Tekma je imela tudi močan politični naboj, saj državi nista v najboljših odnosih, potem ko so arabske sosede na čelu s Savdsko Arabijo v zadnjih letih izolirale Katar.

Katarci, ki jih vodi Španec Felix Sanchez Bas, se veselijo zgodovinskega uspeha. Foto: Reuters
Katarci, ki jih vodi Španec Felix Sanchez Bas, se veselijo zgodovinskega uspeha. Foto: Reuters

Velika napaka vratarja Ese za vodstvo Katarja
A to je očitno le še dodatno podžgalo Katarce, ki so povedli v 22. minuti po veliki napaki domačega vratarja Khalida Ese. Khoukhi Boualem je namreč sprožil z roba kazenskega prostora, Esi pa je žoga pod rokami ušla v malo mrežico.

Katar v polfinalu izločil ZAE

Al Moez poskrbel za potezo tekme
V 37. minuti je na 2:0 povišal Ali Al Moez, ki je po samostojnem prodoru zadel z roba kazenskega prostora. Al Moez je Eso matiral z natančnim strelom, žoga se je v mrežo odbila od vratnice. Lep zadetek 22-letnega napadalca sudanskega rodu.

Domačini so v nadaljevanju napadali za gol priključka, a se je nekajkrat izkazal vratar Katarcev Sad Al Šib.

Haidos in Ismail potrdila zmago Katarja
Vse upe ZAE-ja je v 80. minuti pokopal Hasan Al Haidos, ki je ušel ofsajd zanki, nato pa z lobom poslal žogo čez Eso. Končni izid je v 94. minuti postavil Hamid Ismail. Tik pred koncem je bil zaradi udarca s komolcem izključen branilec ZAE-ja Ismail Ahmed.

V finalu z Japonsko
Katar se tako veseli največjega uspeha v svoji zgodovini. V finalu se bo pomeril z Japonsko, ki je že v ponedeljek s 3:0 ugnala Iran. Japonci so s štirimi naslovi reprezentanca z največ osvojenimi trofejami na azijskih prvenstvih.

NOGOMET
17. AZIJSKO PRVENSTVO

ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI

POLFINALE
KATAR - Združeni arabski emirati 4:0 (2:0)
Boualem 22., Al Moez 37., Haydos 80., Ismail 94.
RK: Ahmed 92./ZAE

JAPONSKA - Iran 3:0 (0:0)
Osako 57., 67./11-m, Haraguči 91.

Finale bo v petek ob 15.00