Armin Bačinović, ki bo 24. oktobra dopolnil 21 let, je postal najmlajši slovenski strelec v Serii A. Foto: EPA
Armin Bačinović, ki bo 24. oktobra dopolnil 21 let, je postal najmlajši slovenski strelec v Serii A. Foto: EPA
Iličić in Bačinović (Palermo)
Josip Iličić je na šestih prvenstvenih nastopih za Palermo zabil že štiri gole. Srečko Katanec in Matjaž Florijančič sta jih v Serii A dosegla po 12, a sta v njej igrala pet oz. štiri sezone. Foto: EPA
Samir Handanović (Udinese)
Kakšen razplet nedeljskega srečanja na Friuliju bi najbolj zadovoljil privržence slovenskih nogometašev na tujem? Foto: Reuters
Boštjan Cesar (Chievo) in Zlatan Ibrahimović (Milan)
Zaradi uspešnih iger slovenskih igralcev pri zahodnih sosedih, je močno zrasla tudi priljubljenost Serie A v Sloveniji. Boštjan Cesar je bil tokrat nemočen pri Milanu, medtem ko zamejski Slovenec Edy Reja vztraja z Laziom na samem vrhu. Foto: EPA
Robert Koren
Robert Koren je v spremenjeni taktični postavitvi Hull Cityja zaigral na sredini igrišča bližje golu, predtem pa je bil uporabljen na desnem krilu ali pa kot zadnji vezni igralec. Foto: Reuters

Vroča trojica slovenskih nogometnih reprezentantov je v 7. krogu Serie A postregla s spektakularno napovedjo za obračun omenjenih to nedeljo. Navdušujoči Palermo prihaja v 8. krogu italijanskega prvenstva v Videm, kjer ga bo na stadionu Friuli gostil Udinese, ki se je po slabem začetku sezone naslonil na slovenskega vratarja.


Št. 1 nepremagana že 270 minut

"Sarma" je prebudil obrambo, s svojim znanjem pa je omogočil soigralcem, da so na zadnjih treh tekmah osvojili vseh dosedanjih sedem točk. Handanović je ob tem proti Brescii, Ceseni in Samdorii ostal nepremagan. Če prištejemo reprezentanco in odštejemo gol Ferca Mouritsena v 93. minuti tekme po veliki napaki Boštjana Cesarja, pa je 26-letni Ljubljačan (skoraj) nepremagan že pet tekem zapored.

Napako storil le proti Juventusu
"Spremenili smo miselnost. Najprej smo predvsem napadali, zdaj pa smo pazljivi, da ne prejmemo gola. Moštvo je zbrano in trenutno kaže, da vse teče v pravo smer. Mislim, da sem od začetka sezone naredil le eno napako - pri prvem golu Juventusa," je preobrazbo Udineseja opisal Samir Handanović, ki se je z obrambami v Brescii po mnenju RAI-ja uvrstil v enajsterico kroga.

Iličić že četrtič med strelci Palerma
Med najboljšimi posamezniki zadnjega nogometnega konca tedna v Italiji je še en izbranec Matjaža Keka - Josip Iličić. "Jojo" še naprej piše svojo "holivudsko" zgodbo - v 24. minuti srečanja med Palermom in Bologno je z dobrih 25 metrov zadel za 2:0. Iz svoje levice je izstrelil takšno "bombo", da je prehitel roke vratarja Emiliana Viviana, čeprav ga je žogo preletela nad glavo!

Bačinović kronal igro s prvencem
Spektakel na Renzo Barberi je v 83. minuti končal Armin Bačinović, ki je hladnokrvno izkoristil imenitno podajo Nocerinija v prostor in postavil končni izid 4:1 za "rosanere". "Bačo" je s prvim zadetkom v dresu Palerma postavil piko na i izjemno suvereni predstavi, kjer je na eni strani odvzemal žoge, na drugi pa gradil napadalno igro gostiteljev.

"Prvi gol v Serii A, to je res izjemen občutek! Trener me je pohvalil, igro izboljšujem iz tekme v tekmo, kar me resnično veseli. Sem zelo zadovoljen s svojimi predstavami, ker je Seria A zelo zahtevno tekmovanje, toda na srečo mi gre zelo dobro," se je razgovoril 20-letni Mariborčan. "Stekel sem k navijačem, ki so zdaj v mojem srcu, da bi se jim zahvalil. Od prve do zadnje minute so nas imenitno spodbujali, oni so naše dodatno orožje," se je Bačinović še posebej zahvalil navijačem Palerma.

Milimetrske podaje Liveranija naslednji izziv
"Liveranijeva zamenjava? Liverani ima tako natančne dolge podaje, do milimetra točne. Tega se moram še naučiti, če hočem opravljati njegovo delo. Moč te ekipe je moštveni duh, na treningih si pomgamo in se delijo nasveti. Želim izboljšati svojo igro, verjamem v svoje kvalitete in sposobnost, da lahko veliko prispevam roza-črnim," je Bačo skromno zavrnil, da je že nadomestil Fabia Liveranija.

Še nikoli zadeval tako pogosto
"Vsi si želimo igrati in dosegati gole, saj vedno obstaja želja, da naredimo nekaj dobrega. Tokrat nam je šlo zelo dobro, želimo ostati v zgornji polovici lestvice," se je Iličić ozrl na vzpon Palerma na 6. mesto Serie A. "Še nikoli nisem tako pogosto zadeval. Želim si še več, za kar tudi delam. Prepričan sem, da imam še veliko prostora za izboljšanje," Jojo obljublja, da njegovega razvoja še ni konec. "Zelo sem vesel za Bačinovića, ki je lahko odlična zamenjava za Liveranija. Skupaj s Pastorejem tvoriva odlično navezo," je 22-letni Kranjčan komentiral še najbližje soigralce.

Matavž naslednji "Italijan"?
Po poročanju novinarja Mediaseta Bruna Longhija se Napoli zelo resno zanima za Tima Matavža, ki naj bi drugo leto dobil mesto v napadu neapeljskega kluba.

RoKo zabil s 25 metrov!
Tretji gol reprezentantov pretekli konec tedna je bil delo Roberta Korena, ki je Hull Cityju priigral točko na gostovanju pri Leicester Cityju. Kapetan Slovenije je v 52. minuti sprožil sploh prvi strel za "tigre", izbito žogo po predložku Nolberta Solana je z 25 metrov poslal v spodnji levi kot Leicestrovih vrat. S tretjim golom v dresu Hull Cityja je Koren pokvaril trenerski debi Svena Gorana Erikssona na klopi "lisic"!

"Žogo sem zelo dobro zadel. Vratar jo je najverjetneje zagledal, ko je bilo že prepozno. Celotno moštvo si je zaslužilo vsaj točko. V drugem polčasu smo zelo hitro pritisnili in tudi hitro zadeli. Na nesrečo nismo dosegli še drugega zadetka," je po koncu potek tekme opisal Koren, ki je tokrat zaigral v bolj napadalni vlogi. Za dobro predstavo (v obrambi je v 1. polčasu blokiral strel, ki je bil na poti v mrežo) je bil slovenski vezist tudi nagrajen z oznako igralec tekme.

"Slovenska fešta" v Palermu


Obrambe Handanovića v Brescii




Korenov gol za točko "tigrov" pri "lisicah"

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI
Jasmin HandanovičEmpoli (ITA II)Empoli - Siena 3:0vso tekmovrnitev po poškodbi
Samir HandanovičUdinese (ITA)Brescia - Udinese 0:1vso tekmo 3. zapored nepremagan
Jan KoprivecUdinese (ITA)Brescia - Udinese 0:1/izven postave
BRANILCI
Mišo BrečkoKöln (NEM)Köln - Borussia (D) 1:2vso tekmo /

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Milan - Chievo 3:0vso tekmo/
Branko IličLokomotiva Moskva (RUS)Lokomotiva - Spartak Nalčik 1:0/izven postave
Bojan JokičChievo (ITA)Milan - Chievo 3:0/
na klopi
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Salzburg - Kapfenberg 0:2vso tekmo/
Matija Škarabot
Gent (BEL)Gent - Kortrijk 2:0/izven postave
Marko ŠulerGent (BEL)Gent - Kortrijk 2:0vso tekmo
/
VEZISTI
Armin BačinovičPalermo (ITA)Palermo - Bologna 4:1vso tekmo v 83' za 4:1 - prvenec v Serii A

Valter Birsa

Auxerre (FRA)Auxerre - Bordeaux 0:1/ na klopi
Josip IličičPalermo (ITA)Palermo - Bologna 4:1vso tekmo v 24' za 2:0
Andraž KirmWisla Krakow (POL)Gornik Zabrze - Wisla 1:0/na klopi
Robert Koren (c)Hull City (ANG II)Leicester C. - Hull C. 1:1vso tekmo v 52' za 1:1
Aleksander RadosavljevičADO den Haag (NIZ)Den Haag - Excelsior 2:1vso tekmo v 33'
Dalibor StevanovičVitesse (NIZ)Roda - Vitesse 4:1do 76' (4:1)/
Haris VučkićNewcastle (ANG)Newcastle - Wigan 2:2/izven postave
NAPADALCI
Zlatko DedičBochum (NEM)Karlsruhe - Bochum 0:2/na klopi
Zlatan LjubijankičGent (BEL)Gent - Kortrijk 2:0/ izven postave
Milivoje NovakovičKöln (NEM)Köln - Borussia (D) 1:2od 78' (0.1) /
Tim MatavžGroningen (NIZ)Groningen - Heerenveen 1:0do 91' (1:0)/
Nejc PečnikNacional (POR)Nacional - Padroense 4:2 (P)/na klopi
"Ladje na obzorju"
Vid BelecCrotone (ITA II)Crotone - Piacenza 0:1/na klopi
Miran BurgičWacker Innsbruck (AVT)Rrapid Dunaj - Wacker 1:1do 82' (1:1)/
Dejan KelharCercle Brugge (BEL)Cercle - Anderlecht 1:0/na klopi
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM II)Cottbus - Padeborn 3:1/izven postave
Rene KrhinBologna (ITA)Palermo - Bologna 4:1/poškodovan
Rene MiheličNacional (POR)Nacional - Padroense 4:2 (P)do 58' /
Miral SamardžičŠerif Tiraspol (MOL)Šerif - Milsami 1:1/kartoni
Aleksander ŠeligaSparta Rotterdam (NIZ II)Zwolle - Sparta 3.1/izven postave