Belgija je prišla do najboljšega dosežka v zgodovini mundialov, a ostaja lačna lovorik. Namesto mundiala bodo
Belgija je prišla do najboljšega dosežka v zgodovini mundialov, a ostaja lačna lovorik. Namesto mundiala bodo "rdeči vragi" zdaj skušali osvojiti Euro 2020. Foto: EPA
Eden Hazard
Eden Hazard je bil motor in glavno orožje Belgijcev ter je bil eden najboljših posameznikov svetovnega prvenstva. V primeru preboja v finale bi bržkone bil favorit za osvojitev zlate žoge - najkoristnejšega nogometaša mundiala. Foto: EPA

"Po čudovitih šestih letih pri Chelseaju je mogoče napočil čas, da odkrijem nekaj drugačnega. Zagotovo se po svetovnem prvenstvu lahko odločim, ali naj grem ali ostanem, toda končno besedo ima vseeno Chelsea, če me želi res izpustiti. Veste, kam bi najraje šel," je po tekmi o svoji klubski dilemi povedal belgijskemu novinarju Kristofu Terreurju. Športni dopisnik HLN-ja iz Anglije, ki pokriva tudi svetovno prvenstvo, je nato samo pojasnil, da se je Barcelona zanimala, a da ni med Hazardovimi želenimi klubi. Bržkone ni nobena skrivnost, da je edina sprejemljiva možnost odhod v Real Madrid, ki po senzacionalni prodaji Cristiana Ronalda v Juventus, išče novega superzvezdnika.

3 goli, 2 podaji in kar 53 preigravanj
Eden Hazard
je blestel na svetovnem prvenstvu in kot najboljši posameznik Belgijo popeljal do zgodovinskega dosežka - 3. mesta na SP-ju 2018. Sam Hazard je dosegel 3 gole in prispeval še 2 podaji, ob tem pa je uspešno izpeljal kar 53 preigravanj, z naskokom največ na turnirju. 27-letni napadalni vezist bo zagotovo končal v idealni enajsterici svetovnega prvenstva in je na vrhuncu kariere ter s tem več kot ustrezna zamenjava za Ronalda v Realu. Na začetku prvenstva je Hazard izjavil: "Mislim, da je Real sanje vsakega nogometaša. Zidane ali ne Zidane, beli dres je nekaj posebnega, a tudi modri dres mi zelo pristaja in me niti malo ne moti, če ostanem."

Bron tolažba za navijače in igralce
Tako imenovano zlato generacijo je v polfinalu zadušila Francija, pri čemer belgijski zvezdniki niso ravno odigrali dobrega poraženca, temveč sta vratar Thibaut Courtois in Hazard spustila nekaj ostrih puščic na račun južnih sosedov. "Mislim, da če bi igrali v finalu svetovnega prvenstva, bi osvojili naslov prvaka. Tretje mesto je tolažba za naše navijače in lepa nagrada za nas. Odigrali smo 7 tekem, zmagali smo 6-krat," je samozavesten prvotni kapetan Belgije Vincent Kompany, ki je trak prepustil Hazardu zaradi poškodbe, ki mu je preprečila igranje v skupinskem delu.

Kdo bo še v reprezentanci v Katarju?
16 doseženih golov Les Diables Rouges je najboljši dosežek med 32 udeleženkami 21. SP-ja, a ravno proti Franciji jim je zmanjkal zadetek, na koncu so v polfinalu sprožili en sam strel v okvir vrat. Vseeno je ogrodje reprezentance še sorazmerno mlado, najstarejši izmed bratov Hazard, Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku in Courtois se bi morali vrniti še močnejši čez štiri leta, a po drugi strani v Katarju 2022 najbrž ne bo ravno Kompanyja, Maruaneja Fellainija, Jana Verthongna in Axla Witsla, ki so v Rusiji praviloma začenjali v prvi postavi.

Novi cilj - osvojitev Eura 2020
"Veliko smo slišali o moji skupini igralcev. Na svetovnem prvenstvu smo videli, da se niso zanašali samo na svoj talent. Talent te lahko pripelje daleč, a ne čisto do konca, do brona smo prišli, ker smo igrali kot moštvo,"
je misijo v Rusiji sklenil selektor Roberto Martinez, ki se zaveda, da mu za Euro 2020 čez dve poletji ostajajo na voljo tudi veterani. Cilj za prihajajoče evropsko prvenstvo je jasen - naskok na krono stare celine.

Belgija se je od Rusije poslovila z zmago
Belgija se je od Rusije poslovila z zmago