"Müller time" in bavarska rapsodija v Lizboni, ki je trajala vse do konca 90-minutnega srečanja, po katerem se lahko zapiše: še sreča za Katalonce, da ni povratne tekme. Uradno je bil za igralca tekme izbran Thomas Müller, dva gola in podaja proti Barceloni. Foto: Reuters

Brez tipanja in taktiziranja, po desetih minutah je bilo že 1:1, ob tem pa se je stresla še vratnica. A če je do 20 minute tretji četrtfinalni obračun v Ligi prvakov še deloval enakovredno, je sledil neverjeten prikaz nemške moči za zgodovinsko predstavo, ki se je končala z osupljivih 8:2 za Münchenčane.

Robert Lewandowski je zadel prav na vsaki tekmi letošnje Lige prvakov in je po devetih tekmah pri 14 golih. Skupno je v sezoni 2019/20 dosegel kar 54 golov na 46 tekmah. Foto: Reuters
Robert Lewandowski je zadel prav na vsaki tekmi letošnje Lige prvakov in je po devetih tekmah pri 14 golih. Skupno je v sezoni 2019/20 dosegel kar 54 golov na 46 tekmah. Foto: Reuters

Najhujši poraz v evropski zgodovini Barcelone
FC Barcelona je doživela najhujši poraz po letu 1946, ko je v španskem pokalu s Sevillo izgubila 0:8, kar pomeni, da je to najvišji poraz ponosa Katalonije na evropskih tekmah. Ne gre pozabiti, da je že v prejšnjih treh letih Barcelona izpadla po visokih in izjemno bolečih porazih v gosteh: 0:3 pri Juventusu, 0:3 pri Romi in 0:4 pri Liverpoolu, a tako nemočna blaugrana v Evropi ni bila še nikoli kot na Da Luzu v Lizboni.

Konec ere Messi – Ronaldo?
Doslej najvišja četrtfinalna zmaga v Ligi prvakov je bilo Real Madrid – APOEL 8:2, a na dveh tekmah. Doseči osem golov na eni sami tekmi izločilnih bojev v Ligi prvakov doslej ni uspelo še nobenemu klubu. In prvič po sezoni 2006/07 v polfinalu ne bo kluba iz Španije, niti Lionela Messija in/ali Cristiana Ronalda.

27 zmag in remi na zadnjih 28 tekmah
Zmagala je ekipa in moštveni princip: Thomas Müller in rezervist Philippe Coutinho po dva gola, k čemur sta dodala še podajo, Robert Lewandowski, Serge Gnabry in Joshua Kimmich so prispevali podajo in gol. Varovanci Hans-Dietra Flicka so na zadnjih 28 tekmah zmagali kar 27-krat in enkrat remizirali ter so neporaženi od 7. decembra.

Najprej udaril Müller
Barcelona je prva pritisnila, a je Suarez zgrešil žogo za prvi strel na tekmi. Sledil je protiudar in Bayern je povedel že v četrti minuti. Ivan Perišić je z levega krila poslal predložek na vrh kazenskega prostora, kjer si je Thomas Müller izmenjal atraktivno dvojno podajo z Robertom Lewandowskim, nato pa je 30-letni Bavarec mirno matiral rojaka Marc-Andréja ter Stegna.

V četrti minuti so se za glavo držali Katalonci, v sedmi minuti pa Bavarci, ki pa so nato do konca tekme igrali kot v transu. Foto: Reuters
V četrti minuti so se za glavo držali Katalonci, v sedmi minuti pa Bavarci, ki pa so nato do konca tekme igrali kot v transu. Foto: Reuters

Nato še Alaba, a v lastno mrežo
Kataloncev to ni niti malo ohladilo. Ob prvem naslednjem organiziranem napadu so že izenačili, resda z avtogolom Davida Alabe. Po levi strani je prodrl Jordi Alba, ki je želel zaposliti Suareza, a je njegovo podajo nespretno skušal prestreči Avstrijec, ki pa je na lastno grozo le atraktivno premagal Manuela Neuerja.

Messijev predložek v vratnico
Kmalu zatem se je Suarez sam znašel pred Neuerjem, v nadaljevanju akcije pa je Lionel Messi z zvrtinčenim predložkom stresel vratnico. Nor začetek tekme, ki je v 10 minutah upravičila napovedi, da gre za finale pred finalom!

Perišić za drugo vodstvo Bayerna
Še naprej so se izmenjevali napadi, po preigravanju je poskusil tudi Meesi, a je bil Neuer na pravem mestu. Ravno ko je za hip delovalo, da se tekma umirja, je drugič udaril Bayern. Serge Gnabry je v ogenj na levem krilu poslal Ivana Perišića, ki je z močnim in natančnim strelom zatresel mrežo Barcelone.

Damir Skomina je razveljavil en gol Bayerna in pokazal šest rumenih kartonov, po tri na obeh straneh. Foto: Reuters
Damir Skomina je razveljavil en gol Bayerna in pokazal šest rumenih kartonov, po tri na obeh straneh. Foto: Reuters

Gnabry in Müller za +3
Lekcija po prvem vodstvu je izučila prvake Nemčije, ki so še bolj silovito pritisnili in v naslednjih minutah povozili podprvake Španije. Najprej je bil Lewandowski v biljardu malce prekratek, nato pa je sledil tretji udarec. Serge Gnabry je bil prehiter za Barcelonino obrambo in iz oči v oči je položil ter Stegna.

A nemška ofenziva se še ni končala, saj so po dobre pol ure Nemci povedli že s 4:1. Z desne strani je Joshua Kimmich poslal natančno podajo na rob petmetrskega prostora, kjer je Thomas Müller pokazal, kako se izkoristijo priložnosti v Ligi prvakov. Maestralnih 31 minut za četo Hansija Flicka, ki je povsem zasenčila zasedbo Quiqueja Setiéna.

Upanje tlelo vsega šest minut
V nadaljevanju je bilo sprva manj golov, a ne tudi priložnosti. Po zaradi ofsajda razveljavljenem golu Bayerna je upanje Barce na veliki preobrat oživila 57. minuta. Messi je z dolgo podajo našel Albo, ki je takoj zaposlil Suareza, Urugvajec pa je zabil za 2:4. Vendar so upi živeli le šest minut, potem pa je Bayern znova povedel za tri gole. Alphonso Davies se je spustil v slalom, preigral tri Katalonce in zaposlil Joshuo Kimmicha, ki mu ni bilo težko zadeti za 5:2.

Coutinho za konec usul sol na rano
V zadnjih minutah pa se je zgodil popolni potop Barcelone. Najprej je do standardnega gola prišel prvi strelec letošnje Lige prvakov Robert Lewandowski, ki ga je zaposlil Phillippe Coutinho. V Barceloni odpisani in v München posojeni Brazilec je nato še poglobil katalonske rane s kar dvema dodatnima goloma: v 85. in 89. minuti. To je bilo popolno ponižanje Messijeve ekipe.

V Lizboni odsotni Umtiti okužen

Uro in pol pred začetkom tekme na stadionu Luz je Barcelona sporočila, da je branilec Samuel Umititi okužen z novim koronavirusom. Igralec je asimptomatičen in izoliran na svojem domu. Predtem so v klubu navajali, da je poškodovan, zaradi česar ni pripotoval v Lizbono na zaključni turnir osmerice.

Enajst dvobojev, sedma zmaga Bavarcev
Katalonci so leta 2009 in 2015 na poti do naslova evropskega prvaka izločili Bavarce. Bayern je pred sedmimi leti zadnjič osvojil najelitnejše klubsko tekmovanje na svetu, v polfinalu pa je odpravil Barco (4:0 in 3:0). Na enajsti medsebojni tekmi je Bayern slavil že sedmo zmago, nedvomno je bila to takojšnja zgodovinska klasika. V Münchnu zapisana z zlatimi črkami, v Barceloni pa s sramotnimi.

Sorodna novica Vidal: Lewandowski je najboljši napadalec na svetu, Messi pa je z drugega planeta

ČETRTFINALE, Lizbona:

Barcelona – BAYERN 2:8 (1:4)
Alaba 7./ag, Suarez 57.; Müller 4., 31., Perišič 22., Gnabry 27., Kimmich 63., Lewandowski 82., Coutinho 85., 89.

Barcelona: ter Stegen; Nelson Semedo, Pique, Lenglet, Jordi Alba; Sergi Roberto (46./Griezmann), Busquets (70./Fati), de Jong; Suarez, Vidal, Messi.

Bayern: Neuer; Kimmich, Boateng (76./Süle), Alaba, Davies (84./Tolisso); Goretzka (84./Hernandez), Thiago; Gnabry (75./Coutinho), Müller, Perišić (67./Coman); Lewandowski.

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)


Sobota ob 21.00, Alvalade:
MANCHESTER CITY - LYON

Že odigrano:

Atalanta - PARIS SG 1:2 (1:0)
Pašalić 27.; Marquinhos 90., Choupo-Moting 93.

RB LEIPZIG - Atletico Madrid 2:1 (0:0)
Dani Olmo 50., Adams 88.; Joao Felix 71./11-m


POLFINALE

Torek ob 21.00, Luz:
RB LEIPZIG - PARIS SG

Sreda ob 21.00, Alvalade:
MANCHESTER CITY/LYON - BAYERN

FINALE, 23. 8. ob 21.00 na stadionu Luz.