Vratar Jiri Pavlenka je bil drugo leto zapored usoden za Dortmundčane v osmini finala pokala. Foto: Reuters
Vratar Jiri Pavlenka je bil drugo leto zapored usoden za Dortmundčane v osmini finala pokala. Foto: Reuters

5. februarja lani so Bremenčani šokirali črno-rumene na stadionu Westfalen po streljanju enajstmetrovk (5:7; 3:3) , potem ko so se vrnili po zaostanku z 1:3. Junak je bil vratar Jiri Pavlenka, ki je ubranil dve enajstmetrovki. Čeh je bil tudi tokrat zelo zaslužen za veliko zmago Werderja.

Navijači Werderja so v preteklosti doživeli številne nepozabne večere, maja 2004 tudi dvojno krono (prvenstvo in pokal), nato pa se je klub znašel v finančnih težavah in v zadnjih letih se je že večkrat krčevito boril za obstanek. Trener Florian Kohfeldt je dobil podporo vodstva kluba kljub seriji slabih izidov (decembra je Mainz zmagal v Bremnu kar s 5:0) in že pred tekmo je napovedal, da bo to prav poseben večer. Ni se zmotil ...

Selke kaznoval napako Hakimija
Po četrt ure je Achraf Hakimi izgubil žogo pred svojim kazenskim prostorom. Odlični napadalec Milot Rashica je nevarno streljal, Marwin Hitz je žogo le odbil, Davie Selke pa jo je pospravil pod prečko. 25-letnik se je v zimskem prostopnem roku po petih letih vrnil v Bremen, potem ko Jürgen Klinsmann ni več računal nanj v Berlinu.

Veliko veselje na stadionu ob reki Weser po koncu tekme. S takimi predstavami bodo Bremen;ani hitro yapustila mesta pri dnu lestvice. Foto: Reuters
Veliko veselje na stadionu ob reki Weser po koncu tekme. S takimi predstavami bodo Bremen;ani hitro yapustila mesta pri dnu lestvice. Foto: Reuters

Evrogol Bittencourta za 2:0
Trener Borussie Lucien Favre je pustil Erlinga Haalanda na klopi v prvem polčasu in v napadu so bili gostje brez idej. Po pol ure igre je Marco Reus slabo izbil žogo iz kazenskega prostora po podaji iz kota. Leonardo Bittencourt si ni dobro zaustavil žoge, a jo je nato z izjemnim strelom z desnico z 20 metrov zabil pod prečko. Pravi evrogol za 2:0.

V zadnji minuti prvega dela je Selke po protinapadu prišel sam pred Hitza, ki pa je žogo odbil in preprečil polom ob odmoru. Favre je seveda že na začetku drugega polčasa v igro poslal Norvežana Haalanda, ki je dosegel sedem golov na treh tekmah v dresu Borussie v Bundesligi.

Rashica takoj odgovoril Haalandu
Dortmundčani so silovito pritisnili in vseskozi je bilo vroče pred vrati Werderja. V 67. minuti je Julian Brandt z desne strani lobal Pavlenko, žogo pa je prek golove črte potisnil Haalanda.

Werder se je hitro pobral. V 70. minuti je Juja Osako sijajno zaposlil Rashico, ki je z diagonalnim strelom z desnico poslal žogo v malo mrežico.

Najstnik Reyna poskrbel za napeto končnico
Haaland je nato že preigral Pavlenko, vendar je iz mrtega kota zadel zunanji del mreže. V 78. minuti je rezervist Giovanni Reyna znižal na 3:2. 17-letnik je velemojstrsko zavrtinčil žogo pod prečko z roba kazenskega prostora. Opazno je bilo, da so Bremenčani na koncu z močmi, nekateri igralci so komaj še stali na nogah.

Erling Haaland je imel v sodnikovem dodatku veliko priložnost za 3:3, vendar se je izkazal Pavlenka. Foto: Reuters
Erling Haaland je imel v sodnikovem dodatku veliko priložnost za 3:3, vendar se je izkazal Pavlenka. Foto: Reuters

Moisander je imel veliko srečo
V 82. minuti je bilo zelo vroče v kazenskem prostoru gostiteljev. Reyna je teatralno padel in kapetan Niklas Moisander je izgubil živce. Najstnika je prijel za ovratnik in ga potisnil na tla. Sodnik Guido Winkmann se je posvetoval z videosodnikom. Obema igralca je pokazal le rumeni karton, ni pa se odločil za najstožjo kazen zaradi namernega udarca.

V sodnikovem dodatku je Borussia napadla z vsemi moči, tudi vratar Hitz je odšel v napad. V 93. minuti je Brandt podal pred vrata, kjer je Haaland prišel do strela z glavo s treh metrov, vendar se je z izjemno parado izkazal Pavlenka. Po 96 minutah je Winkmann odpisal konec tekme in tega večera v Bremnu še dolgo ne bodo pozabili.

Hummels: To je bil rdeči karton in enajstmetrovka
"Preprosto ne razumem, kako sodnik ni pokazal rdeči karton Moisanderju in enajstmetrovko za nas. To je bila velika in očitna napaka. Sodnik mi je dejal, da je šlo za obojestransko odrivanje. Vsekakor se ne smemo izgovarjati le na sodnika, saj smo bili v prvem polčasu zares slabi," je bil jezen izkušeni Mats Hummels.

Benito Raman je v 115. minuti popeljal Schalke v četrtfinale. Foto: Reuters
Benito Raman je v 115. minuti popeljal Schalke v četrtfinale. Foto: Reuters

Velika vrnitev Schalkeja
Schalke je v dramatičnem obračunu na Veltins Areni premagal Hertho s 3:2 po podaljšku. Berlinčani so imeli ob odmoru dva zadetka prednosti. Zadela sta Pascal Köpke (sin nekdanjega reprezentančnega vratarja Andreasa Köpkeja) in Krzystof Piatek, ki ga je Klinsmann pripeljal iz Milana.

V zadnje četrt ure je Schalke izenačil in izsilil podaljšek. V 100. minuti je živce izgubil branilec Jordan Torunarigha, ki je zletel z igrišča pred klopjo Schalkeja. Prijel je posodo z osvežilnimi pijačami in jo vrgel na tla z vso silo. Velika neumnost, saj je prejel drugi rumeni karton in Berlinčani so zadnjih 20 minut podaljška odigrali le z deseterico. V 115. minuti so imeli na voljo kot, ki pa so ga slabo izvedli. Schalke je krenil v protinapad, hitri Benito Raman je s svoje polovice v polnem šprintu prišel pred Runeja Jarsteina in poslal žogo med nogama vratarja Herthe v mrežo.

Thomas Müller in Robert Lewandowski sta zrežirala zmago Bayerna, ki je v zadnjih minutah popolnoma popustil in v sodnikovem dodatku celo trepetal. Foto: Reuters
Thomas Müller in Robert Lewandowski sta zrežirala zmago Bayerna, ki je v zadnjih minutah popolnoma popustil in v sodnikovem dodatku celo trepetal. Foto: Reuters

Eintracht dvakrat v desetih dnevih ugnal Leipzig
Pred desetimi dnevi je Eintracht ugnal Leipzig v prvenstvu z 2:0. Rdeči biki so se v zadnjih tednih znašli v krizi, izgubili so vodstvo na lestvici. Zdaj so izpadli še iz pokala, saj so bili gostitelji znova boljši (3:1).

Junak tekme je bil Filip Kostić, ki je v 51. in 95. minuti sijajno zaključil dva protinapada. Edini zadetek za Leipzig je dosegel Dani Olmo, ki je pred dvema tednoma prišel iz zagrebškega Dinama za 20 milijonov evrov.

"Pozna se, da nimamo samozavesti. Derbi z Bayernom v nedeljo v Münchnu za nas ne prihaja v pravem trenutku," je bil zaskrbljen trener Leipziga Julian Nagelsmann.

Osmina finala:
Kaiserslautern - FORTUNA DÜSSELDORF 2:5 (2:1)
Kühlwetter 10., 39./11-m; Ampomah 9., Hennings 49., 78., Zimmermann 65., Stöger 83.

EINTRACHT - RB Leipzig 3:1 (1:0)
Andre Silva 17./11-m, Kostić 51., 95.; Olmo 69.

Eintracht vs Leipzig( id: 19782080 datum: 5.1.2020)

SCHALKE - Hertha * 3:2 (2:2, 0:2)
Caligiuri 76., Harit 82., Raman 115.; Köpke 12., Piatek 39.
RK: Torunarigha 100./Hertha
* - po podaljšku

WERDER - Borussia (D) 3:2 (2:0)
Selke 16., Bittencourt 30., Rashica 70.; Haaland 67., Reyna 78.

Werder vs Borussia (D)( id: 19782169 datum: 5.1.2020)

Verl - UNION BERLIN 0:1 (0:0)
Andrich 86.

BAYER LEVERKUSEN - Stuttgart 2:1 (0:0)
Bredlow 72./ag, Alario 83.; Wamangituka 85.

BAYERN - Hoffenheim 4:3 (3:1)
Hübner 13./ag, Müller 20., Lewandowski 36., 80.; Boateng 8./ag, Dabbur 82., 92.

Bayern vs Hoffenheim( id: 19782079 datum: 6.1.2020)

SAARBRÜCKEN - Karlsruhe ** 5:3 (0:0)
** - po streljanju 11-m