Mile Ačimović se po vsem sodeč vrača v Olimpijo, kjer bo prevzel mesto športnega direktorja. Foto: MMC RTV SLO/Tomaž Okorn
Mile Ačimović se po vsem sodeč vrača v Olimpijo, kjer bo prevzel mesto športnega direktorja. Foto: MMC RTV SLO/Tomaž Okorn
Milenko Ačimović
Milenko Ačimović je v reprezentanci slovel kot joker iz rokava. Bo zdaj to postal tudi pri Olimpiji? Foto: EPA

Še poleti je predsednik in glavni pokrovitelj kluba Izet Rastoder zatrjeval, da njegova nova Olimpija ne potrebuje športnega direktorja. Ko se je moral jeseni Milenko Ačimović zaradi kroničnih težav s kolenom upokojiti kot igralec dunajske Austrie, je naglas razkril željo, da bi se vrnil v "svojo" Olimpijo.

Minevali so meseci, Ačimović pa je Olimpijine tekme še vedno obiskoval le kot nekdanji igralec. Po novem letu se je razširila novica, da se pripravlja na vodilno vlogo pri zdajšnjem tretjeligašu FC Ljubljani. Zdaj je prišlo do dvojnega preobrata - na ŽAK-u je dogovor padel v vodo, Rastoder pa si je premislil in je sprejel vlogo športnega direktorja.

Mile po poteh Zahota in Pajota?
"Zeleno-beli" bodo Milenka Ačimovića kot novega športnega direktorja, ki bo po polletni odsotnosti zasedel stolček Simona Sešlarja, javnosti predstavili na novinarski konferenci v sredo ob 11.00. V Stožicah upajo, da bodo z imenovanjem člana "zlate generacije" ponovili uspeh Maribora in Kopra, kjer sta Zlatko Zahović in Miran Pavlin v kratkem času dosegla izredne uspehe ter osvojila naslov državnega prvaka.

15 let vzponov in padcev
Komaj 33-letni Ačimovič, ki je prve nogometne korake naredil pri Olimpiji, je profesionalno pot začel pri ljubljanskem Železničarju (predhodnik FC Ljubljane) in jo hitro nadaljeval pri svojih "zeleno-belih". Poleti 1998 je sledila selitev v Beograd k Crveni zvezdi. Po ne ravno posrečenem obdobju v dresu Tottenhama (2002-2004) je kariero oživil v dresu Lilla (2004-2006), s katerim je enkrat zaigral tudi v Ligi prvakov. Sledil je kratek skok v Savdsko Arabijo, kjer je odigral nekaj tekem za Al-Ittihad. Pozimi leta 2007 ga je pot zanesla na Dunaj k Austrii, kjer se je hitro uveljavil kot eden najboljših igralcev avstrijskega prvenstva, pozneje pa je postal tudi kapetan moštva.

V zgodovino z golom proti Ukrajini
V slovensko nogometno zgodovino se je Mile zapisal kot igralec "zlate" reprezentance Srečka Katanca, njegov najbolj "mitološki" prispevek pa je bil neverjetni gol s polovice igrišča v dodatnih kvalifikacijah za Euro 2000 proti Ukrajini. Na svojem Bežigradu je Ačimovič ob koncu prve tekme s čudežnim golom poskrbel za zmago z 2:1, ki je Sloveniji odprla vrata na prvo veliko nogometno prvenstvo. Za reprezentanco, v kateri je pozneje postal tudi kapetan, je zbral 74 nastopov, ob tem pa je dosegel 13 golov.