Neymar, ki je lani poskrbel za najdražji prestop v zgodovini nogometa, je pravočasno pozdravil poškodbo in želi z Brazilijo naslov svetovnih prvakov. Foto: Reuters
Neymar, ki je lani poskrbel za najdražji prestop v zgodovini nogometa, je pravočasno pozdravil poškodbo in želi z Brazilijo naslov svetovnih prvakov. Foto: Reuters
Manuel Neuer je bil na pripravljalni tekmi z Avstrijo spet v nemških vratih, tako da bo očitno na svetovnem prvenstvu vratar številka ena. Foto: Reuters
V nedeljo začetek tudi za Nemčijo in Brazilijo

Brazilija je edina reprezentanca, ki je nastopila na vseh svetovnih prvenstvih. Na nov naslov čaka od leta 2002, na prejšnjem prvenstvu na domačih tleh pa jih je v polfinalu kruto prizemljila Nemčija, ki je zmagala s 7:1. "Te tekme ni več v naših glavah. Spet smo na ravni, ko lahko postanemo svetovni prvaki in pišemo zgodovino," pravi branilec Thiago Silva.

Tite poskrbel za preporod
Odkar je selektor Tite junija 2016 nasledil Dungo, je Brazilija na 21 tekmah 17-krat zmagala in izgubila le lani julija prijateljsko tekmo proti Argentini (1:0; v Avstraliji). Tite stavi na napadalno igro. Ključni igralci Willian, Roberto Firmino, Gabriel Jesus, Philippe COutinho in Neymar (55 golov na 85 tekmah) so bili ob zmagi nad Hrvaško videti dobro pripravljeni.

Švica je močna reprezentanca, v kvalifikacijah je doživela le en poraz (v gosteh proti Portugalski), devet zaporednih zmag ji je prineslo šesto mesto na Fifini lestvici. Vseeno je pred nedeljsko tekmo v vlogi velikega avtsajderja, saj stavnice verjetnost, da bodo kravji zvonci preglasili sambo, ocenjujejo na 1 : 8,5.

Nemci na zadnjih šestih tekmah enkrat zmagali
Nemci, ki so imeli popolne kvalifikacije (10 tekem, 10 zmag, le štirje prejeti zadetki), na zadnjih pripravljalnih tekmah niso pokazali veliko in so v šestih poskusih le enkrat zmagali, pa še to proti Savdski Arabiji (2:1), katere zmožnosti smo spoznali na uvodni tekmi letošnje SP-ja. Mir v reprezentanci sta skalila tudi Ilkay Gundogan in Mesut Özil, ki sta se fotografirala s turškim predsednikom Erdoganom, kar je v Nemčiji sprožilo val neodobravanja.

A elf je znan po tem, da bo pravi, ko bo to treba. Na zadnjih štirih SP-jih je vedno igral vsaj v polfinalu. Prvi tekmec je "na papirju" ugoden, saj je Nemčija na enajstih tekmah z Mehiko izgubila le enkrat, leta 1985. Na lanskem Pokalu konfederacij je bilo 4:1. Mesut Özil še ni povsem pozdravil poškodbe in bo v nedeljo vsaj na začetku na rezervni klopi. V napadu bo Timo Werner dobil prednost pred Mariom Gomezom. Prvi vratar bo Manuel Neuer, ki je izpustil večino sezone.

Kostarika bo poskušala ponoviti SP 2014
Nedeljski spored se bo ob 14. uri začel v Samari s tekmo Kostarika - Srbija. Kostarika je pred štirimi leti v Braziliji igrala v četrtfinalu, potem ko je v skupini premagala Italijo in Urugvaj, njen pohod pa je ustavila Nizozemska. Na petih tekmah je dobila le dva zadetka. Tudi tokrat bo precej obrambno usmerjena, v vratih bo Realov Keylor Navas.

Srbija se tekem loteva z drugačno filozofijo, selektor Mladen Krstajić bo verjetno poskušal s postavitvijo 4-2-3-1, s katero je na zadnji pripravljalni tekmi Srbija Bolivijo premagala s 5:1, pri čemer je napadalec Aleksandar Mitrović dosegel hat-trick. Če bo zaigral Branislav Ivanović, bo s s 104 nastopi postal rekorder srbske reprezentance.


Skupina E, 1. krog, nedelja ob 14.00:
KOSTARIKA - SRBIJA (Samara)

Verjetni postavi:

Kostarika: Navas; Gamboa, Gonzalez, Acosta, Duarte, Oviedo; Bolanos, Guzman, Borges, Campbell; Urena.

Srbija: Stojković; Rukavina, Ivanović, Tosić, Kolarov; Matić, Milinković-Savić; Tadić, Ljajić, Kostić; Mitrović.
Sodnik: Malang Diedhiou (Senegal)


Skupina F, ob 17.00:
NEMČIJA - MEHIKA (Moskva - Lužniki)

Verjetni postavi:

Nemčija: Neuer; Kimmich, Boateng, Hummels, Hector; Khedira, Kroos; Reus, Muller, Draxler; Werner.

Mehika: Ochoa, Salcedo, Ayala, Moreno, Gallardo, Herrera, Guardado, J. dos Santos, Vela, Lozano, Hernandez.

Sodnik: Alireza Faghani (Iran)


Skupina E, ob 20.00:
BRAZILIJA - ŠVICA (Rostov)

Verjetni postavi:

Brazilija: Alisson, Marquinhos, Miranda, Danilo, Marcelo, Casemiro, Paulinho, Coutinho, Willian, Neymar, Gabriel Jesus.

Švica: Sommer, Schär, Akanji, Lichtsteiner, Rodriguez, Behrami, Xhaka, Shaqiri, Džemaili, Zuber, Seferović.

Sodnik: Cesar Arturo Ramos (Mehika)

V nedeljo začetek tudi za Nemčijo in Brazilijo