Tem za pogovor je več kot dovolj: neigranje tekem, finančna negotovost klubov, nadaljevanje tekmovanj pod okriljem zveze.

Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin in predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović. Čeferin je pred dnevi pozval nacionalne zveze, naj samovoljno ne končujejo prvenstev. Foto: www.alesfevzer.com
Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin in predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović. Čeferin je pred dnevi pozval nacionalne zveze, naj samovoljno ne končujejo prvenstev. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Klubi pričakujejo natančno opredelitev NZS-ja, kaj bo z nadaljevanjem DP-ja

Sestankov, videokonferenc, raznih želja in pritiskov se je v teh dneh Rade Mijatović že navadil. Negotovost klube spravlja v stisko.

"Glede na to, kako se je vse ustavilo in v kakšnem trenutku sta država in gospodarstvo, je strah prisoten in relativno upravičen, ker bodo gospodarske dejavnosti po končanju krize izjemno negotove."

Narediti vse, da se tekmovanja končajo na igriščih
Vzoru nekaterih drugih športnih klubov, ki so že končali prvenstva, na Nogometni zvezi še ne bodo sledili. S to odločitvijo bodo čakali, dokler bo to mogoče. "Končati prvenstvo na administrativni način je zadnja možnost. Treba je narediti vse, da se tekmovanja končajo na igriščih in da tak zaključek zagotovi največjo regularnost prvenstva."

Mijatović: Nadaljevanje v najboljšem primeru sredi maja

Takšna so za zdaj tudi navodila Evropske nogometne zveze. A razumemo tudi klube. Tisti na vrhu lestvice končanju ne nasprotujejo. Spet drugi bi na vsak način želeli igrati. Toda kdaj bi realno lahko igrišča spet oživela?

Nadaljevanje mogoče tudi predzadnji ali zadnji teden junija
"Na Nogometni zvezi smo preigravali različne scenarije. Če bi lahko tekmovanja štartali v sredini maja, v najslabšem primeru tudi predzadnji ali zadnji teden junija, potem bi v nekem strnjenem razporedu ta tekmovanja končali."

Kdaj bodo torej 26. krog in polfinale pokala, je za zdaj nemogoče napovedati. A nekateri klubi po Evropi so že začeli skupne treninge in morda se bo potrpežljivo čakanje enkrat prihodnji mesec že izplačalo.

Nižanje plač pri Olimpiji

Vodstvo nogometnega kluba Olimpije je po izčrpni analizi stanja in pogovorih z vsemi deležniki sprejelo odločitev o znižanju stroškov kluba, s katerim želi ustvariti model finančno vzdržnega poslovanja v trenutnih razmerah in zagotoviti možnosti za normalno nadaljevanje tekmovanja v obdobju po končanju krize. Ukrepi se nanašajo na obdobje od 12. marca naprej, s tem, da se v marcu izvajajo sorazmerno, njihovo veljavnost bo klub preklical po vzpostavitvi normalnih razmer.

"V izrednih razmerah, v katerih se nahajamo, ima klub na razpolago dobro polovico sredstev, ki so bile do zdaj namenjene za plače igralcev, strokovnega vodstva in zaposlenih v pisarni. Za vsakega izmed posameznikov so pripravljene individualne rešitve," so zapisali na spletni strani kluba.

"Čas je, da stisnemo zobe, priložnost da strnemo vrste in pokažemo moč tudi v teh hudih časih, ko je celotno človeštvo potisnjeno na rob življenja. Kriza bo minila in Olimpija bo spet nadaljevala svojo zmagovito pot," je ob tem povedal predsednik Milan Mandarić.