Josip Iličič se zaveda, da vzponom sledijo tudi padci. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Josip Iličič se zaveda, da vzponom sledijo tudi padci. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Iličičevi punca Tina in mama Ana
Punca Tina in mama Ana - največji Iličičevi navijačici. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Matavž junak tekme proti Ferskim otokom

Slovenskemu selektorju je "iličičmanija" v zadnjih dneh šla že kar nekoliko na živce in v četrtek je novinarje opomnil, da morda ustvarjajo prevelik pritisk nanj. No, sam se z njim ne obremenjuje. "Pritiska pretirano ne čutim in s tem nimam težav. Seveda preberem kakšen članek o sebi. Vi imate svojo miselnost, selektor svojo in jaz svojo, a trenutno uživam samo v nogometu. Najlepše je takrat, ko uživaš. Tudi danes sem šel sproščeno v tekmo, tako kot na vsaki drugi," je po zmagi s 5:1 povedal 22-letni Kranjčan.

Nogometaš, ki je letos poleti kot meteor zablestel pri Mariboru in Palermu, se zaveda, da si v nogometu vedno sledijo vzponi in padci, zato je tudi na te pripravljen. "Ko bodo padci, bo treba še bolj stisniti in se boriti," pravi. Za zdaj mu gre vse po načrtih in v petek je za Slovenijo prvič zaigral v prvi enajsterici.


Raje igra na desni strani
"Do sestanka pred tekmo nisem vedel, da bom začel. Po treningih nisem nič pričakoval, saj selektor na njih ni razkrival nobene postavitve. Bil sem pripravljen na vse, kljub temu pa se selektorju zahvaljujem, ker me je uvrstil v začetno postavo. Upam, da sem se mu oddolžil. Zavedal sem se, da bo na meni neko breme, saj sem trenutno pod posebnim drobnogledom. Ni bilo lahko, a sem zdržal in mislim, da sem na tej tekmi zadovoljil pričakovanja," je dodal. V prvem polčasu je namesto Andraža Kirma igral na levi strani, v drugem pa se je preselil na desno.

"Vsekakor mi bolj ustreza desna stran, tam igram tudi v Italiji. Veliko lažje mi je, ker lahko hodim v sredino in podajam napadalcem. V prvem polčasu sem se moral pač prilagoditi, upam, da je bilo v redu. Vedno se bom prilagodil selektorjevim željam, pa četudi bom igral v obrambi," je o svojem idealnem položaju na igrišču razglabljal strelec treh zadetkov na zadnjih štirih tekmah italijanskega prvenstva. Nazadnje mu je mojstrovina uspela v nedeljo proti Fiorentini, ta gol mu je tudi najljubši. Proti Ferskim otokom je seveda prav tako želel zadeti, vendar žoga ni hotela v mrežo.

Tudi proti Estoniji napadalno
"Imel sem veliko priložnosti, da bi zabil zadetek, a mi ni uspelo. Pred domačim občinstvom bi bilo to zelo lepo. Toda najbolj pomembno je, da smo zmagali, kar bo veljalo tudi v Estoniji. Vsekakor bomo igrali napadalno, saj potrebujemo nove tri točke. Ker je Estonija dobra ekipa, se zavedamo, da bo težko, a smo pripravljeni na boj," je še dejal.

S prilagajanjem v Palermu ni imel težav, še posebej ker se je skupaj z njim tja preselil tudi Armin Bačinovič. "To je nekaj najlepšega, kar se ti lahko zgodi. Veliko lažje je, če imaš ob sebi soigralca, ki ga poznaš. Presrečen sem, da sva skupaj. Druživa se tudi, ko nisva na igrišču, a zdaj sva imela toliko obveznosti, da prav veliko prostega časa pravzaprav ni bilo."

"Doma je najlepše"
Kljub temu se je lepo vrniti domov. "Doma je najlepše, kakor koli obrnemo," meni Iličič, ki pa se bo tudi na jugu italijanskega škornja kmalu počutil še bolj domače. Po reprezentančni akciji se mu bo namreč na Siciliji pridružila punca Tina. Prav njej na jasen način - z dlanema v obliki srca - posveča vse zadetke, ki jih dosega v zadnjem času. Tina je seveda svojega junaka v petek zvečer spremljala tudi v Stožicah, tako kot mama Ana. Sta onidve njegovi največji navijačici? "Vsekakor, saj mi pomenita največ v življenju," odgovarja v Prijedoru rojeni nogometaš, ki je po smrti očeta z mamo in bratom Igorjem v Slovenijo prišel, ko mu je bilo komaj eno leto.

Matavž junak tekme proti Ferskim otokom