Cristiano Ronaldo je bil skupno že petič izbran za najboljšega igralca leta. V Ligi prvakov je dosegel rekordnih 110 golov, blestel je tudi v finalu 3. junija v Cardiffu proti Juventusu (4:1). Foto: EPA
Cristiano Ronaldo je bil skupno že petič izbran za najboljšega igralca leta. V Ligi prvakov je dosegel rekordnih 110 golov, blestel je tudi v finalu 3. junija v Cardiffu proti Juventusu (4:1). Foto: EPA
Dani Alves, Sergio Ramos, Cristiano Ronaldo, Toni Kroos, Leonardo Bonucci, Gianluigi Buffon, Luka Modrić, Andres Iniesta, Neymar, Lionel Messi in Marcelo
Dani Alves, Sergio Ramos, Cristiano Ronaldo, Toni Kroos, Leonardo Bonucci, Gianluigi Buffon, Luka Modrić, Andres Iniesta, Neymar, Lionel Messi in Marcelo so bili izbrani v enajsterico leta. Foto: Reuters
Claudio Ranieri in Zinedine Zidane
Claudio Ranieri je predal nagrado Zinedinu Zidanu. Foto: Reuters
Ronaldo in Zidane prejela prestižni priznanji

Fifa je uvedla izbor najboljših nogometašev na svetu leta 1991, leta 1956 pa so začeli pri reviji France Football podeljevati zlato žogo (Ballon d'Or). Med letoma 2010 in 2015 sta Fifa in revija France Football sodelovali, enotno priznanje se je imenovalo "Fifa Ballon d'Or".

Najboljše so izbirali po en novinar iz vsake države, kapetan in selektor vsake reprezentance ter navijači.

32-letni Ronaldo je letos z madridskim Realom osvojil špansko prvenstvo in Ligo prvakov, v kateri je dosegel 12 golov. Portugalec je s kraljevim klubom Ligo prvakov osvojil tretjič v zadnjih štirih letih. Prejel je 43,16 odstotka glasov, Messi je zasedel drugo mesto (19,25 %), tretji pa je bil Neymar (6,97 %).

"Smo v Angliji. Vesel sem tega trenutka. To je lep trenutek za navijače. Hvala angleškim navijačem za podporo. To cenim. Mislim, da sem povedal vse. Vesel sem, da sem tukaj v družbi, v tej dvorani," je povedal Ronaldo s prestižno nagrado v rokah. Portugalec je najboljši nogometaš na svetu že petič (2008, 2013, 2014, 2016 in 2017). S petimi lovorikami se je izenačil z Messijem.

Zidane trener leta
Za trenerja leta je bil izbran Zinedine Zidane, ki je madridski Real popeljal do drugega zaporednega evropskega naslova. Kandidata sta bila tudi Italijan Massimiliano Allegri (Juventus) in njegov rojak Antonio Conte (Chelsea).
Pri ženskah nagradi na Nizozemsko
Najboljša trenerka ženske ekipe je selektorka Nizozemske Sarina Wiegman. Za najboljšo nogometašico je bila izbrana Nizozemka Lieke Martens (Rosengard/Barcelona). Nizozemke so letos postale evropske prvakinje.

Veteran Buffon najboljši vratar
Za najboljšega vratarja je bil izbran Gianluigi Buffon. Kandidata sta bila tudi Kostaričan Keylor Navas in Nemec Manuel Neuer, ki je nagrado prejel lani, letos pa je bil večji del leta poškodovan.

Giroud dosegel najlepši zadetek leta
Nagrado Ferenca Puskasa, za najlepši gol v letošnji sezoni, je prejel Olivier Giroud. Napadalec topničarjev je 1. januarja velemojstrsko zatresel mrežo Crystal Palacea na stadionu Emirates (2:0). Alexis Sanchez je z leve strani podal v kazenski prostor, kjer je Giroud velemojstrsko zadel žogo s peto in jo s "škorpijonskim" strelom poslal od prečke v mrežo. Vratar gostov Wayne Hennessey se je iztegnil, a ni mogel preprečiti evrogola.

Nagrada za navijače Celtica
Navijaško nagrado so prejeli privrženci Celtica iz Glasgowa. Francis Kone je domov odnesel nagrado za fair-play, ker je rešil življenje nasprotnikovemu vratarju, potem ko je z njim trčil in je vratar nezavesten obležal na tleh, nogometaš pa je preprečil, da bi pogoltnil jezik.

Najboljša enajsterica leta 2017:

Vratar:
Gianluigi Buffon (Juventus)

Branilci: Dani Alves (Juventus/PSG), Leonardo Bonucci (Juventus/Milan), Sergio Ramos (Real Madrid), Marcelo (Real Madrid)

Vezisti: Luka Modrić (Real Madrid), Toni Kroos (Real Madrid), Andres Iniesta (Barcelona)

Napadalci: Lionel Messi (Barcelona), Neymar (Barcelona/PSG), Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
Posnetek celotne prireditve v Londonu

Ronaldo in Zidane prejela prestižni priznanji