Josip Iličić, ki se je po jesenskem
Josip Iličić, ki se je po jesenskem "kratkem stiku" s selektorjem vrnil v reprezentanco, je v 10. minuti popeljal Slovenijo v vodstvo. Foto: Sandi Fišer
Gladko zmagali tudi Švica in Anglija
Pogovor s selektorjem Srečkom Katancem
Slovenija pričakovano pometla s San Marinom
Slalom Dejana Lazarevića za 5:0
Kanonada: Kampl, Struna in Novaković
Iličić popeljal Slovenijo v vodstvo

Pred 8.300 gledalci je bil na kvalifikacijski tekmi za EP 2016 edini strelec v prvem polčasu Josip Iličić, v drugem polčasu pa so zadeli Kevin Kampl, Andraž Struna, Milivoje Novaković, Dejan Lazarević in Branko Ilić. Najlepši je bil Lazarevićev zadetek, ko je na levi strani mojstrsko vrtel obrambo. Slovenija je bila izrazito boljša, razmerje v strelih je bilo 41:1, od tega v okvir vrat 19:0. Goste je v prvem polčasu dvakrat rešila prečka, kar nekaj lepih obramb pa je uspelo zbrati vratarju Elii Benedettiniju.

Iličićeva vrnitev z zadetkom
Agresivno od 1. minute je bil eden izmed ciljev Slovenije. Načrt je deloval, le učinkovitost v prvem polčasu ni bila zgledna. Edini gol je v deseti minuti po globinski podaji Valterja Birse dosegel Josip Iličić, ki se je po "kratkem stiku" s selektorjem Katancem uspešno vrnil v reprezentanco. Priložnosti za še kakšen zadetek je bilo ogromno: dvakrat je San Marinu pomagala prečka (Cesar, Kurtić), reševal pa ga je tudi 19-letni vratar Elia Benedettini, ki je med drugim ubranil močna strela z glavo Iliča in Novakovića. Novaković je imel v 42. minuti še eno izjemno priložnost, saj bi moral po podaji Miša Brečka le še iztegniti nogo, toda bil je nespreten.

Trije zadetki v dveh minutah in 52 sekundah
V drugem polčasu je Slovenija spet takoj krenila v napad, nagrada pa je prišla že v 49. minuti, ko je od daleč natančno meril Kevin Kampl. Le nekaj trenutkov pozneje je po domiselni uigrani akciji na 3:0 v kazenskem prostoru povišal Andraž Struna, kar je njegov prvi reprezentančni gol. Izjemno triminutno obdobje, ki je v hipu razblinilo upe San Marina na morebitno senzacijo, je z zadetkom z glavo končal Milivoje Novaković, kar je njegov 29. reprezentančni gol.

Kakšen krstni zadetek Lazarevića!
Ob prihodu Dejana Lazarevića na igrišče je slovenska igra dobila novo razsežnost. Hitri Lazarević je odlično igro kronal z imenitnim zadetkom (svojim prvim v članski vrsti), ko je v 72. minuti na levi strani vozil slalom med obrambo San Marina in zadel za 5:0. Tik pred iztekom rednega dela je končni izid po strelu s kota postavil Branko Ilić. Novakovićev zadetek v 68. minuti je sodnik zaradi prepovedanega položaja upravičeno razveljavil, škoda pa, da se ni med strelce vpisal še 19-letni Petar Stojanović. V 81. minuti je njegov poskus ubranil vrstnik v vratih San Marina.

Josip Iličić je za TV SLO 2 na vprašanje, ali je bil morda bolj motiviran, ker nekaj časa ni igral za reprezentanco, odgovoril: "Nisem se obremenjeval s tem. Kar je bilo, je bilo. Osredotočil sem se le na tekmo. Ta zmaga je pomembna za nas. Lahko bi dali kakšen gol več v prvem polčasu."


Srečko Katanec, selektor Slovenije: "Vse ste videli, zaslužena zmaga, temu ni česa dodati. Sem pa zadovoljen, ker so fantje vzeli tekmo resno vseh 90 minut. Seveda bi lahko bilo tudi več golov, a nihče, ne Anglija ne Litva ne Estonija, si ni proti San Marinu ustvaril toliko priložnosti. Zdi se lahko, če žoga steče, a ni tako lahko. Že v prvem polčasu bi morali dati pet ali šest golov, a v prvem polčasu nismo bili dovolj agresivni. Bil sem zadovoljen z načinom igre, v drugem pa je šla žoga hitreje in vidi se, kako se lahko na ta način ustvari priložnost za gol. Lahko bi bil tudi dvoštevilčen izid."

Pierangelo Manzaroli, selektor San Marina: "Za nas so to težke tekme, potrebne je veliko fizične moči, pa tudi psihološke priprave. Slovenija ima veliko večjo izbiro različnih tipov igralcev. Mogoče bi moral ob polčasu nekoliko bolj pritisniti na svoje igralce, ker smo bili preveč zadovoljni s prvim delom in smo se preveč sprostili. A ti nasprotniki so za nas seveda vseeno razred zase in smo lahko vseeno zadovoljni."



Kvalifikacije za EP, skupina E:

SLOVENIJA - SAN MARINO 6:0 (1:0)
8.325; Iličič 10., Kampl 49., Struna 50., Novaković 52., Lazarević 73., Ilić 88.

Slovenija: S. Handanović; Brečko ( 76./Stojanović), Ilić, Cesar, Struna ; Kampl , Kurtić, Birsa, Iličić ( 72./Berić), Kirm ( 60./Lazarevič); Novaković .

San Marino: Benedettini; Bonini, Brolli, D. Simonchini , Della Valle ( 78./F. Vitaioli), Palazzi ; Hirsch ( 84./Golinucci),, Mazza, Tosi ( 56./Battistini), M. Vitaioli; Selva .

Sodnik: Oliver DRACHTA (AUT)

ŠVICA - ESTONIJA 3:0 (2:0)
Schär 17., Xhaka 27., Šeferović 80.
ANGLIJA - LITVA 4:0 (2:0)
Rooney 7., Welbeck 45., Sterling 58., Kane 73.

Lestvica:                           
ANGLIJA            5  5 0 0 15:1 15 
SLOVENIJA          5  3 0 2 10:4  9 
ŠVICA              5  3 0 2 11:3  9 
LITVA              5  2 0 3  3:11 6 
ESTONIJA           5  1 1 3  1:5  4 
SAN MARINO         5  0 1 4  0:17 1 

Gladko zmagali tudi Švica in Anglija
Pogovor s selektorjem Srečkom Katancem
Slovenija pričakovano pometla s San Marinom
Slalom Dejana Lazarevića za 5:0
Kanonada: Kampl, Struna in Novaković
Iličić popeljal Slovenijo v vodstvo