Bolgarski navijači so v ponedeljek v Sofiji poskrbeli za velik incident, ki bo dobil epilog 28. oktobra. Foto: Reuters

Rasistični izgredi, žaljenje temnopoltih igralcev Anglije in nacistični pozdravi bolgarskih navijačev so se pojavili na ponedeljkovi tekmi v Sofiji. Izgredi so vodili v odstop predsednika bolgarske nogometne zveze Borislava Mihajlova. Fifa je tako kot Uefa dogodke obsodila že v torek.

Infantino obsodil rasistične izgrede v Bolgariji
Na ponedeljkove rasistične izpade se je odzval tudi prvi mož Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino. Pozval je k prepovedi obiskovanja nogometnih tekem po vsem svetu za tiste navijače, ki žalijo temnopolte igralce.

Infantino je na obisku v Daki na novinarski konferenci dejal: "Če so na tekmi rasisti, ki žalijo nogometaše, moramo ustaviti tekmo. Ne smemo pustiti, da zmagajo. Nogomet se mora nadaljevati, mi pa moramo kaznovati ljudi."

Predsednik Fife meni, da je danes veliko lažje identificirati posameznike in jih preganjati. "Moramo jih nagnati s stadionov. Ne smejo več stopiti na stadione in moramo jih kazensko preganjati. To je kriminal in to bi moralo biti enako po vsem svetu," je povedal Infantino.

Ob tem ni mogel mimo vprašanj o svetovnem prvenstvu 2022. Zanj pravi, da bo najboljši mundial v zgodovini.

"Prepričan sem, da bo Katar s tehničnega vidika pripravil najboljši SP v zgodovini. Nogomet je šport številka ena. Napolnili bomo stadione v Katarju in tudi drugje po svetu," je sklenil.

Med obtoženimi bolgarskimi navijači tudi 18-letnik
Bolgarske oblasti so identificirali devet osumljencev, med njimi je tudi najstnik. Ta je obtožen huliganstva, štiri izgrednike so že denarno kaznovali in jim prepovedali vstop na športne dogodke.

Policija v Sofiji je s pomočjo videoposnetkov s stadiona identificirala devet osumljencev, šest jih je v sredo pridržala.

"Osemnajstletnika smo v sredo pozno zvečer obtožili huliganstva in mu podaljšali pripor za naslednjih 72 ur," je za AFP povedala tiskovna predstavnica tožilstva Nevena Zartova. Najstnik je obtožen kazanja opolzkih kretenj in nacističnih pozdravov, dvakrat pa se je obrnil proti nogometni zelenici in slekel hlače. Če bodo odločili, da je kriv, mu grozi petletna zaporna kazen.

"Preostala četverica je dobila denarno kazen 511 evrov in dvoletno prepoved obiskovanja športnih dogodkov. Postopek proti petemu osumljencu, ki je mladoleten, še traja," pa je dodala tiskovna predstavnica policije Svetoslava Kostadinova.