Ker navijači dolgo niso mogli na stadion (oziroma neposredno bližino), so takole začeli plezati čez ograje. Foto: AP
Ker navijači dolgo niso mogli na stadion (oziroma neposredno bližino), so takole začeli plezati čez ograje. Foto: AP

Tekma bi se morala začeti ob 21.00, a na presenečenje televizijskih gledalcev smo lahko videli le sporočilo na velikem zaslonu, da je začetek preložen zaradi poznega prihoda gledalcev na stadion. Uefa je pozneje razložila, da je vzrok "varnostne narave".

V obtoku ponarejene vstopnice
Nekateri so pomislili, da gre morda za teroristične grožnje, a vzrok je bil popolnoma drugačen. Veliko navijačev (predvsem Liverpoola) ni moglo pravočasno priti na stadion, ker je bilo v obtoku kar nekaj ponarejenih vstopnic, s katerimi pa navijači niso mogli priti v osrčje Stade de Francea.

Policija uporabila solzivec
Na nekaterih vhodih je tako zavladal kaos, policija je uporabila solzivec, nekateri navijači pa so preplezali ograje in si izborili pot proti samemu stadionu. Francoska policija je aretirala 105 ljudi, 238 jih je bilo v neredih lažje poškodovanih.

Liverpool zahteva preiskavo
Na dogodke so se takoj odzvali pri vodstvu Liverpoola in v izjavi za javnost zapisali: "Zelo smo razočarani nad težavami pri vstopu na stadion in slabim delovanjem varnosti, s katerim so imeli težave navijači Liverpoola, ki so želeli priti na Stade de France. To je največja tekma v evropskem nogometu in navijači ne bi smeli doživeti prizorov, ki smo jim bili priča. Zahtevali smo uradno preiskavo vzrokov teh nesprejemljivih vprašanj."

Sorodna novica Courtois: Želel sem si še ene priložnosti in jo dočakal

Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, pa so preiskavo zahtevale tudi britanske oblasti. "V interesu vseh vpletenih je, da ugotovimo, kaj se je zgodilo, in se iz tega nekaj naučimo," je dejala britanska ministrica za šport in kulturo Nadine Dorries in pozvala, naj zaradi skrb vzbujajočega dogajanja ob tekmi Evropska nogometna zveza opravi temeljito preiskavo.

V ponedeljek krizni sestanek
In Uefa bo skupaj s francosko nogometno zvezo, pristojnimi lokalnimi oblastmi in pariško policijsko upravo v ponedeljek ob 11. uri na kriznem sestanku obravnavala incident.

Nova francoska ministrica za šport Amelie Oudea-Castera je danes dejala, da želijo na ta način zagotoviti, da se kaos, ki je zaznamoval finale, ne ponovi. Tudi zato, ker bo Pariz leta 2024 prireditelj olimpijskih iger. "Prioritetno moramo ugotoviti, kaj natanko je šlo narobe. Iz tega se želimo naučiti pomembno lekcijo, saj nočemo, da bi se kakšen podoben dogodek ponovil kadar koli v prihodnosti."

Sorodna novica Klopp: Če je vratar igralec tekme, imaš težavo

Blokirana vrteča vrata
Uefa je v prvem odzivu izrazila sočutje s tistimi, ki so jih omenjeni dogodki prizadeli. "Pred tekmo je bilo na tisoče navijačev, ki so kupili ponarejene vstopnice, ki niso delovale v vrtiščih pri vhodu, zaradi česar so se ta vrata zablokirala. To je povzročilo gnečo navijačev, ki so poskušali vstopiti. Začetek tekme smo preložili za dobrih 35 minut, da bi čim več navijačev s pravimi vstopnicami lahko prišlo na tribune. Ker pa se je število ljudi zunaj stadiona po začetku še vedno kopičilo, jih je policija razgnala s solzivcem."

Policija: Dogajanje se je hitro umirilo
Pri francoski policiji so prepričani, da so navijači s ponarejenimi vstopnicami na silo želeli vstopiti na stadion, "a zaradi hitrega posega policije se je dogajanje hitro umirilo." BBC-jev novinar Nick Parrott je od blizu opazoval dogajanje: "Pravkar sem bil prvič v življenju poškropljen s solzivcem. Bil sem že na več finalih Lige prvakov, a to se mi je zgodilo prvič. Bil sem pred vrati Y, ki so se uro in pol odpirala in zapirala, a nihče ni šel skozi. Varnostno osebje na drugi strani je uporabljalo solzivec."

14. naslov za Real
Tekma se je torej slabo začela za Liverpoolove navijače, enak pa je bil tudi razplet, saj je Real Madrid zmagal z 1:0 in se veselil 14. naslova najboljše ekipe na stari celini.

Sorodna novica Izjemni Courtois zaklenil vrata – Real 14. evropski prvak