Leo Štulac je proti Cagliariju ustavljal predsvem glavnega kreatorja igre Joaa Pedra, kar mu je v dobri meri tudi uspelo. Že v sredo zvečer čaka 23-letnega Koprčana naslednji izziv - gostovanje na vročem San Paolu v Neaplju. Foto: EPA
Leo Štulac je proti Cagliariju ustavljal predsvem glavnega kreatorja igre Joaa Pedra, kar mu je v dobri meri tudi uspelo. Že v sredo zvečer čaka 23-letnega Koprčana naslednji izziv - gostovanje na vročem San Paolu v Neaplju. Foto: EPA
Leo Štulac (Parma) - Miralem Pjanić (Juventus)
Štulac je v Prvi ligi za Koper debitiral že pri 16 letih in je zanj odigral 93 tekem. Poleti 2016 je odšel v Italijo v Venezio, s katero je najprej osvojil tretjo ligo, nato pa bil lani do zadnjega v igri za preboj v Serio A, kjer pa zdaj igra za Parmo. Foto: Reuters
Jaka Bijol (CSKA)
Jaka Bijol je v sredo postal tretji Slovenec, ki bo v letošnji sezoni igral v Ligi prvakov, kjer ga v skupini ob Viktorii Plzen čakajo še težke preizkušnje proti Romi in Real Madridu. V torek, 2. oktobra, bo CSKA v Moskvi gostil ravno trikratne zaporedne evropske prvake. Foto: Reuters
Jasmin Kurtić že videl rdeč karton
Jasmin Kurtić je ob porazu SPAL-a pri nekoč njegovi Fiorentini (0:3) že videl neposredni rdeči karton, a si je sodnik Davide Ghersini po ogledu videoposnetka premislil in slovenskemu vezistu za štart nad Pezzello v 73. minuti pokazal le rumeni karton. V 5. krogu Serie A je bil sicer pri Empoliju izključen Miha Zajc. Foto: Reuters
Jan Oblak (Atletico) proti Getafeju
Jan Oblak je proti Getafeju ohranil mrežo nedotaknjeno, s čimer je klub iz madridskega predmestja potrdil status najmanj nevarnega nasprotnika za Škofjeločana. Oblak namreč na 6 soočenjih z Getafejem še nikoli ni prejel gola, šest zaklenjenih vrat pa je tudi Slovenčev najboljši dosežek proti posameznemu klubu. Foto: Reuters

Iz kroga v krog Serie A se Leo Štulac dokazuje kot poveljnik Parme na sredini igrišča. Po zelo opaženi predstavi proti Juventusu pred reprezentančnim premorom, ki ji je prejšnji konec tedna dodal še boljšo igro proti Interju, je v soboto znova pustil dober vtis, ko je Parma z 2:0 premagal Cagliari, s čimer se je slavni povratnik med italijansko nogometno elito povzpel v zlato sredino lestvice.

Za Parmo odigral prav vse minute sezone
"Štulac je opravil odlično delo na sredini, veliko delamo glede tega. Lepo je, da smo sposobni požeti sadove dela med tednom, ki ga opravimo na treningih,"
je slovenskega varovanca pohvalil trener Roberto D'Aversa in potrdil, da si je 23-letni Koprčan priigral pomembno mesto v Parmini postavi. 175 cm visoki osrednji obrambni vezist je odigral vseh 450 minut prvoligaške sezone in še celotno pokalno tekmo, četudi je novinec pri križarjih, ki jih je poleti okrepil po vidnih lanskih predstavah za Venezio v drugi italijanski ligi, pri čemer si ga je dobro ogledala tudi Parma.

V gol še ne gre, zato pa podaja, ko izbija žogo
Pri zaporednih zmagah je imel Štulac opazno vlogo, pri čemer razdira in gradi igro: 5 pobranih žog, 4 izbijanja, 3 blokirani streli, 3 dobljeni skoki, 2 prestreženi žogi, 2 uspešni drseči posredovanji, žrtev 2 prekrškov in ustvaril je 2 priložnosti. Hkrati Štulcu zaupajo tudi izvajanje bolj oddaljenih prostih udarcev in zlasti kotov. A če je pri vidnejših dosežkih v napadu imel doslej nekaj smole – prečka Juventusa in parada Handanovića – pa so Štulcu v soboto radodarno pripisali podajo za najgol 5. kroga Serie A. V svojem kazenskem prostoru je izbil in s tem podal žogo do Gervinha, ki se je nato spustil v tek čez celotno igrišče, v košarkarskem slengu coast-to-coast, in dosegel osupljiv gol za potrditev zmage Parme (glej video spodaj). Štulca in soigralce v sredo zvečer čaka vroče gostovanje pri drugouvrščenem Napoliju.

Kavčič ga kliče, proti Cipru debitiral
"Velika zmaga, odlično moštvo! Gremo naprej,"
je na Instagramu zapisal sam Štulac, ki je v dresu članske reprezentance Slovenije debitiral ravno na zadnji tekmi, ko je odigral zadnjih 13 minut ob porazu pri Cipru, pri čemer je zamenjal Jasmina Kurtića. Primorca je selektor Tomaž Kavčič vpoklical za vseh pet letošnjih tekem, po septembrskih predstavah pa resno trka na vrata začetne postave, zlasti ker naveza Krhin - Kurtić že dolgo ne prepriča. Na septembrski zbor je sicer prišel po posegu na zobeh, zaradi česar ni kandidiral za nastop na prvi tekmi z Bolgarijo.

Lani z Rudarjem v Prvi ligi, zdaj s CSKA-jem v Ligi prvakov
Dodatno konkurenco za reprezentančno vezno linijo zaostruje najstnik, ki še ni bil vpoklican v člansko reprezentanco, a je v preteklem tednu doživel krst na veliki sceni. Jaka Bijol je v dresu CSKA Moskve debitiral v Ligi prvakov, pri čemer je v Plznu pustil dober vtis. Zlasti v zaključku, ko je pomagal, da je rdeča armada izničila zaostanek 0:2 in pri Viktorii iztržila vsaj točko (2:2). 19-letnik je del tektonskih sprememb pri ruskem velikanu, ki se je poleti odločil za korenito pomladitev. 19-letnika iz Vuzenice so dlje časa opazovali, ko je lani mirno povezoval niti igre Rudarja, nato so ga poleti za 400 tisoč evrov odškodnine odkupili od Velenjčanov.

Ob debiju osvojil ruski superpokal
Da pri CSKA-ju mislijo s 190 cm visokim osrednjim vezistom resno, so pokazali že ob debiju, ki so mu ga namenili na ruskem superpokalu, ki ga je rdeča armada po podaljšku dobila proti prvaku Lokomotivu. V ruskem prvenstvu je Bijol del redne rotacije moštva, v osmih krogih je zaigral 7-krat, od tega 5-krat v začetni postavi, skupno pa je zbral 440 ligaških minut. Ob prihajajočem oktobrskem reprezentančnem spisku bo zanimivo videti, ali bo Bijol še del mlade reprezentance, za katero je sicer odigral šele 4 tekme, ali se bo že našlo mesto zanj v članski izbrani vrsti.

Podaja Štulca za solo Gervinha čez vse igrišče

Izbijanje Štulca, ki se je spremenilo v podajo za izjemen prodor in gol Gervinha.

Simuliranje ali ne? Ali je bil Miha Zajc (ne)upravičeno izključen?

Razigrani Miha Zajc nikakor ne more do prvega letošnjega gola za Empoli, v petek je poskušal s 6 streli, na koncu pa je bil še izključen zaradi simuliranja v nasprotnikovem kazenskem prostoru.

Verbič zadel in podal s peto (od 5:30 dalje) za visoko zmago Dinama

Eden največjih dolžnikov septembrskih tekem Slovenije je bil Benjamin Verbič, ki sicer dobro igra v klubu. Dinamo Kijev ni imel veliko dela z novincem Desno, pri čemer je Verbič povišal na 2:0, ob koncu pa je s potezo tekme – dvojna podaja s peto – asistiral za končnih 4:0.

Matavž sprva izgubil žogo, pritisnil in na koncu zabil z glavo

Na Nizozemskem Tim Matavž pri Vitessu nadaljuje strelski niz in je dosegel 5. ligaški gol, pri čemer je znova v slogu plenilca le rahlo z glavo spremenil smer žoge v mrežo. Na koncu so Arhhemčani sicer le remizirali z ADO Den Haagom, saj so večino tekme odigrali z igralcem manj.

Bezjak izenačil in na koncu še podal (od 5:12) za zmago vodilne Jagiellonie

Jagiellonia Bialystok je na gostovanju pri Gorniku Zabrze zaostajala ob polčasu, preobrat pa je zrežiral slovenski napadalec Roman Bezjak. Najprej je izenačil s 3. prvenstvenim zadetkom, vmes še pošteno zagrozil z razdalje, na koncu pa bil podajalec za končnih 3:1, s čimer je Jagiellonia, za katero v obrambi redno igra Nemanja Mitrović, obdržala vodstvo v poljski Ekstraklasi.

Bohar s prvencem začel veliko vrnitev Zaglebie v Gdansku

V prvi poljski ligi, ki je finančno vse močnejše prvenstvo z dobrim navijaškim obiskom in zaradi Eura 2012 veliko sodobnimi stadioni, igra v tej nogometni sezoni kar 8 Slovencev. V 9. krogu 16-članske lige se je s prvim golom na Poljskem proslavil Damjan Bohar. Pri tem je dolgoletni član Maribora v igro na tekmi Lechia – Zaglebie vstopil ob polčasu, ki so ga gostje izgubili s kar 0:3. A ravno 26-letni Prekmurec je s prvencem začel lov Zaglebie na izenačenje, pri čemer so v zadnjih sekundah gostje imeli celo priložnost za popolni preobrat.


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Tomaža Kavčiča za Bolgarijo in Ciper (26)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (WhoScored; SofaScore)Igralni učinek
VRATARJI (3)
Vid BelecSampdoria (ITA)Sampdoria - Inter 0:1/na klopi, še čaka prvo klubsko tekmo sezone
Aljaž IvačičOlimpijaOlimpija - Aluminij 3:1

vso tekmo

2 obrambi
Matic KotnikPanionios (GRČ)Panionios - Olympiakos 0:1 62'debi sezone, gol prejel v sodnikovem dodatku
BRANILCI (9)
Jure BalkovecVerona (ITA II)Crotone - Verona 1:2/na klopi
Miha BlažičFerencvarosSzeged - Ferencvaros 0:2 (P)vso tekmonapredoval v 7. krog pokala
Bojan Jokić (c)Ufa (RUS)

Rostov - Ufa 0:0

vso tekmo
(6,5; 6;5)

2 skoka, 2 izbiti žogi, podaje 20/38

Luka KrajncFrosinone (ITA)Frosinone - Juventus 0:0/na klopi, drugič v sezoni
Miha MevljaZenit (RUS)

Köbenhavn - Zenit 1:1 (EL);
Zenit
- Lokomotiv 5:3

/

na klopi;
na klopi, četrtič zapored v prvenstvu

Nemanja MitrovićJagiellonia Bialystok (POL)

Gornik - Jagiellonia 1:3

vso tekmo
/
Nejc SkubicKonyaspor (TUR)

Kayserispor - Konyaspor 0:2

vso tekmo
(7,3; 7,5)
2 posredovanji, blok, skok, podaje 23/31
Petar StojanovićDinamo Zagreb (HRV)Dinamo - Fenerbahče 4:1 (EL)
Dinamo - Inter 5:3
vso tekmo
(8,0; 7,6)
/
v 60' za 4:1, v 64', 8 posredovanj;
kazen
Aljaž StrunaPalermo (ITA II)Palermo - Perugia 4:1/poškodovan, še brez nastopa v klubu
VEZISTI (9)
Domen ČrnigojLugano (ŠVI)St. Gallen - Lugano 2:2

vso tekmo

v 24' = 1. karton
Amir DerviševićMariborMaribor - Domžale 2:2vso tekmo v 43' = 8. podaja
Kevin KamplRB Leipzig (NEM)

Leipzig - Salzburg 2:3 (EL)
Eintracht - Leipzig 1:1

vso tekmo
(7,0; 7,0)
vso tekmo
(6,6; 6,7)

v 82' za 2:2, 2 strela, 2 posredovanji; 3 izgubljene žoge, 2 skoka, posredovanje

Rene KrhinNantes (FRA)Lille - Nantes 2:1 vso tekmo
(6,4; 6,4)
v 33' = 1. karton, 3 posredovanja, 2 skoka, podaje 42/51
Jasmin KurtićSPAL (ITA)Fiorentina - SPAL 3:0vso tekmo
(6,4; 6,7)
v 73' = 2. karton, 2 strela, 4 skoki, 2 preigravanji, 2 posredovanji
Rudi Požeg-VancašCeljeCelje - Mura 1:0vso tekmo v 31' za 1:0 = 4. gol
Leo ŠtulacParma (ITA)Parma - Cagliari 2:0vso tekmo
(8,1; 7,7)
v 47' za 2:0 = 1. podaja, 3 skoki, 2 posredovanji, podaje 19/22
Benjamin VerbičDinamo Kijev (UKR)

Dinamo - Desna 4:0

vso tekmo

v 67' za 2:0, v 87' za 4:0 = 2. gol in 2. podaja

Miha ZajcEmpoli (ITA)Sassuolo - Empoli 3:1

71'
(5,1; 6,2)

v 45' in v 71' = 1. rumeni, 6 strelov, preigravanje, podaje 31/34
NAPADALCI (5)
Robert BerićSt. Etienne (FRA)St. Etienne - Caen 2:1/

poškodovan

Roman BezjakJagiellonia Bialystok (POL)

Gornik - Jagiellonia 1:3

92' v 54' za 1:1, v 89' za 1:3 = 3. gol, 1. podaja
Tim MatavžVitesse (NIZ)Vitesse - ADO Den Haag 1:1vso tekmo
(6,8; 7,0)
v 18' za 1:0 = 5. gol, 3 streli, podaje 3/9
Andraž ŠporarSlovan Bratislava (SVK)

Slovan - Sered 2:1

vso tekmo/
Luka ZahovićMariborMaribor - Domžale 2:2/poškodovan
gol, podaja, nepremagan/zapravljena 11-m, rdeči karton, rumeni karton, menjava

V tabelo so za igralnim časom dodane ocene statističnega portala WhoScored in SofaScore.
Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče znaša 6,0. Ocene nad 7 so dobre, nad 8 pa odlične. Okrepljena je višja ocena.

Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in dejavnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni), podatke prispeva Opta statistika, a portala uporabljata nekoliko različna algoritma. Povprečna ocena pri SofaScore je 6,86, največkrat podeljena ocena pa 6,6. V primerjavi s WhoScored so ocene običajno za nekaj desetink višje; v tabeli so 4 Slovenci dobili višjo oceno po WhoScored, kar 12 pa po SofaScore.


"Ladje" na obzorju (v odhodu, prihodu, mimobežnice)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (WhoScored; SofaScore)Igralni učinek
VRATARJI (3)
Samir HandanovićInter (ITA)Inter - Tottenham 2:1 (LP)
Sampdoria - Inter 0:1
vso tekmo
(7,5; 7,2)
vso tekmo
(7,1; 7,5)
5 obramb, pobrana visoka žoga;
3 obrambe = 2. nepremagan
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Monaco - Atletico 1:2 (LP)
Getafe - Atletico 0:2

vso tekmo
(6,1; 6,4)
vso tekmo
(6,9; 7,2)

obramba, podaje 10/18;
2 obrambi = 2. nepremagan
Rok VodišekGenoa (ITA)Lazio - Genoa 4:1/na klopi, drugič rezervist v Serii A
BRANILCI (4)
Gregor BalažicUral Jekaterinburg (RUS)Jenisje - Ural 1:2vso tekmo
(7,0; 7,1)
5 razčiščevanj, 2 bloka, skok, podaje 13/14
Matic FinkRizespor (TUR)Malatyas. - Rizespor 1:061'
(5,1; 5,6)
v 61', preigravanje, podaje 16/17
Antonio Mlinar DelameaNew England Revolution (MLS/ZDA)New England - Chicago 2:2vso tekmo
(7,1; 6,8)

v 31' = 8. karton, 7 skokov, podaje 67/78

Miral SamardžićKrilja Sovjetov Samara (RUS)Samara - Krasnodar 0:3vso tekmo
(6,7; 6,8)
skok, posredovanje, podaje17/27
VEZISTI (6)
Jaka BijolCSKA Moskva (RUS)Viktoria - CSKA 2:2 (LP)
CSKA - Spartak 1:1
vso tekmo
(7,4; 7,1)
83'
(6,5; 6,7)
v 73', 7 skokov, 3 posredovanja, strel
strel, 4 posredovanja, podaje 28/39
Damjan BoharZaglebie Lubin (POL)Lechia - Lubin 3:3 46'
v 62' za 3:1 = prvenec na Poljskem
Valter BirsaChievo (ITA)Chievo - Udinese 0:274'
(6,5; 6,5)
2 strela, preigravanje, posredovanje, podaje 22/29
Josip IličićAtalanta (ITA)Milan - Atalanta 2:2 76'
(6,5; 7,0)
preigravanje, ključna podaja, podaje 12/14
Denis PopovićOrenburg (RUS)

Ahmat - Orenburg 1:1

vso tekmo
(6,5; 6,2)

v 60' = 1. karton, 3 posredovanje, podaje 26/32

Rajko RotmanKayserispor (TUR)Kayserispor - Konyaspor 0:2vso tekmo
(6,1; 6,3)
strel, 2 posredovanji, preigravanje, podaje 36/46
NAPADALCI (2)
Lovro BizjakUfa (RUS)Rostov - Ufa 0:0 95'
(-; -)

zadnja menjava v zadnjih sekundah

Dejan DjermanovićPaide (EST)Flora - Paida 7:2
Paide - Narva 2:5
vso tekmo v 62' za 6:2 = 3. gol; v 89' z 11-m za 2:5 = 4. gol
gol, podaja, nepremagan/zapravljena 11-m, rdeči karton, rumeni karton, menjava
Slovenci v Evropski ligi: zmagi, remi in poraz
35. nastop Jana Oblaka v Ligi prvakov
Slovenci v Evropski ligi: zmagi, remi in poraz
35. nastop Jana Oblaka v Ligi prvakov