Največji uspeh je Amiens dosegel leta 2001, ko se je uvrstil v finale francoskega pokala, kjer pa je po 11- metrovkah moral priznati premoč Strasbourgu. Foto: Reuters
Največji uspeh je Amiens dosegel leta 2001, ko se je uvrstil v finale francoskega pokala, kjer pa je po 11- metrovkah moral priznati premoč Strasbourgu. Foto: Reuters

36-letni Elsner je podpisal dveletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za eno leto.

Sin enega najboljših slovenskih nogometašev v zgodovini Marka Elsnerja in vnuk trenerske legende Branka Elsnerja je šele drugi Slovenec, ki bo vodil eno od prvoligaških ekip iz najboljših petih lig na svetu (Anglija, Španija, Nemčija, Italija, Francija). Bojan Prašnikar je bil med letoma 2007 in 2009 trener Energie Cottbusa iz Nemčije.

Elsner je pred Amiensom vodil Domžale in Olimpijo ter ciprski Pafos in nazadnje Union Saint-Gilloise iz predmestja Bruslja v belgijski drugi ligi oziroma 1. B ligi. Z njim se je v pretekli sezoni uvrstil v polfinale belgijskega pokala, potem ko je izločil velikana Anderlecht in letošnjega belgijskega prvaka Genk. Ustavil ga je poznejši zmagovalec pokala Mechelen. V prvenstvu je Union Saint-Gilloise zasedel tretje mesto in se v specifičnem belgijskem sistemu tekmovanja prebil v kvalifikacije za uvrstitev v Evropsko ligo, kjer je prav tako dosegal dobre izide.

Debi v Nici, za katero je igral kot najstnik
Na mestu trenerja Amiensa je Ljubljančan zamenjal Christopha Pellissiera, ki je odšel v Lorient. Je šele šesti tuji trener v 118-letni zgodovini kluba. Amiens sicer največje uspehe dosega v zadnjem obdobju, saj se je pred dvema letoma sploh prvič prebil v prvo francosko ligo. Sezono 2017/18 je sklenil na 13. mestu. V drugi ligi je skupaj preživel 37 sezon.

Elsner bo v 1. krogu francoskega prvenstva 10. avgusta debitiral ravno v Nici, na stadionu, kjer je nekoč igral njegov oče (1987-1990 in 1991-1993). Luka je na Azurni obali odraščal in tam tudi začel igrati nogomet. Njegov odličen prijatelj iz tistih dni je kapetan francoske reprezentance in vratar Tottenhama Hugo Lloris. V Sloveniji je nosil le dres Domžal.

Najbolj znani nogometaš pri Amiensu je trenutno nekdanji član Lilla, Lyona in PSG-ja, 36-letni vezist Mathieu Bodmer. Najboljši strelec je bil v pretekli sezoni senegalski reprezentant Moussa Konate, v francoskem prvenstvu je zadel sedemkrat. Stadion Stade de la Licorne sprejme 12.097 gledalcev. Največji uspeh je klub dosegel leta 2001, ko se je uvrstil v finale francoskega pokala, kjer pa je po 11- metrovkah moral priznati premoč Strasbourgu.