Matjaž Kek je bil selektor slovenske nogometne reprezentance od januarja 2007 do oktobra 2011. Foto: Sandi Fišer
Matjaž Kek je bil selektor slovenske nogometne reprezentance od januarja 2007 do oktobra 2011. Foto: Sandi Fišer

Zdaj, ko nisem več vezan in ko nisem obvezan nikogar obvestiti, da se pogovarjam okrog reprezentance, pa je moč mojega razmišljanja občutno drugačna.

Matjaž Kek je pet let vodil Rijeko, s katero se je razšel na začetku oktobra. Foto: EPA

V obširnem intervjuju za slovenski športni dnevnik EkipaSN je potrdil, da je že sestankoval s predstavniki Nogometne zveze Slovenije in govoril o selektorskem položaju. Vendar si Kek v prvi vrsti želi čisto in konkretno komunikacijo.

"Moje prepričanje je, da veliko stvari na tem področju doslej ni bilo dobrih. Morda tega nimam pravice govoriti, a sem vseeno rekel. Pogovori so bili, pogovori so, verjetno vam je jasno, da kaj dosti več od tega ne morem in nočem razlagati. Hkrati pa želim biti dovolj korekten, konkreten, direkten – in mislim, da sem bil. Ker to je osnova, brez tega ne bo šlo. Verjetno se bo razvijalo dalje," je svoje stališče razkril Kek.

"Nimam razloga, da bi že vnaprej zavrnil nogometno zvezo in da se z njenim predsednikom ne bi pogovarjal. Še več, želel sem tudi predstaviti svoje videnje vsega tega, zdaj ko sem prost. Lani je bilo precej drugače, bodimo si na jasnem. Z moje strani je bil pristop povsem drugačen. Ker so me z NZS-ja korektno poklicali, sem korektno povedal svoje mnenje in tu se je vse končalo. Zdaj, ko nisem več vezan in ko nisem obvezan nikogar obvestiti, da se pogovarjam okrog reprezentance, pa je moč mojega razmišljanja občutno drugačna," je dejal Kek.

Ni želel povedati, ali mu je predsednik Radenko Mijatović dal vedeti, da je prva izbira. Poudaril je le, da se mu je sestanek zdel "OK". "Bil je všečen, dobro sem se počutil. Naj se pogovarjajo z drugim, tretjim, četrtim – mislim, da bodo tako prišli do prave rešitve. Ker položaj, v katerem je trenutno vse skupaj ... Bodimo iskreni, to res ni dobro," je povedal 57-letni Mariborčan.

Del pogovora je tekel tudi o prvemu zvezdniku slovenskega nogometa Janu Oblaku, ki pod vodstvom zdaj že nekdanjega selektorja Tomaža Kavčiča ni bil del slovenske reprezentance. Na vprašanje, ali hoče govoriti z vratarjem Atletico Madrida, je novinarju odgovoril: "Šla sva predaleč. Za zdaj. Razumite."

"Naj povem še, da si slovenska reprezentanca zasluži, da za njo vedno igrajo najboljši. Je pa to izbira nekoga, za katero nekdo odgovarja, je zanjo poklican in plačan," je dodal.

Če bo prevzel vodenje Slovenije, je Kek jasno povedal, da so najpomembnejši igralci. "Pri meni glede tega vprašanja ne more biti 'foliranja'. Treba je prevzeti odgovornost in povedati: ali sem ali nisem."

Nekaj misli je namenil še drugemu slovenskemu zvezdniku Josipu Iličiću. Zanj je prevzel svoj del odgovornosti, da 30-letnik v reprezentanci še ni zablestel, tako kot blesti na evropski sceni: "Tudi jaz sem kriv za to. A ni še prepozno." Priznal je, da je naredil napako, ko je bil Iličić vroč v klubskem dresu, Kek pa ga ni izstrelil v izbrani vrsti.

Zdaj, ko nisem več vezan in ko nisem obvezan nikogar obvestiti, da se pogovarjam okrog reprezentance, pa je moč mojega razmišljanja občutno drugačna.