Joachim Löw je prejel številne kritike po uvodnem porazu proti Mehiki. Po golu Kroosa v 95. minuti si je pošteno oddahnil. Foto: Reuters
Joachim Löw je prejel številne kritike po uvodnem porazu proti Mehiki. Po golu Kroosa v 95. minuti si je pošteno oddahnil. Foto: Reuters
Vratar Robin Olsen je z izjemnimi refleksi nekajkrat preprečil vodstvo Nemcev. Foto: Reuters
Kroos veliki nemški junak
Nemci so se rešili iz težkega položaja

Nemci so sodelovali na vseh svetovnih prvenstvih, razen leta 1950, ko niso bili povabljeni na prvi mundial po drugi svetovni vojni. Niti enkrat niso izpadli v skupinskem delu, tokrat pa je bilo letalo za domovino skoraj že rezervirano. Če bi se tekma končala z 1:1, bi Švedom zadostovala točka proti Mehiki, ki bi verjetno zaigrala s številnimi rezervisti, saj bi že imela potrjeno vozovnico za osmino finala. Niti visoka zmaga nad Južno Korejo v sredo v Kazanu Nemcem ne bi pomagala.
Gol Kroosa v 95. minuti na olimpijskem stadionu Fišt v Sočiju je popolnoma spremenil položaj v skupini F. Nemci si z zmago nad Južno Korejo lahko zagotovijo napredovanje, še vedno pa lahko osvojijo tudi prvo mesto. Seveda si ne želijo igrati z Brazilijo v osmini finala, vendar je tudi položaj v skupini E zelo zapleten in prvo mesto lahko osvoji Švica, ki se bo srečala z odpisano Kostariko.
Kroos: Nekateri so komaj pričakovali naš izpad ...
"Že veliko prej bi morali odločiti tekmo. V uvodnih desetih minutah smo imeli veliko priložnosti, a nismo zadeli. Po izenačenju na 1:1 smo močno pritiskali, a nikakor nismo uspeli priti do vodstva. Švedi so uspeli priti do sape. Imel sem občutek, da je nekaj ljudi v Nemčiji komaj pričakovalo naš izpad po dveh tekmah. Tako enostavno se ne bomo dali," je poudaril Kroos, ki je v 32. minuti naredil veliko napako, ko je podal naravnost na nogo Marcusa Berga in Švedi so prek Ole Toivonena povedli.

"Zakrivil sem gol Švedov. Vseskozi smo narekovali ritem, odigral sem res veliko podaj, večina jih je bilo točnih, ena je bila zelo slaba in prejeli smo gol. Po taki napaki je treba imeti jajca in prikazati pravo predstavo v drugem polčasu. Nič še ni odločeno v naši skupini, zdaj moramo nujno premagati Južno Korejo," je dodal režiser igre elfa.
Napadalna igra z igralcem manj obrodila sadove
Branilci naslova so najboljšo igro prikazali, ko je Jerome Boateng zaradi drugega rumenega kartona zapustil zelenico. Z deseterico so stisnili Švede pred njihova vrata in stopnjevali pritisk.
"Vse smo iztisnili iz sebe. Imeli smo veliko priložnosti, v zadnji minuti je Brandt zadel še vratnico, njihov vratar je imel izjemen večer. Z igralcem manj smo igrali zelo napadalno in obrestovalo se je. Tak preobrat ni samoumeven in upam, da se zdaj ta turnir za nas začne zares," je razlagal Thomas Müller, ki še ni ujel prave forme, potem ko je blestel na zadnjih dveh mundialih.
Neuville junak v 91. minuti na domačem SP-ju
Takega veselja na nemški klopi po tekmi skupinskega dela nismo videli od gola Oliverja Neuvilla v 91. minuti proti Poljski na domačem mundialu leta 2006. Tista zmaga v Dortmundu z 1:0 je dala krila izbrancem Jürgena Klinsmanna, ki so nato izpadli šele v podaljšku polfinala proti kasnejšim svetovnim prvakom Italijanom.
Reus pravi motor v napadalnih akcijah
V Sočiju je bila za Nemce že finalna tekma. Pritisk je bil ogromen, ves teden se je čutila napetost v olimpijskem mestu ob Črnem morju. Selektor Joachim Löw je bil vidno nervozen. Odločil se je za štiri spremembe v začetni enajsterici. Jonas Hector je imel gripo proti Mehiki, zdaj je okreval in ima seveda prednost pred Marvinom Plattenhardtom. Mats Hummels zaradi poškodbe vratu še ni bil pripravljen, Antonio Rüdiger pa se tudi ni pretirano izkazal. Sebastian Rudy, ki je zamenjal Samija Khediro, si je zlomil nos po trčenju z Olo Toivonenom. Priložnost je dobil Ilkay Gündogan, ki pa je po znamenitem slikanju s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom prejel številne kritike in ni v formi. Enako velja za Mesuta Özila, ki je sedel na klopi, odlično ga je nadomestil Marco Reus, ki si je priigral mesto v začetni enajsterici tudi za odločilno tekmo proti Južni Koreji.
Löw z igralcem manj tvegal in zadel "jackpot"
"To je bil pravi triler vse do zadnjega žvižga. Zasluženo smo zmagali, saj smo v drugem polčasu vložili veliko več. Ob odmoru sem vsem povedal, da je treba ostati miren. Vsem je bilo jasno, da ob izidu 0:1 izpademo, a časa je bilo še veliko. Zelo sem zadovoljen, da ob zaostanku nismo izgubili glave. Popoln napad bi pomenil več prostora za Švede. Z našo igro natančnih podaj smo jih utrudili in priložnosti so se nato vrstile," je pojasnil Löw, ki je v 87. minuti potegnil pogumno potezo, ko so Švedi že imeli igralca več. Branilca Hectorja je zamenjal z napadalcem Julianom Brandtom. Nemci so tekmo končali le z dvema branilcema in kar tremi napadalci.
"Naredili smo velik korak naprej v primerjavi s tekmo proti Mehiki. Precej manj napačnih podaj je bilo. Potrebovali smo tako zmago, zdaj je vzdušje pravo in to je ključno za nadaljevanje prvenstva," je še dodal Löw.
Olsen klonil po 548 minutah
Švedski vratar Robin Olsen je spravljal Nemce v obup. Zadetek je prejel po 48 minutah. Pred sobotnim večerom je zadnjič žogo iz mreže pobral oktobra lani na kvalifikacijski tekmi proti Nizozemski.
Najgrenkejši poraz v karieri Anderssona
"Niso si ustvarili veliko izrazitih priložnosti. Prosti strel je bil izveden odlično, to je kakovost posameznika. Bili smo pod pritiskom in po 85 minutah nam je zmanjkalo moči. Imeli smo smolo, saj smo bili res blizu točki. V celotni trenerski karieri še nisem na tako grenak način izgubil. Nič še ni odločeno v skupini, zdaj moramo zaceliti rane do tekme z Mehiko," je povedal švedski selektor Janne Andersson.

"Kroosartig"
Nemški mediji, ki so po porazu z Mehiko raztrgali elf in pisali, da se jim smeji cel svet, so zdaj spet zadovoljni z reprezentanco. "Kakšna tekma, kakšna drama, kakšen konec. Hvala, Toni Kroos," so zapisali pri Bildu, njegovo mojstrovino pa opisali kot "Kroosartig" (namig na besedo grossartig – sijajno). Pri Bildu menijo, da bi moral takšen preobrat dati svetovnim prvakom zalet za naprej. Podprli so tudi revolucionarno potezo selektorja Löwa, ki je Özila prvič, odkar je selektor (pet velikih turnirjev, 26 tekem zapored), pustil na rezervni klopi.

Lineker rahlo spremenil svoj legendarni citat
Kaj pa nekdanji angleški napadalec Gary Lineker? Na Twitterju je nekoliko prilagodil svojo legendarno izjavo in zdaj pravi, da se v nogometu 22 igralcev za žogo podi 82 minut, ko Nemci ostanejo brez enega igralca. V preostanku tekme se za žogo podi 21 igralcev, Nemci pa na koncu seveda zmagajo.

Kroos veliki nemški junak
Nemci so se rešili iz težkega položaja