Milan Mandarić je pripeljal Marka Nikolića pred začetkom spomladanskega dela prvenstva. Na klopi Olimpije ni doživel poraza. Foto: BoBo
Milan Mandarić je pripeljal Marka Nikolića pred začetkom spomladanskega dela prvenstva. Na klopi Olimpije ni doživel poraza. Foto: BoBo
Nikolić brez poraza zapušča Olimpijo
Novinarska konferenca Mandarića o primeru Nikolić

"To ni ena mojih najsrečnejših novinarskih konferenc. Ob 10.00 sem imel sestanek z Markom Nikolićem in sporazumno smo se odločili, da odstopi z mesta trenerja. Odločitev ni bila lahka, toda kot predsednik oziroma klub nismo imeli veliko možnosti, da bi drugače ravnali ob tej napaki, ki se ne tolerira. Marko je dober trener, dober človek, a je naredil veliko napako, kar je plačal s prekinitvijo pogodbe," je na izredni novinarski konferenci povedal predsednik Olimpije Milan Mandarić.
"Kot predsednik sem kriv in odgovoren za vse"
"Že ob prihodu v Ljubljano sem rekel, da mora biti Olimpija tako v Sloveniji kot v Evropi vrhunski klub in vzor drugim. Tudi to je eden izmed razlogov, zakaj smo sprejeli to odločitev. Prepričan sem, da igralcev te težave ne bodo preveč zmedle in bodo na naslednjih šestih tekmah osvojili naslov prvaka. Nimam razloga, da ne bi verjel v to. Normalno, da sem jaz na frontni črti. Jaz sem kriv in odgovoren za vse, kot predsednik moram to sprejeti," je dodal Mandarić.

Nikolića je v četrtek disciplinski sodnik nogometne zveze zaradi rasistične opazke napadalcu Ljubljančanov Blessingu Elekeju kaznoval s sedmimi tekmami prepovedi vodenja, kar pomeni, da Srb do konca sezone ne bi smel več sedeti na klopi Olimpije.
Iz Anglije so klicali, ali je spremenil način vodenja
"Nogometna zveza je zelo profesionalna. Normalno je, da kaznujejo klub. Najprej sem bil malo razburjen in nisem želel takoj sprejeti svoje odločitve. Potem sem dojel, da je to res velik prekršek. Že konec tedna sem se nato odločil, a sem želel zadevo vseeno prespati, zato smo sporočili javnosti, da bomo naše nadaljnje korake oznanili na začetku tega tedna. Živimo v majhnem svetu. Iz Anglije, kjer sem postavljal in odstavljal trenerje, so me klicali, ali sem spremenil svoj način vodenja. Vsaka moja odločitev je vezana na to, da je najboljša za klub. Nihče ni večji od kluba. Potreboval sem malo časa, odločitev ni bila lahka. Marko je vrhunski trener in v redu človek. Ušlo mu je, a je to velika napaka, ki je ne smemo dopuščati," je pojasnil mož, ki se ga je na Otoku oprijel vzdevek Mr. Fixit, potem ko je v zadnjih 15 letih pred propadom rešil tri tradicionalne angleške klube (Portsmouth, Leicester City in Sheffield Wednesday).

Stojić ne bo trener
Vršilec dolžnosti glavnega trenerja bo pomočnik Smiljanić, ki je že na tekmi z Domžalami vodil zeleno-bele. "Ni v načrtu, da bi vodenje treningov prevzel športni direktor Ranko Stojić," je Mandarić zavrnil špekulacije o tem, da bi bil trener lahko kar Stojić. Tudi Miroslav Radović (v ljubljansko ekipo ga je sredi sezone pripeljal Nikolić), za katerega se je ugibalo, da odhaja skupaj s trenerjem, ostaja v moštvu. "Zelo ga cenim kot človeka in nogometaša. Rekel je, da je najpomembnejša osredotočenost na konec sezone. Tu je, da pomaga."
"Tudi ko bom jaz odšel, bo moral klub naprej"
Kako bo vse skupaj vplivalo na ekipo? "Imel sem sestanek s petimi, šestimi najbolj izkušenimi igralci. Vsi cenijo Marka, a to je zdaj preteklost. Moja dolžnost je, da jih razbremenim bremena, da bodo sproščeni in osredotočeni na konec sezone. Ni jim bilo lahko v zadnjih dneh. Lepo sem jim vse pojasnil. Strinjali so se, da je to dobro za klub. Seveda jim je žal za Marka, a gremo naprej. Nekega dne tudi mene ne bo več v klubu, morda junija, morda septembra, a bo moral klub naprej brez mene. Klub mora gledati pozitivno naprej."

Eleke, ki ima natrgano zadnjo stegensko mišico, bo po najbolj optimističnih napovedih okreval od tri do štiri tedne. Ker se prvenstvo konča 22. maja, je vprašanje, ali bo v tej sezoni še igral.

Nikolić brez poraza zapušča Olimpijo
Novinarska konferenca Mandarića o primeru Nikolić