V deževni Moskvi je pokal dvignil francoski kapetan Hugo Lloris. Foto: Reuters
V deževni Moskvi je pokal dvignil francoski kapetan Hugo Lloris. Foto: Reuters
Francozi drugič svetovni prvaki

Francija je na svetovnem vrhu nasledila Nemčijo. Tretjič se je uvrstila v finale, prvič po letu 2006, ko je v Nemčiji klonila pred Italijo, v ruski prestolnici pa je ponovila uspeh iz leta 1998, ko je v finalu domačega prvenstva nadigrala Brazilijo. Izvrstna francoska generacija je bila v Rusiji v najožjem krogu favoritov. Za sabo je imela grenko, a pomembno izkušnjo igranja v finalu, saj je pred dvema letoma klonila proti Portugalsko na domačem evropskem prvenstvu. Izkušenejša in okrepljena z izvrstnimi mladeniči je na 21. mundial prišla kot najdražja reprezentanca turnirja in šla do konca.

Modrić najboljši igralec prvenstva
Tudi Hrvaška je na drugi strani spisala zgodovino. Prvič je zaigrala v finalu, v Rusiji pa navdušila z nepopustljivo igro. Zdajšnja reprezentanca je presegla legendarno generacijo iz leta 1998, ki je bila na mundialu v Franciji tretja. Tudi takrat pa so bili Francozi previsoka ovira. Tedaj v polfinalu.

Podelili so individualne nagrade za najboljše posameznike turnirja. Po finalu sta nagradi prejela Luka Modrić, ki je bil izbran za najboljšega posameznika prvenstva, in Kylian Mbappe, ki je prejel naziv najboljši mladi igralec turnirja. Francoski mladenič je postavil še en mejnik, saj je po velikem Brazilcu Peléju postal drugi najstnik, ki je zadel v finalu. S šestimi goli je bil najboljši strelec mundiala Anglež Harry Kane, za najboljšega vratarja pa so izbrali Belgijca Thibauta Courtoisa.

Oglejte si analizo prvega in drugega polčasa v studiu TV Slovenija. Gosta sta bila Bojan Prašnikar in Simon Rožman.


Deschamps svetovni prvak kot selektor in kapetan
Francija slavi "trenerskega Napoelona", ki se je z veliko zmago vrnil iz Rusije. Ko so pred 20 leti galski petelini na svetovni vrh stopili v Parizu, je Didier Deschamps pokal dvignil kot kapetan, zdajšnji selektor tricolorov. S tem je stopil v elitno družbo Brazilca Maria Zagalla in Nemca Franza Beckenbauerja, ki sta svetovna prvaka prav tako postala kot igralca in selektorja, s tem da je bil Kaiser tako kot Deschamps kapetan.

V skupinskem delu je Francija premagala Avstralijo in Peru ter remizirala z Dansko. V osmini je s 4:3 nato premagala Argentino, z 2:0 Urugvaj in z 1:0 Belgijo. Zadnja prepreka je bila Hrvaška. V finale je Deschampsova vrsta vstopila v vlogi favorita, glede na stavnice kar občutnega. Pobudo so sicer tricolori prepustili Hrvatom, a znova so bili čvrsti v obrambi in izjemno učinkoviti v napadu. Posest je bila na strani Hrvaške (39:61), prav tako so sprožili več strelov (8:15), a več francoskih je šlo v okvir vrat (6:3).

Novi svetovni prvaki so povedli v 18. minuti po prekinitvi, ko je Mario Mandžukić zatresel svojo mrežo. To je bila tudi prva francoska priložnost. Deset minut kasneje je Ivan Perišić izkoristil neodločnost francoske obrambe in izenačil na 1:1. Znova je minilo deset minut, Francijo pa je v vodstvo vrnil Antoine Griezmann, ki je zadel z bele točke. Drugi polčas so podobno kot prvega podjetneje začeli Hrvati, toda v 59. minuti je Paul Pogba z roba kazenskega prostora zadel za 3:1, pet minut kasneje pa je Mbappé povišal na 4:1. Hitro je upanje vrnil Mandžukić, ki je kaznoval veliko napako Huga Llorisa, a morebitnega preobrata odlični Francozi niso dopustili.

Mandžukić nesrečno zatresel svojo mrežo
V uvodnih minutah so Francozi prepustili narekovanjem ritma Hrvatom, ki so nekajkrat prišli v kazenski prostor, toda do prave priložnosti vendarle ne. Samuel Umtiti in Raphael Varane sta zanesljivo razčiščevala pred vrati Llorisa. Najaktivnejši je bil po levi strani Perišić, ki se mu je v 11. minuti ponudila največja priložnost, ko mu je podal Ivan Rakitić. Akcija je bila podobna tisti iz podaljška polfinala, ko je Mandžukić odločil dvoboj z Anglijo, toda Perišić v nasprotju s soigralci ni prišel do strela.

Po 15 minutah so Francozi prvič zapretili. V kazenski prostor so prišli po prodoru Mbappéja, v nadaljevanju akcije pa je Marcelo Brozović napravil prekršek nad Griezmannom. Napadalec Atletico Madrida je izvedel prosti strel in poslal predložek v kazenski prostor. Visoko je skočil Mandžukić, a bil vseeno prenizek. Žogo je le nekoliko preusmeril in nesrečno je končala v mreži. Danijel Subašić je bil prekratek.

Perišić z diagonalnim strelom izenačil
Deset minut so vatreni potrebovali za izenačenje. Perišić je krenil v napad, ko je bil obdan s tremi nasprotnimi nogometaši, pa ga je podrl N'Golo Kante ter si prislužil prvi rumeni karton na tekmi. K žogi je pristopil Modrić, ki jo je poslal povsem na desno stran, kjer je bil Šime Vrsaljko. Bočni branilec Atletico Madrida je nadaljeval uigrano akcijo in z glavo podal v kazenski prostor.

Tam je ob Pogbaju z glavo žogo udaril Mandžukić, zatem jo je ob Blaisu Matuidiju še Dejan Lovren. Pred Kantejem je do nje prišel Domagoj Vida, ki je podal na rob kazenskega prostora. Perišić je preigral Kanteja in si jo namestil na levico, nato pa žogo z diagonalnim strelom mimo Benjamina Pavarda in Varana poslal za hrbet Llorisa.

Griezmann z bele točke zadel za 2:1
Ponovno je do naslednjega zadetka minilo deset minut. Griezmann je izvedel kot, Matuidi je šel mimo žoge, nato pa je Perišića zadela v roko. Argentinski sodnik Nestor Pitana si je po sporočilu videosodnika ogledal posnetek in pokazal na belo točk. Griezmann je prevzel odgovornost, poslal Subašića v eno, žogo pa v drugo smer za 2:1.

Po zaostanku so Hrvati takoj zapretili. Po podaji z leve je žoga v kazenskem prostoru prišla do Anteja Rebića, ki je ni dobro zadel, pred Mandžukićem pa je posredoval Lloris. Ob koncu polčasa je bilo še nekajkrat vroče v kazenskem prostoru, ko je Rakitić izvedel nekaj kotov zapored. Francoska obramba je bila na mestu in med drugim odbila Lovrenov poskus. Statistika prvega polčasa je bila na strani Hrvaške, ki je imela 60 odstotkov igralnega časa žogo v svoji posesti. Hrvati so sprožili sedem strelov, od tega enega na vrata, Francozi pa dva, oba pa sta šla v okvir.

Po hrvaškem pritisku Pogba povišal prednost
Na začetku drugega polčasa so Hrvati pritisnili in v 48. minuti ogrozili Llorisova vrata. Rakitić je z natančno dolgo podajo žogo poslal za hrbet francoski obrambi. Rebić je z leve streljal, vendar je francoski vratar poskus odbil. Po stalnem pritisku Hrvaške pa je Francija zapretila po protinapadu hitrega Mbappéja. Mladenič je po desni strani pobegnil Vidi, ki francoskega napadalca ni uspel zaustaviti niti z roko, a se je ob strelu nogometaša PSG-ja odlično postavil Subašić.

In po protinapadu so tricolori povišali prednost. Pogba je začel akcijo, ko je z natančno podajo na desni strani zaposlil hitrega Mbappéja, ki je skušal preigravati, a ga je Hrvaška obramba zaprla. Vseeno je žogo spravil na sredino kazenskega prostora, kjer je bil Griezmann. Ta je podal Pogbaju, ki je z 20 m z sprožil z desnico, vendar je Lovren poskus ubranil. Odbito žogo je Pogdba s prve z levico mimo Modrića, ki je zamudil, pospravil v mrežo. Subašić je bil pokrit in brez moči je le s pogledom pospremil let žoge.

Velika napaka Llorisa
Šest minut kasneje je moral Subašić še četrtič pobrati žogo iz svoje mreže. Lucas Hernandez je na levi strani preigral Mandžukića, nato prodrl in našel Mbappéja, ki je ob neodločnem Vidi sprožil s 25 m in z natančnim strelom po tleh matiral Subašića. Le štiri minute kasneje je Hrvaška znižala. Umtiti je povsem mirno vrnil žogo Llorisu, ki je počakal, da je pritekel Mandžukić in nato nonšalantno skušal preigrati hrvaškega napadalca, ki mu je žogo izbil v mrežo za 4:2. Hrvaška je vse moči usmerila v napad. Zlatko Dalić je namesto branilca Ivana Strinića v igro poslal ofenzivnega Marka Pjaco, a izrazitih priložnosti si vatreni vendarle niso več priigrali. Nekajkrat so še prišli do strela, toda francoska obramba je bila na mestu, tudi Lloris pa je bil v nadaljevanju zanesljiv.


FINALE, Moskva - Lužniki
FRANCIJA -
HRVAŠKA 4:2 (2:1)
78.011; Mandžukić 18./ag, Griezmann 38./11-m, Pogba 59., Mbappe 65., Mandžukić 69.; Perišić 28.

Francija: Lloris, Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernandez, Kante(55./Nzonzi), Pogba, Mbappe, Griezmann, Matuidi (73./Tolisso), Giroud (81./Fekir).

Hrvaška: Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (82./Pjaca), Brozović, Rebić (71./Kramarić), Modrić, Rakitić, Perišić, Mandžukić.

Sodnik: Nestor Pitana (Argentina)

Francozi drugič svetovni prvaki