Pep Guardiola je že v svoji prvi sezoni na klopi Barcelone popeljal klub do trojne krone. Foto: EPA
Pep Guardiola je že v svoji prvi sezoni na klopi Barcelone popeljal klub do trojne krone. Foto: EPA
Lionel Messi
Trenutek, ko je Lionel Messi razblinil še zadnji dvom o morebitnem preobratu. Foto: Reuters
Ryan Giggs
Ryan Giggs - lani je v finalu zadel zadnjo enajstmetrovko, tokrat ni prišel do izraza. Foto: EPA
As
Pri Asu so poudarjali trojno krono Barcelone - Triplete! Foto: As

Trener Barcelone je po veliki zmagi le še dodal: "Bili smo za razred boljši." Argentinski as, ki je sredi drugega polčasa z glavo zapečatil upe Manchester Uniteda na ubranitev naslova, je bil po tekmi povsem iz sebe: "To je najpomembnejša zmaga v mojem življenju. Ta trenutek sem najsrečnejši človek na svetu, srečen sem zase, za svojo družino in svojo domovino."

Henry: "Odlični smo tudi pri pritisku"
Dolgo časa ni bilo jasno, ali bo v finalu lahko zaigral lažje poškodovani Thierry Henry, ki je na koncu le stopil na zelenico: "Nimam besed, da bi opisal, kaj nam je uspelo v tej sezoni. Nobeni ekipi v Španiji še ni uspela trojna krona. Čeprav sem imel težave s poškodbo, sem želel igrati, takih tekem se ne sme zamuditi. Ko ljudje govorijo o naši ekipi, vedno poudarjajo igro, pozabijo pa, kako dobro izvajamo pritisk na nasprotnike."

Ronaldo: "Naša taktika je bila slaba"
Prvi zvezdnik na strani rdečih vragov Cristiano Ronaldo je na začetku tekme pokazal nekaj izjemnih akcij, a je bil večino tekme neopazen. Po koncu tekme je jasno in glasno negodoval: "Ne morem razložiti, a vse je šlo narobe. Igralci nismo bili pravi, prav tako taktika ni bila dobra. Barceloni moram priznati njihovo premoč, a oni morajo priznati, da imajo srečo, da so sploh zaigrali v finalu. Chelsea v polfinalu ni zaslužil poraza in tega zdaj nihče noče niti omeniti. Moja prihodnost je reprezentanca, o klubski prihodnosti zdaj nočem razmišljati. Zdaj sem zelo utrujen in potrebujem počitek." Je prst, uperjen proti trenerju Alexu Fergusonu, znak, da se bo po koncu sezone le preselil k Realu?

Giggs: "Nismo pokazali, kar znamo"
Ryan Giggs
je zaigral v svojem tretjem finalu Lige prvakov in prvič igrišče zapustil sklonjene glave: "Razočarani smo tako nad izidom kot nad igro. Barcelona je igrala izjemen nogomet, mi smo ostali povsem neopazni. Najbolj sem razočaran nad tem, da nismo prikazali tega, kar znamo. Iz srca jim čestitam, saj so si zmago več kot zaslužili. Na trenutke smo bili res videti nebogljeni, saj so žogo dobesedno skrili. Kar dela velike klube še večje, je zmožnost vrnitve. Zdaj smo res na tleh, a verjamem, da bomo prihodnjo sezono še boljši. Upam, da se naslednje leto spet uvrstimo v finale."

Marca: "Katalonski imperij osvojil Evropo"
Razpisali so se tudi španski in britanski mediji. V Marci so tako vzneseno pisali: "Katalonski imperij je osvojil celo Evropo. Barcelona zrasla v nebeško kraljestvo. Barcelona je novi evropski kralj. V Rimu je Pepejeva ekipa nogomet postavila na oltar. Cela Evropa je bila priča predstavi neverjetne ekipe, ki je že postala del zgodovine te igre." Polni hvale so bili tudi pri Asu, ki sicer veliko pozornosti namenja predvsem športu v Madridu in s tem Realu: "Triplet (trojček, op. a.)! Barcelona je v finalu dominirala in si zagotovila tretji dotik nebeške zgodovine. To ekipo čaka še mnogo, mnogo neverjetnih uspehov."

Chris Waddle: "Xavi in Iniesta sta najboljša"
Britanski mediji so si bili enotni, da je Barcelona zasluženo na vrhu Evrope. Chris Waddle je za BBC tako hvalil predvsem Barcino sredino: "Xavi in Andres Iniesta sta brez dvoma najboljši par vezistov na svetu. Bila sta izjemna in United jima ni mogel do živega. Že leta nisem videl tako dobre igre. Razlika med obema ekipama je bila neverjetno velika. Barcelona je brez kančka dvoma najboljša ekipa v Evropi." Pri The Sunu so hvalili najmanjšega nogometaša pri Barceloni Messija: "Leo, ubijalec!". Pri Daily Mailu so šli še dlje: "Ponižani! Drobceni Messi zabil z glavo ... Recimo temu Božja glava." Guardian meni, da je to morda celo najboljša generacija nogometašev v zgodovini kluba: "Najbrž celo boljša kot tista v času Cruyjffa."

S. J.