"Mali" Katar, ki po površini meri za dobro polovico Slovenije, ima pa 2,6 milijona prebivalcev, a le 300.000 jih ima katarsko državljanstvo, si je tako podredil veliko Azijo, največjo celino na svetu. Seveda le v nogometu.

Katarci, gostitelji svetovnega prvenstva leta 2022, so napovedali, da na domačem prvenstvu ne bodo
Katarci, gostitelji svetovnega prvenstva leta 2022, so napovedali, da na domačem prvenstvu ne bodo "topovska hrana". Foto: Reuters

Almoez spektakularno zadel s škarjicami
Katarci so na stadionu Zayed Sport City povedli v 12. minuti. Akram Afif je z leve strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Ali Almoez mojstrsko z desno nogo ustavil žogo oziroma si jo je podal na levo nogo, s katero jo je nato dvignil in s spektakularnim udarcem prek glave, t. i. škarjicami, zatresel mrežo vratarja Japonske Šuičija Gonde. Žoga se je v mrežo odbila od vratnice. Almoez, napadalec sudanskega rodu, je tako dosegel deveti gol na turnirju in potrdil lovoriko najboljšega strelca turnirja.

Akram Afif in Ali Almoez proslavljata vodilni gol Katarja. 22-letni Almoez, ki je po rodu iz Sudana, je bil z devetimi goli prvi strelec prvenstva. Foto: Reuters
Akram Afif in Ali Almoez proslavljata vodilni gol Katarja. 22-letni Almoez, ki je po rodu iz Sudana, je bil z devetimi goli prvi strelec prvenstva. Foto: Reuters

Mojstrovina Hatima za 2:0
V 27. minuti je Katar povišal vodstvo, potem ko je z izjemnim strelom z okoli 20 metrov zadel Abdulaziz Hatim. Žoga je končala v zgornjem desnem kotu vratarja Gonde.

Afif z bele točke zapečatil usodo Japonske
Japonci so v drugem delu pritisnili in v 70. minuti znižali prek Takumija Minamina. A vseh njihovih upov je bilo konec v 83. minuti. Kapetan Japonske Majo Jošida je v kazenskem prostoru igral z roko, tako da je sodnik Ravšan Irmatov po ogledu posnetka upravičeno pokazal na belo točko. Enajstmetrovko je zanesljivo izvedel Afif.

Zadetki s finala med Katarjem in Japonsko

Še končna statistika: posest žoge 61:39, skupaj streli 7:6 - oboje za Japonsko, medtem streli v okvir 3:1 za Katar.


17. AZIJSKO PRVENSTVO

ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI, Abu Dabi, finale:
Japonska ‒ KATAR 1:3 (0:2)
Minamino 70.; Almoez 12., Hatim 27., Afif 83./11-m

Japonska: Gonda, Sakai, Tomijasu, Jošida, Nagatomo, Haraguči (62./Muto), Šiotani (84./Ito), Šibasaki, Doan, Osako, Minamino (89./Inui).

Katar: Al-Sheeb, Ro-Ro, Bassam Hisham, Khoukhi (61./Al Hajri), Tarek Salman, Hassan, Al-Haydos (74./Boudiaf), Assim Madibo, Hatem, Akram Afif, Almoez Abdulla (96./Ahmed Alaaeldin).

Sodnik: Ravšan Irmatov (Uzbekistan)