Nekdanji rokometni as Uroš Šerbec, ki je za slovensko reprezentanco odigral 120 tekem in dosegel 476 zadetkov, je v Maribor prišel v Liverpoolovem dresu z napisom Gerrard in številko 8 na hrbtu. Popoldne si je v Lendavi ogledal tudi tekmo mladincev Maribora in Liverpoola (1:4), podmladek redsov vodi sam Steven Gerrard. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Nekdanji rokometni as Uroš Šerbec, ki je za slovensko reprezentanco odigral 120 tekem in dosegel 476 zadetkov, je v Maribor prišel v Liverpoolovem dresu z napisom Gerrard in številko 8 na hrbtu. Popoldne si je v Lendavi ogledal tudi tekmo mladincev Maribora in Liverpoola (1:4), podmladek redsov vodi sam Steven Gerrard. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

To je 57. kraj zunaj Velike Britanije, ki sem ga obiskal z Liverpoolom.

Liverpoolov navijač v Mariboru
Navijači Liverpoola rajali na trgih in v lokalih v Mariboru
Steven Gerrard z Liverpoolovimi mladeniči zmagal v Lendavi
Pričakovanja navijačev pred tekmo Maribor - Liverpool

"Napovedujem zmago Liverpoola z 0:2," nam je odgovoril pred srečanjem, ko smo ga povprašali za "stavo" na izid. Kdo bo zadel, pa ni želel prerokovati: "Strelsko se igralci v tej sezoni še niso pretirano izkazali, zaradi mene lahko da dva gola tudi Mignolet (vratar, op. a.)."

Prav v Mariboru so navijači redsov dočakali strelski izbruh svojih ljubljencev, bilo je kar 0:7. Morda je to napoved, da bo petkratnim evropskim prvakom bolje steklo tudi v angleškem prvenstvu, v katerem po osmih krogih zasedajo osmo mesto.

"Že od zadnjega evropskega naslova leta 2005 smo navajeni na to, da izidi niso takšni, kot si želimo, oziroma takšni, kot tako uglednemu klubu z veliko osvojenimi lovorikami pritičejo. Naslovov ni, a zvestoba, navijaška strast, pripadnost in ponos ostajajo. Iz leta v leto in iz tekme v tekmo upamo, da bo boljše. Žal še ni to to, ampak verjamemo, da se bo enkrat rezultatsko odprlo in da bomo potem še bolj ponosni in veseli," je povedal Šerbec, ki je trenutno trener Slovenj Gradca v 1. B ligi in pomočnik selektorja Veselina Vujovića v slovenski reprezentanci.

Maribor proti Liverpoolu – neprecenljivo
Žreba za skupinski del Lige prvakov ravno zaradi treninga ni mogel spremljati v živo, a se je njegova želja po gostovanju Liverpoola pod Kalvarijo uresničila. "Napovedal sem, da bo Liverpool prišel v Maribor, in rekel, da me drugo ne zanima. In točno tako je bilo. S prijatelji smo zelo veseli, da smo priča tekmi med tema dvema kluboma, ki sta nam oba blizu. In da smo lahko prisotni na tem spektaklu. Neprecenljivo, kot pravijo v enem izmed oglasov za Ligo prvakov (smeh). Povezanost med klubom in navijači Liverpoola je zelo podobna, kot je med Mariborom in Mariborčani."

Šerbec bo čez dva tedna obiskal tudi Anfield, vijoličaste čaka namreč 1. novembra gostovanje na tem kultnem stadionu. Nekdanji rokometni šampion je dvakrat že užival ob spremljanju Liverpoolovih tekem na domači zelenici: "Prvič sem bil tam leta 2008 na tekmi proti Blackburnu, ko sem praznoval 40. rojstni dan. Maja 2015 pa sem si ogledal dvoboj s Queens Park Rangersom. To je bila zadnja tekma Stevena Gerrarda na Anfieldu, na kateri je dosegel zadetek. Gol je proslavljal en meter od nas, in to mi bo ostalo še posebej v spominu. On je res novodobna legenda kluba. Ponosen sem na to, da sem bil tedaj na tekmi."

Simpatija se je prelevila v veliko pripadnost
Navijač Liverpoola je že od majhnega, to strast pa je prenesel tudi na hčer, ki ga je spremljala v Ljudskem vrtu. "Začelo se je, ko sem bil star 10, 12 let, kaj pa vem. Ko je bil Liverpool ob koncu 70. let trikrat evropski prvak, smo slišali za to. To je bil takrat top klub. Postal je simpatija, sčasoma pa se je vse skupaj prelevilo v veliko pripadnost. Z leti spoznaš, kakšna navijaška razsežnost in inštitucija je to. In potem ostaneš v tem. Ko prideš enkrat na Anfield, se ti pripadnost še bolj poglobi in se še bolje zaveš veličine takega kluba."

Tako kot za Šerbca še za marsikaterega obiskovalca sinočnjega spektakla v Mariboru velja, da goji simpatije do obeh tokratnih tekmecev. V Sloveniji ima ekipa iz mesta Beatlov veliko navijačev in tudi uradni navijaški klub. "Danes sem si vzel prav dopust, da začutim to atmosfero, ker je Liverpool sicer moje najljubše tuje moštvo. In da mogoče tu koga spoznam. A vseeno ni dvoma - srce danes bije za Maribor," je za TV Slovenija dejal neki Mariborčan.

Na potovanje tudi brez vstopnic
Po nekaterih podatkih naj bi bilo v mestu v torek kar 3.000 navijačev Liverpoola, seveda ne le iz Anglije. Veliko jih je prišlo tudi iz drugih, predvsem sosednjih držav. "To je zame prva takšna tekma in izjemna izkušnja," je bil navdušen navijač iz Madžarske, ki si je obračun skupaj z lepim številom rojakov ogledal v enem izmed mariborskih lokalov.

Tudi nekaj sto Angležev (na stadionu je bilo prostora le za 840 navijačev Liverpoola) je na Štajersko prišlo brez vstopnic. Potujejo povsod tja, kjer igra njihov klub. "Radi obiskujemo druga mesta in ljudi. Vedno se imamo lepo," je povedal eden izmed njih. "To je 57. kraj zunaj Velike Britanije, ki sem ga obiskal z Liverpoolom," je pripomnil drugi. "Klub imamo v srcu in duši. Liverpool nam pomeni vse," je dodal tretji. Tekmo so spremljali na Trgu Leona Štuklja in v lokalih, skupaj z mariborskimi navijači, ki si niso uspeli zagotoviti vstopnic. Rdeča in vijoličasta sta bili v Mariboru prijateljski barvi.

"Naravnost čudovito je. Lepo mesto," sta po srečanju pripovedovali dve navijačici Liverpoola. Pri domačih prevelikega razočaranja ni bilo opaziti. "To je realna slika, nisem razočaran," je rekel starejši gospod.

"Liverpool bo z lahkoto zmagal. Oprosti, Maribor."
"Slabo se nam piše, bodimo pošteni,"
je že pred dvobojem ugotavljal nekdo drug. "Bojim se, da bo Liverpool z lahkoto zmagal. Oprosti, Maribor," je bila jasnovidna mladenka iz Anglije.
Veliko navijačev se je popoldne zbralo tudi na tekmi Maribora in Liverpoola v kategoriji U-19 v Lendavi (1:4), predvsem zaradi Gerrarda, ki je trener mladinskega moštva. Tam je bil tudi Šerbec. Več o tem si oglejte v prispevku na desni strani novice, v preostalih dveh prispevkih pa podoživite navijaško vzdušje pred tekmo in po njej.

Zadnji zadetek Stevena Gerrarda na Anfieldu (Liverpool - Queens Park Rangers 2:1, 2. maja 2015)

To je 57. kraj zunaj Velike Britanije, ki sem ga obiskal z Liverpoolom.

Liverpoolov navijač v Mariboru
Navijači Liverpoola rajali na trgih in v lokalih v Mariboru
Steven Gerrard z Liverpoolovimi mladeniči zmagal v Lendavi
Pričakovanja navijačev pred tekmo Maribor - Liverpool