Josip Iličič je trenutno največji biser slovenskega nogometa, saj je v Palermu v štirih tekmah dosegel tri zadetke. Foto: EPA
Josip Iličič je trenutno največji biser slovenskega nogometa, saj je v Palermu v štirih tekmah dosegel tri zadetke. Foto: EPA
Saša Jerkovič in Branko Zupan
Saša Jerkovič (levo), ki bo v petek vodil studio, bi dal Iličiča v igro namesto Zlatka Dediča, ki je pri drugoligašu Bochumu le rezervist. Foto: MMC RTV SLO
Keku pomembna ekipa kot celota

Po kratki, a zelo uspešni epizodi pri Mariboru, je 22-letni Kranjčan v hipu zablestel v italijanski ligi in za Palermo dosegel že tri zadetke. Za slovensko reprezentanco je odigral tri tekme, vedno kot rezervist. Izziv za selektorja Matjaža Keka je velik. Naj vendarle usliši "zahtevo ulice" in na petkovi kvalifikacijski tekmi v Stožicah v prvo postavo uvrsti Iličiča?

Za mnenje smo prosili najboljšega strelca v zgodovini slovenske reprezentance Zlatka Zahoviča, legendo jugoslovanskega nogometa in nekdanjega slovenskega selektorja Braneta Oblaka, še enega nekdanjega selektorja Bojana Prašnikarja in novinarja Sašo Jerkoviča in Boštjana Janežiča.


Zlatko Zahovič: "Vsako potezo selektorja je treba spoštovati ... Iličič in Bačinovič sta zelo opozorila nase v italijanski ligi in to je za reprezentanco le še dodaten plus. Osebna želja je, da bi oba igrala v reprezentanci in v Palermu, ponavljam pa, da je vsaka selektorjeva odločitev vredna zaupanja."

Brane Oblak: "Jaz bi dal Iličiča v igro že na začetku. Slovenija že dolgo ni imela igralca, ki bi znal z eno potezo odločiti tekmo. Je tipičen levičar, kot je tudi Lionel Messi in kot je bil nekoč Dragan Džajić, ki je vso tekmo le stal na igrišču, na koncu pa jo odločil. Ista vloga lahko pripada Iličiču, vendar je treba zanj delati in mu žogo prinesti na 16 metrov."

Bojan Prašnikar: "Za velike spremembe zdaj ni pravi čas, saj je zmaga nujna. V reprezentanci je posebna hierarhija in ta sistem je treba spoštovati. Iličič se je pri Mariboru in Palermu s predstavami hitro dokazal, v reprezentanci pa še ni naredil nekaj velikega in si bo moral še izboriti pozicijo. Prepričan sem, da mu bo tudi to uspelo."

Saša Jerkovič, TV Slovenija: "Ekipe, ki dobro funkcionira, se sicer ne menja, vendar pa je tekma proti Ferskim otokom takšna, da bi vsaj jaz postavil Iličiča v prvo enajsterico, Bačinoviča pa bi poslal v igro kot rezervo. Med Dedičem in Kirmom bi izbral slednjega, ker na Poljskem bolj malo igra."

Boštjan Janežič, Radio Slovenija: "Konkurenca se je zelo zaostrila. Josip Iličič bi si zaslužil prostor v začetni enajsterici. Kek najbolje ve, ali namesto Dediča ali Kirma. Iličič v Palermu igra pomembno vlogo, je kakovosten igralec, ima dober strel od daleč, močan je v dvobojih ena na ena, nekaj hib ima le pri vračanju v obrambo. Takšnega igralca s potezo več nimamo. Javnost tudi pričakuje, da bi s klopi v igro vstopil Bačinovič, v napadu pa Matavž, ki bi igral skupaj z Novakovičem ali namesto njega. Velikih rošad sicer Kek ne bo delal in tako je tudi prav."

Keku pomembna ekipa kot celota