Gianni Rivera (desno) velja za enega največjih italijanskih nogometašev vseh časov. Foto: AP
Gianni Rivera (desno) velja za enega največjih italijanskih nogometašev vseh časov. Foto: AP

"Če me Milan potrebuje, sem tukaj," se je šestkratnim evropskim prvakom ponudil nekdanji italijanski nogometaš. Rdeče-črni so trenutno na sedmem mestu v Serie A, ki se bo nadaljevala 20. junija. Že ta petek se bo Milan srečal z Juventusom na povratni tekmi polfinala italijanskega pokala.

Rivera je med letoma 1960 in 1979 za Milan odigral več kot 600 tekem, z njim je trikrat postal državni (1962, 1968 in 1979), dvakrat evropski prvak (1963 in 1969), dvakrat je zmagal tudi v Pokalu pokalnih zmagovalcev, z reprezentanco pa je bil evropski prvak leta 1968. Azzurri so v Rimu na ponovljeni tekmi premagali Jugoslavijo z 2:0, potem ko se je prva tekma končala z remijem (1:1).

Po končani športni karieri se je posvetil politiki, bil je član kar nekaj italijanskih levičarskih strank, postal je tudi predsednik tehničnega sektorja pri Italijanski nogometni zvezi (FIGC). Dva meseca pred svojim 77. rojstnim dnevom je izjavil, da bi rad začel trenersko kariero, v kateri želi uveljaviti svoj način napadalnega nogometa.

"Prejel sem licenco, pripravljen sem na nove izzive. Kot nogometaš nikoli nisem gledal drugih, imel sem svojo vizijo napadalnega nogometa, to bi zdaj rad prenesel na druge. Milanu ponujam roko," je za football-italia.net dejal Rivera.