Bayern je z Mariem Mandžukićem dobil dostojno menjavo za odličnega Maria Gomeza. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Bayern je z Mariem Mandžukićem dobil dostojno menjavo za odličnega Maria Gomeza. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Mario Mandžukić
Takole si je žogo na tekmo Lige prvakov proti Valencii nastavil na belo točko, vendar je ob debiju v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju zgrešil. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Mario Mandžukić
Trikrat je v svoji karieri z Dinamom postal hrvaški prvak, dvakrat pa je osvojil tudi pokal. Leta 2009 je bil izbran za najboljšega igralca hrvaške lige. Foto: EPA
Med evropsko nogometno elito se je izstrelil z dobrimi igrami na preteklem evropskem prvenstvu. Foto: Reuters

V bavarski prestolnici se je "Mandžo" odlično znašel, izkoristil poškodbo sicer prvega napadalca najtrofejnejšega nemškega kluba Maria Gomeza, in z dobrimi igrami celo ogrozil mesto "Super Maria" v začetni enajsterici Bavarcev. "Za zdaj je zares vse super. Zelo sem zadovoljen z začetkom v Münchnu. Sezona se praktično ne bi mogla bolje začeti. Zdaj naj le ostane tako še naprej in bo vse prav," je začetek sezone za MMC pokomentiral Mandžukić.

26-letni Slavonec je nase opozoril na evropskem prvenstvu, ko je v predtekmovanju na treh tekmah dosegel prav toliko zadetkov. Vse tri je zabil v Poznanju, dvakrat je premagal Shaya Givna v vratih Irske, ko je Hrvaška slavila s 3:1, žogo pa je uspel spraviti tudi za hrbet Gianluigija Buffona za remi Hrvatov z Italijani (1:1). Kljub temu je po porazu s Španijo vrsta Slavena Bilića tekmovanje končala že po skupinskem delu. V reprezentančnem dresu je sicer zbral 35 nastopov, mrežo pa je zatresel osemkrat.

Le še en nogometaš s tako dobrim začetkom
Na Euru je bil torej v odlični strelski formi in zanj so se takoj začeli zanimati evropski velikani. Najkonkretnejši je bil Bayern, ki je za visokega napadalca Wolfsburgu odštel približno 13 milijonov evrov. Mandžukić je v klubu zamenjal rojaka Ivico Olića, ki je odšel prav v nasprotno smer med "volkove".

Na Allianz Areni je takoj ujel strelsko formo oziroma jo potegnil še z junijskega tekmovanja najboljših reprezentanc stare celine in tako v prvih petih nastopih v dresu Bayerna zabil šest golov. Tako dober start je v zgodovini kluba uspel le še Dieterju Hoenessu, mlajšemu bratu zdajšnjega generalnega menedžerja Bayerna Uliju.

Diego Alves prebral njegovo namero
Na prvih treh tekmah Bundeslige je Mandžukić kar trikrat premagal nasprotnega vratarja. V dveh sezonah v dresu Wolfsburga je v nemški prvi ligi sicer zabil 20 golov. Pri Bayernu se je napadalec iz Slavonskega Broda prvič preizkusil tudi na tekmi Lige prvakov. Tekmo prvega kroga proti Valencii je sicer začel na klopi, vendar je v 64. minuti zamenjal nerazpoloženega Claudia Pizarra. Mandžukić je bil dejavnejši od Perujca, ob koncu tekme pa je imel celo priložnost streljati z bele točke. Enajstmetrovko je slabo izvedel in Diego Alves je brez težav poskus ubranil.

Kljub vsemu se po srečanju z zamujeno priložnostjo ni bistveno obremenjeval, saj je že čas za pripravo na novega nasprotnika. V soboto je v Gelsenkirchnu pred Bayernom pravi preizkus v Bundesligi, saj se bo pomeril s Schalkejem: "Povsem enostavno. Slabo sem ustrelil in zgrešil. Drugič bomo o tem razmišljali, zdaj je že čas, da se skoncentriramo na tekmo nemškega prvenstva, ki nas čaka v soboto."

Valencia zagotovo glavni tekmec
Proti Valencii, gostitelji so slavili z 2:1, pa je jasno, da so bile glavne le tri točke: "Vsi v klubu smo zadovoljni, da smo zmagali in začeli Ligo prvakov z uspehom. Lepo je tudi slaviti pred domačimi gledalci. Super občutek je. Tudi sam sem vesel, da smo slavili ob mojem debiju v tem tekmovanju. Ta zmaga je zelo pomembna, saj je Valencia nedvomno naš največji tekmec v skupinskem delu Lige prvakov."

Mandžukić je torej prvič zaigral v Ligi prvakov. Predtem je tri sezone z zagrebškim Dinamom že nastopal v Evropski ligi, vendar je seveda Liga prvakov nekaj povsem drugega. Kljub vsemu se odlični napadalec ob debiju v tem tekmovanju ni pretirano obremenjeval: "Sem tak, da se sicer ne obremenjujem s tem, za kakšno tekmo gre in ni ta debi nič kaj posebnega. Je pa jasno, da je super zaigrati v Ligi prvakov, saj je to vendarle najvišja raven v klubskem nogometu."

Uživa v igri z novimi soigralci
"Imam izjemne soigralce in ob takih nogometaših ni za napadalca tako težko dosegati golov. Težko je reči, če sem v tako formi, kot sem bil na evropskem prvenstvu oziroma, kako dobro sem pripravljen. Sezona se je šele začela, vendar mislim, da sem v dobri formi, naj le tako ostane. Kot pa sem že rekel, imam odlične soigralce, uživam v igri z njimi in verjamem, da bom še naprej zabijal,"
je za konec svojo strelsko formo še pokomentiral Mandžukić, ki je sicer nogometno pot začel v Nemčiji pri Ditzigenu, nato nadaljeval pri k Marsonii in Željezničarju iz Slavonskega Broda, nato pa je iz Zagreba prestopil v Dinamo, nato pa se leta 2010 podal k Wolfsburgu.

Iz Münchna