in žogo spravil za hrbet Lukaša Hradeckega. Zadel je na deveti zaporedni tekmi Evropske lige, s čimer je postavil nov rekord tekmovanja.

Takoj zatem se je Lukaku znašel iz oči v oči s finskim vratarjem, ki pa je odlično posredoval. 24. minuta je tekla, ko je Bayer znižal zaostanek. Mladi zvezdnik Kai Havertz je preigraval, z dvojno podajo s Kevinom Vollandom v kazenskem prostoru povsem izigral milansko obrambo in nato premagal Samirja Handanovića.

Barella, Lukaku in Havertz strelci v 1. polčasu tekme Inter - Bayer

Kmalu zatem je Carlos del Cerro Grande pokazal na belo točko po domnevnem igranju z roko Skingravna, a je po posredovanju VAR-a odločitev preklical. Španski delivec pravice je enajstmetrovko dosodil tudi tik pred koncem rednega dela, ko je v kazenskem prostoru v dvoboju rezervistov ob Karimu Bellarabiju padel Christian Eriksen, toda znova je po posredovanju videotehnologije sodnik svojo odločitev spremenil. Interju sicer v drugem delu ni uspelo podjetnejše igre kronati z zadetkom, čeprav si je priigral kar nekaj zrelih priložnosti, Handanović pa na drugi strani v nadaljevanju ni imel veliko dela. Inter bo v Düsseldorfu igral tudi polfinale, v katerem se bo pomeril z bodisi Šahtarjem bodisi Baslom.

Posnetek tekme Inter - Bayer Leverkusen

Tako kot Inter je tudi Manchester United, ki je Evropsko ligo osvojil pred tremi leti, upravičil vlogo favorita, a se je v Kölnu proti Københavnu pošteno namučil. Danski prvaki so drago prodali svojo kožo. Izvrstno so se upirali favoriziranemu nasprotniku in po zaslugi izjemno razpoloženega vratarja Karla-Johana Johnssona izsilili podaljšek, v katerem pa je odločil Bruno Fernandes.

Karl-Johan Johnsson je blestel v vratih Københavna. Foto: Reuters
Karl-Johan Johnsson je blestel v vratih Københavna. Foto: Reuters

Rdeči vragi, ki so sprožili kar 26 strelov, od tega 14 v okvir vrat, so narekovali ritem igre, čeprav v prvem polčasu niso bili posebej prepričljivi. Ob koncu prvega dela so sicer zatresli mrežo, ko je zadel Mason Greenwood, a je bil s pomočjo videotehnologije gol zaradi prepovedanega položaja razveljavljen. Greenwood je v 57. minuti zadel še okvir vrat, zatem pa je bil razveljavljen še zadetek Marcusa Rashforda, ki se je znašel v globokem prepovedanem položaju.

Pritisk Manchester Uniteda se je stopnjeval. Vse več je bilo tudi silovitih poskusov z razdalje, ki jih je Johnsson z odličnimi posredovanji zaustavljal. 63. minuta je tekla, ko je nekoliko z desne strani z razdalje sprožil Bruno Fernandes. Žoga se je pred Švedom v danskih vratih odbila, toda zadetek je preprečila vratnica. Do konca rednega dela sta mreži obmirovali, po petih minutah nadaljevanja pa je Johnsson vendarle klonil.

Ob Andreasu Bjellandu je hitro padel Anthony Martial in Clement Turpin je pokazal na belo točko. Enajstmetrovko je z močnim udarcem zanesljivo izvedel Bruno Fernandes. Dve veliki priložnosti je zatem zapravil Juan Mata. Pri drugem strelu v dodatku prvega podaljška je Johnsson sijajno posredoval z nogo, do odbite žoge je prišel Victor Lindelöf, toda zadel je le vratnico. V nadaljevanju je sledil pritisk Københavna, ki pa ni obrodil sadov. Rdeči vragi ostajajo v Kölnu, kjer bodo finalno vstopnico lovili proti zmagovalcu obračuna med Wolverhamptonom in Sevillo.

Veselje nogometašev Manchester Uniteda po zadetku Bruna Fernandesa. Foto: Reuters
Veselje nogometašev Manchester Uniteda po zadetku Bruna Fernandesa. Foto: Reuters

Zaradi novega koronavirusa bodo vse tekme do konca Evropske lige v Nemčiji. V torek, prav tako ob 21.00, se bosta v Gelsenkirchnu merila Šahtar Doneck in Basel, v Duisburgu pa Wolverhampton in Sevilla. Polfinalni tekmi bosta 16. in 17. avgusta v Kölnu in Düsseldorfu, finale pa bo 21. avgusta v Kölnu. Zmagovalec se bo prebil v skupinski del Lige prvakov v sezoni 2020/21.

Če si je zmagovalec preboj v najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje zagotovil že v domačem prvenstvu, bo mesto pripadlo tretjeuvrščenemu iz francoske lige (Rennesu). Ta teden bodo tudi četrtfinalni dvoboji v Ligi prvakov. V sredo se bo začela nova sezona slovenskega prvenstva.


ČETRTFINALE, Köln:
MANCHESTER UNITED – København 1:0 (0:0) – po podaljšku
Fernandes 95./11-m

Manchester United: Romero, Wan-Bissaka, Bailly (70./Lindelöf), Maguire, Williams, Fred (70./Matić), Pogba, Fernandes, Greenwood (91./Mata), Rashford (113./Lingard), Martial (121./McTominay).

København: Johnsson, Varela (105./Bartolec), Nelsson, Bjelland, Boilesen (16./Bengtsson), Stage (105./Mudražija), Biel (57./Oviedo), Zeca, Wind, Falk (112./Bøving), Daramy (57./Kaufmann).

Sodnik: Clement Turpin (Francija)


Conte: Z dobro in pogumno igro v polfinale

Düsseldorf:
INTER – Bayer Leverkusen 2:1 (2:1)
Barella 15., Lukaku 21.; Havertz 24.

Inter: Handanović, Godin, de Vrij, Bastoni (84./Škriniar), D'Ambrosio (59./Moses), Barella, Brozović, Gagliardini (59./Eriksen), Young, Lukaku, Martinez (64./Sanchez).

Bayer: Hradecky, L. Bender (85./Bellarabi), Tah, Tapsoba, Sinkgraven (68./Wendell), Palacios (59./Bailey), Baumgartlinger (68./Amiri), Diaby, Demirbay, Havertz, Volland (86./Alario).

Sodnik: Carlos del Cerro Grande (Španija)


Torek ob 21.00:
ŠAHTAR DONECK – BASEL
(Gelsenkirchen)

WOLVERHAMPTON – SEVILLA
(Duisburg)


Polfinale, nedelja, 16. avgusta, ob 21.00:
WOLVERHAMPTON/SEVILLA -
MANCHESTER UNITED
(Köln)

Ponedeljek, 17. avgusta, ob 21.00:
INTER - ŠAHTAR DONECK/BASEL
(Düsseldorf)

Finale bo 21. avgusta v Kölnu.