Brane Oblak je iz Olimpije prestopil v Hajduk, nato pa pustil pečat v Bundesligi. K Bayernu ga je povabil sam Franz Beckenbauer. Foto: MMC RTV SLO
Brane Oblak je iz Olimpije prestopil v Hajduk, nato pa pustil pečat v Bundesligi. K Bayernu ga je povabil sam Franz Beckenbauer. Foto: MMC RTV SLO
Žoga
Včasih: "Jesti smo morali bifteke, napol pečene, krvave. Pred vsako tekmo. Bila je 'fama', da to daje moč. Danes je vse drugače in športniki se prehranjujejo zlasti s testeninami." Foto: Reuters
Brane Oblak
Brane Oblak je povedal marsikaj zanimivega o svojem življenju v Nemčiji. Foto: MMC RTV SLO

Oblak, najboljši slovenski nogometaš 20. stoletja, je v jutranjem programu na TV Slovenija obujal spomine na čase, ko je blestel v Nemčiji, kjer je igral za Schalke in Bayern. Klobasa, kulinarični dar Nemčije svetu, je tudi nanj naredila v vtis, tako da je poskusil kar nekaj od 1.500 različnih vrst klobas. In to na skrivaj.

Nekoč bifteki, danes testenine
"Ko so prijatelji prišli v München, so hodili po restavracijah, jaz pa sem šel po glavni mestni ulici, od stojnice do stojnice, pil pivo in jedel klobase. Tega nihče ni vedel, saj to ni zdrava prehrana. Jesti smo morali bifteke, napol pečene, krvave. Pred vsako tekmo. Bila je 'fama', da to daje moč. Danes je vse drugače in športniki se prehranjujejo zlasti s testeninami."

Oddajo, v kateri je bil gost Brane Oblak, si lahko ogledate na tej povezavi (1. del, od 34:58 dalje) in na tej povezavi (2. del, od 4:35 dalje).

Rummenigge mu je vrnil pet mark, ker ga je "častil"
Kar se tiče piva, je sicer poudaril, da je bilo pitje hmeljevega napitka čisto normalna stvar v Nemčiji tudi v nogometu: "V slačilnici smo imeli hladilnik in smo morali piti pivo po vsakem treningu. Vsebuje B-vitamin in pomirja."

Oblak je opisal še zanimivo prigodo pri plačevanju pijače: "Spomnim se, da sem enkrat 'počastil' soigralca Rummeniggeja, pa sem potem dobil pred garderobno omarico pet mark. Jih je vrnil, ker sem ga 'častil'. To je tipično za Nemce. Tam vsak sebi plačuje."
Elvis Presley za prijatelje v Ljubljani
64-letni nekdanji nogometni as je v kuhinji zelo spreten in rad pripravlja različne jedi: "Meso, ribe ... vse razen sladkih stvari. Tega ne jem." Je pa nekoč Oblak prijatelje v domovini razvajal z glasbenimi posladki: "Spomnim se, ko je leta 1980 ali 1979 (v resnici je bilo to leta 1977) umrl Elvis Presley. Kupil sem vse njegove kasete in jih poslal prijatelju v Ljubljano. Vsi so bili zadovoljni."

Elton John v garderobi
"Takrat sem znal vse presneti, pritisnil si le dva gumba na 'kasetarju'. Zdaj ne znam več presneti nobene zadeve, vse je digitalno, vse na diskih." Brane Oblak se je spomnil tudi časov, ko so k Bayernovim igralcem prišli največji svetovni zvezdniki. "Elton John nas je prišel obiskat v slačilnico."

11. novembra bo Elton John nastopil v Stožicah. Morda bo Oblak vrnil obisk in prišel v garderobo britanskega pevca ...

Najprej kupil alfo romeo, šele nato mercedesa
Eden najboljših igralcev SP-ja leta 1974 je izdal tudi podatek, da je imel ob prihodu v Nemčijo najprej italijanski in ne nemški avto: "Ko sem prišel v Gelsenkirchen, mi je predsednik kluba rekel: 'Brane, kupi en manjši avto.' Kakšen drug lahko namreč potegne za sabo marsikaj. Jaz sem to tudi naredil, kupil alfo romeo, potem pa sem šele čez dve leti šel na mercedesa."