Tekma bo potekala na stadionu Szusza Ferenc v Ujpestu na Madžarskem. "Prišlo je do spremembe lokacije obračuna med Celjem in Dundalkom. Naši nasprotniki bi imeli v koronaobdobju težave pri vrnitvi iz Celja nazaj na Irsko, saj Slovenije ni na zelenem seznamu te otoške države. Kluba sta v skladu z navodili Uefe zato morala sprejeti dogovor o nevtralnem prizorišču tekme. Dvoboj med slovenskim in irskim državnim prvakom bo tako 19. avgusta ob 19.00 v Ujpestu," so pojasnili v celjskem klubu.

Celjani so si s prvim naslovom prvaka Slovenije priigrali tudi prvi nastop v Ligi prvakov, kjer bodo debitirali s tekmo proti Dundalku iz Irske. Foto: www.alesfevzer.com
Celjani so si s prvim naslovom prvaka Slovenije priigrali tudi prvi nastop v Ligi prvakov, kjer bodo debitirali s tekmo proti Dundalku iz Irske. Foto: www.alesfevzer.com

Od štirih mogočih nosilcev bobna 5 je NK Celje dobil na papirju najugodnejšega – Dundalk, prvaka irskega nogometnega prvenstva, ki je na Uefini ligaški lestvici komajda 42., medtem ko je slovenska Prva liga 32. Ob Dundalku bi lahko Celjani za tekmeca dobili Molde, Slovan Bratislavo ali Suduvo, litovskega prvaka.

Kosič dobil želeno tekmo doma
Pred žrebom si je trener novih slovenskih prvakov Dušan Kosič želel le, da bi lahko tekmo igrali na domači zelenici. Zaradi pokoronskih ukrepov in zgoščenega urnika prilagojene prihajajoče evropske sezone 2020/21 se bo namreč v prvih treh kvalifikacijskih krogih igrala le ena tekma. Ob samem žrebu je bilo Celje izbrano prvo v paru, kar je pomenilo, da gosti tekmo, a bo ta, zaradi že omenjenih razlogov, potekala na stadionu Szusza Ferenc v Ujpestu na Madžarskem.

Lotrič verjame, da so sposobni zmagati
"Na tej ravni so vsi premagljivi, lahko pa tudi izgubiš čisto od vseh. Glede na to, da smo novinci, se moramo še kaj naučiti. Odzivi javnosti po žrebu so takšni, češ da nas čaka lahko delo. Mi se zagotovo ne bomo tako obnašali. Želimo si iti v naslednji krog, ampak bomo morali biti popolni," je za STA žreb ocenil Kosič.

14-kratni prvak Irske z meje s severom
Dundalk je s 14 naslovi prvaka Irske drugi najuspešnejši nogometni klub države. Klub prihaja iz manjšega istoimenskega obmorskega mesta na severu države, tik ob meji s Severno Irsko. V zadnjih šestih letih so bili kar petkrat državni prvaki, s čimer so proti Celju v veliki prednosti zaradi evropskih izkušenj.

Pred štirimi leti v skupinskem delu Evropske lige
Najuspešnejša sezona je bila 2016/17, ko so pripravili podvig in se prebili do playoffa za vstop v Ligo prvakov, po porazu z Legio Varšavo pa nadaljevali v skupinskem delu Evropske lige. Sledil je padec: poleti 2017 so takoj izpadli proti Rosenborgu. Predlani so se prek Levadie zavihteli v 2. predkrogu, kjer je bil boljši AEK Larnaka. Lani so Irci izločili Rigo, nato pa izgubili s Qarabagom, v 3. predkrogu Evropske lige pa je bil dvakrat boljši Slovan Bratislava.

Silno skromna evropska dediščina Celja
Celje bo sicer desetič sodelovalo v Evropi, v okviru zdajšnjih pokalov pa je izločilo le Belasico iz Makedonije v sezoni 2003/04. V zadnjih treh evropskih poskusih v tem desetletju so Štajerci vselej izpadli že v 1. predkrogu Evropske lige, na šestih tekmah pa petkrat izgubili in premagali le doma Tromso.

Jutri že novo žrebanje
V ponedeljek bodo v Nyonu izvedli še žreb 2. predkroga Lige prvakov in tudi žreb 1. predkroga Evropske lige, kjer bodo evropsko poletje začeli še trije slovenski klubi – Mura, Maribor in Olimpija.

Celjani dobili nasprotnika v Ligi prvakov

LIGA PRVAKOV 2020/21

1. PREDKROG

Sreda, 19. avgusta:
CELJE – DUNDALK (IRS)

MOLDE (NOR) – KUPS KUOPIO (FIN)
FLORA TALLINN (EST) – SUDUVA (LIT)
KI KLAKSVIK (FRO) – SLOVAN BRATISLAVA
FERENCVAROSI – DJURGARDENS
CELTIC – KR REYKJAVIK
LEGIA VARŠAVA – DRITA (KOS)/LINFIELD
ŠERIF TIRASPOL – FOLA ESCH (LUK)
CONNAH'S QUAY NOMADS (WAL) – SARAJEVO

FLORIANA (MLT) – CLUJ
MACCABI TEL AVIV – RIGA
QARABAG – SILEKS (MKD)
DINAMO TBILISI – TIRANA
DINAMO BREST – ASTANA
CRVENA ZVEZDA – EUROPA (GIB)
BUDUČNOST PODGORICA – LUDOGOREC
ARARAT ARMENIA – OMONIA

Odloča samo ena tekma, ki bodo odigrane 18. ali 19. avgusta.


Uefa je sočasno z zaključkom zadnjih tekem osmine finala Lige prvakov za iztekajočo sezono – novega prvaka Evrope bomo dobili na zaključnem turnirju osmerice v Lizboni – objavila smernice za žreb 1. kvalifikacijskega kroga Lige prvakov za 2020/21.

34 državnih prvakov so v Nyonu razdelili v pet skupin, v zadnji pa je bil med nenosilci tudi prvak Slovenije – NK Celje. Grofi so si z zgodovinskim prvim državnim naslovom priborili igranje v elitnem evropskem tekmovanju, a hkrati so vedeli, da jim zaradi pomanjkanja evropskih tekem in uspeha pripada vloga podrejene ekipe.