Asamoah Gyan je srečanje odločil z bele točke. Foto: Reuters
Asamoah Gyan je srečanje odločil z bele točke. Foto: Reuters
Aleksandar Luković
Aleksandar Luković je moral zaradi drugega rumenega kartona v 76. minuti zapustiti igro. Foto: Reuters
Krasić
Miloš Krasić je v drugem polčasu odlično streljal, a se je izkazal Richard Kingson. Foto: Reuters
Kingson
Poleg Gyana je velik junak Gane tudi vratar Richard Kingson. Foto: Reuters
Kuzmanović
Enajstmetrovka je bila posledica nespretnosti Zdravka Kuzmanovića. Foto: Reuters

Ganci so si proti tihim favoritom prvenstva priigrali več zrelih priložnosti. Največjo nevarnost za vrata Vladimirja Stojkovića je predstavljal strelec edinega gola Gyan, ki je še dvakrat zatresel okvir vrat.

V videoposnetkh desno si oglejte vrhunce obeh polčasov. Celotno tekmo pa lahko podoživite na tej (1. polčas) in tej (2. polčas) povezavi.

Srečanje se je razživelo v drugem polčasu. Nekaj priložnosti so si priigrali tudi Srbi, pri katerih je igro poživil Danko Lazović, ki je zamenjal nerazpoloženega Nikolo Žigića. Predvsem pri strelu Miloša Krasića se je zelo izkazal varuh mreže "črnih zvezd" Richard Kingson.
Selektor Gane Milovan Rajevac, ki je premagal rojake, je presenetil s prvo postavo, saj je na klopi pustil Sulleyja Muntarija in Stephena Appiaha.
Uspavanka v prvem polčasu
Prvi so resneje zapretili Ganci. V 15. minuti je poskus Kwadwa Asamoaha ustavil visokorasli napadalec Žigić. Približno pet minut pozneje je bilo znova nevarno pred srbskimi vrati. Po podaji z leve Kevina-Princa Boatenga je žogo z glavo slabo zadel Gyan in vratar Stojković ni imel veliko dela.

Po uvodni pobudi Gane so se prebudili tudi Srbi. Po nekaj manj kot pol ure igre so imeli na voljo dva prosta strela. Najprej se ni ob napaki obrambe "črnih zvezd" najbolje znašel Marko Pantelić, Aleksandar Kolarov, velika želja Joseja Mourinha, pa je streljal mimo vrat. Kar nekaj težav je s krotenjem Jabulanija imel tudi Kingson, ki je nespretno posredoval v 40. minuti, ko je z razdalje poskusil Dejan Stanković, a je vratarju Wigana na koncu žogo le uspelo zadržati.
Le en strel na vrata
Prvi polčas ni navdušil. Igra je potekala med obema kazenskima prostoroma. Nogometaši so le enkrat streljali na vrata. To je uspelo Srbom, ki so imeli tudi nekoliko več žogo v svoji posesti (52:48).

Vabljeni k sodelovanju v MMC-jevi aplikaciji Nostradamus. Nagrada za zmagovalca je originalen dres slovenske izbrane vrste s podpisi reprezentantov.

Drugačna slika v drugem delu
Po prihodu iz garderob so prvi priložnost imeli "orli". Po prostem udarcu Kolarova je v nasprotnikovem kazenskem prostoru preigraval Milan Jovanović, a je najboljši strelec Srbije v kvalifikacijah svojo akcijo slabo zaključil.
Napadalci so se vendarle razigrali. Dvakrat je zapretil Pantelić, ki je najprej lepo izigral gansko obrambo, a podaja ni našla cilja. Napadalec Ajaxa je le nekaj trenutkov pozneje zaposlil Žigića. V 58. minuti je do strela z gavo znova prišel Gyan, njegov poskus pa je celo oplazil vratnico.
Luković predčasno pod prho
V 74. minuti je Srbija ostala z le deseterico nogometašev. Branilec Udineseja Aleksandar Luković je prejel drugi romeni karton. Dve minuti pozneje je Radomir Antić namesto vezista Jovanovića v igro poslal branilca Nevena Subotića.
Čeprav je Srbija imela igralca manj, pa si je priigrala najlepšo priložnost na tekmi. Lazović se je dobro znašel in ukradel žogo ganski obrambi. Nogometaš Zenita je z leve podal v kazenski prostor, kjer je Pantelić zgrešil žogo, nato pa je močno streljal Krasić, a se je izkazal Kingson. Po kotu je nevarno z glavo meril še Nemanja Vidić.
Gyan izkoristil neumnost Kuzmanovića
V 82. minuti je nespretno žogo z roko v kazenskem prostoru zadel Zdravko Kuzmanović. Argentinski sodnik Hector Baldassi je upravičeno pokazal na belo točko, enajstmetrovko pa je suvereno realiziral Gyan.
Igralec srečanja po izboru MMC-jevih bralcev je v 94. minuti še drugič stresel okvir srbskih vrat. V protinapadu je močno streljal z leve, že premagal Stojkovića, a mu je veselje preprečila vratnica.
"Na svetovnem prvenstvu, ko imaš na voljo dve priložnosti, moraš zadeti vsaj eno. Mi smo obe zgrešeli," je po tekmi dejal napadalec Srbije Lazović.

SKUPINA D:
SRBIJA - GANA 0:1 (0:0)
38.833; Gyan 83./11-m

Srbija: Stojković, Ivanović, Vidić, Luković , Kolarov, Krasić, Stanković, Milijaš ( 62./Kuzmanović ), Jovanović ( 76./Subotić), Žigić ( 69./Lazović), Pantelić.

Gana: Kingson, Pantsil, Mensah, Vorsah , Sarpei, Annan, Asamoah ( 73./Appiah), Ayew, Boateng ( 91./ Addy), Gyan ( 94./Owusu Abeyie), Tagoe .

Sodnik: Hector BALDASSI (ARG)

NEMČIJA - AVSTRALIJA 4:0 (2:0)
Podolski 8., Klose 26., Müller 67., Cacau 70.