Prestižni pokal so do zdaj dvigali samo Brazilci. Ali je zato Milan s svojimi cariocami v prednosti? Foto: EPA
Prestižni pokal so do zdaj dvigali samo Brazilci. Ali je zato Milan s svojimi cariocami v prednosti? Foto: EPA
Filippo Inzaghi
Filippo Inzaghi, najnevarnejši napadalec Milana, si želi nove lovorike. Foto: EPA
Palermo, Ibarra in Riquelme
Boca Juniors zaradi prepoznega prestopa ne bo mogla računati na usluge Juana Romana Riquelmeja. Foto: Reuters

Kljub temu je prvi favorit na stavnicah Milan, ki si želi prekiniti niz treh južnoameriških zmag. Rdečo celino tokrat predstavlja argentinska Boca Juniors, ki je rdeče-črne leta 2003 v Medcelinskem pokalu že ugnala. "Vrnili se bomo s pokalom," obljublja navijačem Milanov Brazilec Kaka.

Ponovni finale Evropa - Južna Amerika?
"Izjemni občutki te prevevajo, ko nosiš Milanov dres. Upam, da bomo osvojili še klubski SP in tako zaokrožili cikel, ki se je začel z zmago v finalu lige prvakov v Atenah,"
pravi novi rekorder po številu zadetkov v evropskih klubskih pokalih Pippo Inzaghi. "Vsi pričakujejo finale Boce in Milana. Prepričan sem, da si Italijani želijo maščevanje za poraz leta 2003. Toda menim, da bomo kos izzivu, a najprej nas čaka polfinalna tekma, na kateri bomo morali biti kljub vsemu zelo zbrani," ni pozabil na prvo oviro branilec kluba iz Buenos Airesa Hugo Ibarra.

Urawi kar dvojna vstopnica za turnir
Na četrti izvedbi prvenstva, ki je nasledil Medcelinski pokal, bo sodelovalo sedem moštev, prvaki vseh celin in še poraženec azijske Lige prvakov, saj je gostiteljem avtomatično pripadlo eno mesto. Japonski prvak Urawa je kljub temu zasluženo na prvenstvu, saj je postala azijski klubski prvak.

Na tronu sami brazilski klubi
Na krstni izvedbi svetovnega klubskega prvenstva leta 2000 je zmagal brazilski Corinthians, a je turnir zaradi poletnega termina sprožil veliko pomislekov in sporov ter je bil nato začasno ukinjen. Čez pet let je novo Fifino tekmovanje ponovno zaživelo, namesto tradicionalnega spopada med evropskim in južnoameriškim prvakom so nogometnim navdušencem ponudili srečanja vseh celinskih prvakov. Leta 2005 je Sao Paolo v finalu z 1:0 ugnal Liverpool, leto pozneje pa je brazilski Internacional z enakim izidom odpravil Barcelono.

Svetovno klubsko prvenstvo, Japonska

Kvalifikacije za 1/4-finale, petek:
SEPAHAN (IRN) - WAITAKERE UNITED (NZL)

Četrtfinale, nedelja ob 6.45:
ETOILE SAHEL (TUN) - PACHUCA (MEH)
Ponedeljek ob 11.30:
SEPAHAN/WAITAKERE - URAWA RED DIAMONDS

Polfinale, 12. december ob 11.30:
ETOILE SAHEL/PACHUCA - BOCA JUNIORS
četrtek, 13. decembra ob 11.30:
SEPAHAN/WAITAKERE/URAWA - MILAN

Tekma za 3. mesto, 16. decembra ob 8.00
FINALE, 16. decembra ob 11.30

T. G.