Foto: EPA
Foto: EPA

S sporazumom o priznanju krivde, za katerega so prosili pri Juventusu, se končuje del primerov na italijanskih športnih sodiščih, ki se nanašajo na torinski klub.

Italijanska nogometna zveza (FIGC) je stari dami prejšnji teden odvzela 10 točk po reviziji prvotne kazni, s katero so Juventusu grozili z odvzemom 15 točk. To je bila kazen, ki so jo naložili Juventusu zaradi nepravilnosti pri prestopih v zadnjih letih.

Juventus je po odvzemu točk izgubil mesto v Ligi prvakov za sezono 2023/24, saj je z drugega zdrsnil na sedmo mesto.

Pri Juventusu so se kot del torkovega dogovora strinjali, da se ne bodo pritožili na omenjeno kazen, kar so arbitri italijanske nogometne zveze upoštevali pri izreku nove kazni, ki tako ne vključuje dodatnega odvzema točk.

Sorodna novica Juventus zdrsnil na sedmo mesto po odbitku desetih točk in polomu v Empoliju

Disciplinsko razsodišče italijanske zveze je v objavljeni odločitvi navedlo, da je klub kaznovalo s plačilom denarne kazni 718.240 evrov, medtem ko je sedmim vodilnim predstavnikom kluba naložilo plačilo glob v razponu od 10.000 do 47.000 evrov.

Šlo je za del obsežnega škandala, ki vključuje lažno računovodstvo in prestope. V torinskem klubu so med pandemijo covida-19 leta 2020 sporočili, da se igralci odpovedujejo izplačilu plač, medtem ko so tem istim igralcem v zasebnih pogovorih obljubili, da jim ne bodo izplačali le delčka tega, kar naj bi jim odvzeli.

S tem jim je pri Juventusu uspelo umetno zmanjšati izgubo v letnih bilancah kluba v času pandemije, ko so bila vsa tekmovanja preklicana in so prihodki strmoglavili.