Predsednik Fife Gianni Infantino je predal nagrado Messiju. Foto: Reuters
Predsednik Fife Gianni Infantino je predal nagrado Messiju. Foto: Reuters

32-letni Argentinec je Ligo prvakov končal kot najboljši strelec, z Barcelono je osvojil špansko prvenstvo, bil je tudi najboljši strelec Evrope (54 golov na 58 tekmah v vseh tekmovanjih), z Argentino pa tretji na Copi Americi.

"Vedno je lepo slišati pohvalo. Lepo je dobiti nagrado za posameznika, najpomembnejša pa je ekipa. Danes je zame poseben dan," je poudaril Messi, ki je nagrado prejel iz rok predsednika Fife Giannija Infantina. Šesta nagrada Fife je rekord.

Kandidata za ugledno nagrado sta bila še nizozemski branilec Liverpoola Virgil van Dijk in portugalski napadalec Juventusa Cristiano Ronaldo, ki je priznanje prejel petkrat.

Jürgen Klopp je pričakovano postal trener leta. Foto: Reuters
Jürgen Klopp je pričakovano postal trener leta. Foto: Reuters

Van Dijk je bil favorit ...
Po mnenju mnogih je bil prvi favorit za nagrado za najboljšega nogometaša van Dijk, ki je bil najboljši že po izboru Uefe avgusta v Monte Carlu. Z Liverpoolom je osvojil Ligo prvakov, z Nizozemsko je igral v finalu Lige narodov ter se uveljavil kot eden najboljših branilcev na svetu.

Ronaldo je z reprezentanco v finalu Lige narodov premagal prav Nizozemsko, z Juventusom pa je bil prvak Italije. Argentinec je Ligo prvakov končal kot najboljši strelec, z Barcelono je osvojil špansko prvenstvo, bil je tudi najboljši strelec v evropskih ligah, z Argentino pa tretji na južnoameriškem prvenstvu.

Klopp izbran za trenerja leta
V svetovno znani operni hiši La Scala v Milanu so podelili tudi nagrade najboljšim trenerjem. V moški konkurenci jo je dobil strateg Liverpoola Jürgen Klopp, nominirana sta bila še Mauricio Pochettino in Pep Guardiola.

Megan Rapinoe je bila najboljša igralka letošnjega svetovnega prvenstva v Franciji, kjer so Američanke osvojile naslov. Foto: Reuters
Megan Rapinoe je bila najboljša igralka letošnjega svetovnega prvenstva v Franciji, kjer so Američanke osvojile naslov. Foto: Reuters

Klopp je poskrbel za kar nekaj muzanja pred razglasitvijo letošnjih prejemnikov laskavih priznanj s šaljivo izjavo: "Če ne bom zmagal nocoj, ne bom umrl žalosten, upam, da čez 40 ali 50 let."

Po razglasitvi je v svojem slogu dejal: "Nihče pred dvajsetimi, desetimi, petimi, štirimi leti ni pričakoval, da bi lahko stal tukaj. V čast mi je biti trener tako neverjetni skupini igralcev. Kot trener si lahko zgolj tako dober, kot je dobro tvoje moštvo. To je individualna nagrada, ki je ne razumem najbolj, saj sem tukaj zaradi veliko ljudi."

Priznanja Fife 2019, posnetek celotne prireditve

Mourinho podelil nagrado Ellisovi
V ženskem nogometu je priznanje prejela ameriška selektorka Jill Ellis, nominirana sta bila še Phil Neville ter Sarina Wiegman. Nagrado je podelil Jose Mourinho.

Alisson vratar leta
Za najboljšega vratarja je bil izbran Alisson Becker, ki je prav tako osvojil naslov evropskega prvaka z Liverpoolom.

Najboljša vratarka leta je Nizozemka Sari van Veenendaal, članica svetovnih podprvakinj, ki je letos iz Arsenala prestopila v madridski Atletico. V ožjem izboru sta bili še Čilenka Christiane Endler (Paris Saint-Germain) in Švedinja Hedvig Lindahl (Chelsea, Wolfsburg).

Najstnik Zsori presenetljivi prejemnik nagrade za najlepši gol leta
Madžarski najstnik Daniel Zsori je presenetljivi prejemnik nagrade za najlepši gol leta, poimenovane po slovitem madžarskem napadalcu Ferencu Puskasu. 18-letni v Romuniji rojeni Zsori je na derbiju med Debrecenom in Ferencvarošem v 81. minuti vpisal prvi nastop v profesionalni karieri, zgolj dvanajst minut pozneje pa poskrbel za evforijo na stadionu, ko je s škarjicami premagal gostujočega vratarja in svoji takratni ekipi iz Debrecena priboril tri točke.

Bielsa dobil nagrado za fair play
Nagrado za fair play sta prejela moštvo Leeds United in trener Marcelo Bielsa, ki je svojim varovancem na tekmi proti Aston Villi naročil, naj prejmejo zadetek in tako izničijo prednost, do katere naj bi prišli na nedopusten oziroma nečasten način.

Silvia Grecco je poskrbela za najlepšo navijaško zgodbo leta ter osvojila posebno Fifino priznanje, namenjeno nogometnim navijačem. Brazilka slepega sina vodi na prav vsako tekmo njegovega priljubljenega kluba Palmeiras in mu simultano opisuje dogajanje na igrišču.

Idealna enajsterica po izboru Fife:
- vratar: Alisson Becker (Bra/Liverpool),
- obrambni igralci: Sergio Ramos (Špa/Real Madrid), Virgil van Dijk (Niz/Liverpool), Matthijs De Ligt (Niz/Ajax Amsterdam, Juventus), Marcelo (Bra/Real Madrid),
- vezisti: Luka Modrić (Hrv/Real Madrid), Frenkie De Jong (Niz/Ajax Amsterdam, Barcelona), Eden Hazard (Bel/Chelsea, Real Madrid)
- napadalci: Lionel Messi (Arg/Barcelona), Kylian Mbappe (Fra/Paris SG), Cristiano Ronaldo (Por/Juventus).

Messi v Milanu prejel že šesto priznanje Fife