Domžalčani so drugič osvojili superpokal. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Domžalčani so drugič osvojili superpokal. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zlatko Zahović
Športni direktor Maribora Zlatko Zahović je bil po tekmi zelo jezen na sodnika Mateja Juga iz Tolmina, ki v drugem polčasu ni dosodil po njegovem mnenju čiste 11-metrovke ob trčenju Marcosa Tavaresa in vratarja Domžal Nejca Vidmarja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maribor - Domžale
Dalibor Volaš (v sredini) je igral le v prvem polčasu. V drugem delu ga je zamenjal Marcos Tavares. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
NK Maribor
Mariborčani so v lanskem superpokalu po 11-metrovkah izgubili proti Kopru. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Birjukov in Milanič po superpokalu
Trk Tavaresa in Vidmarja - 11-metrovka ali ne?
Superpokalna lovorika Domžalčanom

Nogometaši Domžal so v petih tednih drugič ugnali Mariborčane. Konec maja so bili v finalu pokala v Stožicah boljši s 4:3 in postajajo trn v peti aktualnih slovenskih državnih prvakov.
"Vijolični" so že drugo leto zapored v superpokalu klonili na domačem igrišču, lani je bil po streljanju enajstmetrovk boljši Koper. Pokalni zmagovalci Domžalčani, pri katerih so ob prvem strelcu Damirju Pekiču manjkali še Marko Drevenšek, Blaž Brezovački in Rok Hanžič, se po letu 2007 drugič veselijo zmage v superpokalu, potem ko so zadržali nalete Mariborčanov v nadaljevanju drugega polčasa.

Prva napaka Pridigarja, prvi zadetek Domžal
Po precej neprepričljivem začetku obeh moštev, ko se je igra odvijala predvsem na sredini igrišča, je "ravbarje" v 9. minuti v vodstvo popeljal Juninho. Z desne je podal Florent Aziri, vratar Marko Pridigar je v gneči slabo posredoval in odbil žogo pred sebe, Juninho pa je zadel v desni spodnji kot.

V nadaljevanju sta polpriložnosti za Mariborčane priigrala Dejan Mezga, ki je preigral branilca, nato pa streljal dober meter mimo desne vratnice, ter Agim Ibraimi, a je žoga ponovno zletela mimo. Na drugi strani je v napad sam krenil Aziri, Pridigar pa je dobro reagiral ena na ena in izbil žogo.

Tavares poživil igro v napadu
Ob polčasu je Darko Milanič v igro namesto Daliborja Volaša poslal Marcosa Tavaresa, ki je nekaj ur pred tekmo navijače "vijoličnih" razveselil z novico, da se ne odpravlja na Kitajsko.
Kapetan je v 48. minuti lepo podal Željku Filipoviću, a je Vidmar žogo odbil čez gol. Vodstvo pokalnih zmagovalcev je na začetku drugega polčasa podvojil Ivan Knezović. Pridigar je ob predložku s prostega strela z leve strani "zaplaval" v prazno, Knezović pa je bil natančen z glavo.

Boljša igra Maribora je v nadaljevanju le prinesla znižanje izida. Z izjemnim strelom je z roba kazenskega prostora vratarja Nejca Vidmarja z levico ob prvem nastopu na uradni tekmi v dresu Maribora po podaji Roberta Beriča premagal Agim Ibraimi.

Izenačenje v zraku
Štajerci so še naprej pritiskali in bili blizu izenačenja, a žoga ni hotela v mrežo. Etien Velikonja je slabih 10 minut pred koncem tekme takoj po vstopu v igro namesto Beriča zaposlil Tavaresa, ki je trčil z Vidmarjem. Vratar Domžal se je pri tem poškodoval, a nadaljeval s tekmo.
Gostitelji so ob tem zahtevali enajstmetrovko, a sodnik Matej Jug ni pokazal na belo točko (glej video desno!). Tolminec je domači tabor in gledalce razburil še z nekaj odločitvami. Zaradi ugovarjanja je športnega direktorja Maribora Zlatka Zahovića s klopi poslal na tribuno.
V tretji minuti sodnikovega podaljška je ob strelu Juninha Mariborčane rešila vratnica in ostalo je pri izidu 2:1.
Poslušajte Zahovićevo izjavo:

Izjavi po tekmi:
Darko Milanič, trener Maribora:
"Čestitam Domžalam za zmago. Sami smo v prvem polčasu pokazali veliko premalo, nasprotnik je z zadetkom po naši napaki dobil veliko motivacije in se še bolj potegnil nazaj ter nas ogrožal le iz protinapadov. Sami smo igrali precej bolje v drugem polčasu, ko so Domžalam pošle moči, bili smo bolj nevarni, imeli priložnosti in iz ene tudi zadeli. Čeprav smo na nasprotnika nato vršili pritisk, je bilo v naši igri vseeno nekaj pomanjkljivosti."

Darko Birjukov, trener Domžal: "Vsi smo veseli, da smo zmagali v Mariboru na njihovem igrišču, saj zna le Maribor na stadion pripeljati takšno občinstvo. Mislim, da smo zmagali zasluženo, čeprav nismo pokazali niti blizu vsega, kar lahko. Imeli smo dve lepi priložnosti, ko smo bili sami ena na ena z vratarjem, ki smo jih izkoristili."

Superpokal, Ljudski vrt:
MARIBOR - DOMŽALE 1:2 (0:1)
2.250; Ibraimi 59.; Juninho 9., Knezović 50.

Maribor: Pridigar, Viler, Vidović, Rajčević, Milec, Mezga, Filipović (/70. Cvijanović), Mertelj, Ibraimi /59., Volaš ( 46./Tavares), Berič (/ 81. Velikonja).

Domžale: Vidmar, Apatič, Zec, Knezović /50., Elsner, Horvat, Teinović, Gerič Gerič (/46. Grbić), Aziri (/57. Zadnikar), Juninho /9., Vuk (/70. Smukavec).

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)

Birjukov in Milanič po superpokalu
Trk Tavaresa in Vidmarja - 11-metrovka ali ne?
Superpokalna lovorika Domžalčanom