Darko Milanič se je večkrat jezil tudi na sodnika Damirja Skomino, a je dejal, da ni odločilno vplival na končni izid. Foto: www.alesfevzer.com
Darko Milanič se je večkrat jezil tudi na sodnika Damirja Skomino, a je dejal, da ni odločilno vplival na končni izid. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Zahović je blestel tudi na derbiju. Dosegel je oba zadetka za vijoličaste, vendar to ni bilo dovolj. Foto: www.alesfevzer.com
Po izjemno razburljivem derbiju so Ljudski vrt zadovoljni zapustili Green Dragonsi. Foto: BoBo
Milanič se ne predaja po grenkem porazu na derbiju
Vombergar v 90. minuti odločil v Ljudskem vrtu

50-letni Izolan je bil vedno znan kot preračunljiv trener. Samo spomnimo se lanskega poletja, ko njegovi varovanci niso navduševali z igro v kvalifikacijah za Ligo prvakov, a so se vseeno prebili v elitno druščino. Posebej tekma proti Hapoelu iz Beer Šebe v Ljudskem vrtu je bila prava taktična mojstrovina Primorca. Vijoličasti so potrebovali zmago z 1:0 in jo na koncu tudi dobili, čeprav so v zadnjih minutah trpeli in se krčevito branili.
Ko je sijajni Luka Zahović v 52. minuti sobotnega derbija z glavo zadel za 2:1, so imeli Mariborčani roko in pol že na pokalu za naslov državnega prvaka. Olimpija se po zaostanku nekaj minut ni pobrala in gostitelji so krenili po tretji zadetek. Vstopil je dodatni napadalec Jasmin Mešanović, ki je bil glavni osmoljenec tekme, saj je dvakrat zadel vratnico. V 79. minuti je Milanič v igro poslal še Jana Mlakarja. Pri izidu 2:2, ki bi Mariboru zagotovil vodstvo na lestvici dva kroga pred koncem, so bili na igrišču štirje napadalci. Tako kot na prejšnjih dveh tekmah v Domžalah in Krškem, kjer pa so Štajerci nujno morali doseči gol.
Gostitelji tokrat niso uspeli umiriti igre na sredini igrišča. Tega se je zavedal tudi Milanič: "V vsakem trenutku smo si želeli biti mirnejši. Naša ekipa je zelo dinamična in težko nam uspe mirna tekma. Seveda smo jo hoteli, a nam ni uspelo. Želeli smo imeti večjo posest. Na koncu tekme smo imeli v igri štiri napadalce, želeli smo vse skupaj izpeljati bolj natančno in mirno, a nam ni uspelo. V trenutku, ko smo imeli dober izid, smo bili preveč nemirni."
V dveh mesecih od -10 prek +1 na -2
Mariborčani so bili 31. marca v Stožicah že v popolnoma izgubljenem položaju. Olimpija je povedla z 1:0 in imela vse niti igre v svojih nogah. Ricardo Alves, ki tokrat ni igral, je imel četrt ure pred koncem izjemno priložnost z glavo za 2:0, a je Jasmin Handanović z izjemno parado odbil njegov strel. Zahović je izenačil in Maribor je z remijem odnesel celo kožo.
Vijoličasti najboljši v vlogi ranjenega leva
Tisti sobotni večer se je zdelo, da je Olimpija že prvak, saj je imela deset točk naskoka s tekmo več. Sledil je neverjeten padec zmajev, ki so zapravljali točke celo proti zadnjeuvrščenemu Ankaranu. Položaj pred zadnjim derbijem v letošnji sezoni je bil ugodnejši za Maribor, ki je imel pred tekmo točko prednosti. Za vijoličaste že nekaj časa velja, da so najboljši, ko so v vlogi ranjenega leva. Tokrat so branili vodstvo na lestvici in ni se jim izšlo (2:3).
Celje in Gorica se borita za četrto mesto
Zdaj je položaj zelo neugoden za najuspešnejšo ekipo v samostojni Sloveniji, saj sta do konca le še dva kroga. Zmagi v Celju v sredo in proti Gorici naslednjo nedeljo v Ljudskem vrtu sta nujni, čeprav nikakor ne bosta lahki. Oba tekmeca igrata še za četrto mesto, ki vodi v kvalifikacije za Evropsko ligo. Olimpija bo v sredo gostila Krško, ki si je že zagotovilo obstanek, v nedeljo pa odhaja v Domžale, ki bodo sezono končale na tretjem mestu, in težko je verjeti, da bi si Ljubljančani privoščili spodrsljaj. Štiri točke jim zadostujejo za drugi naslov v zadnjih treh sezonah.
Do konca prvenstva še vse mogoče
"Dobiti moramo obe tekmi. Zdaj nimamo nobene druge izbire. Fantje so potrti. Vse bomo naredili, da bomo proti Celju zmagali. Do konca prvenstva je še vse mogoče. Mi moramo našo nalogo izpolniti," je poudaril Milanič, ki od marca 2016 v drugem mandatu sedi na klopi Maribora.
Hotić in Kramarič prispevala premalo
Pričakovano je stavil na enajsterico, ki je prinesla zasuk v zadnjih dveh mesecih, ko je Maribor zelo slabo začel spomladanski del in si nabral velik zaostanek za Olimpijo.
"Dervišević se je veliko bolje ujel s Pihlerjem kot pa z Vrhovcem. Velikih dilem pri začetni enajsterici ni bilo. Hotić in Kramarič sta nam po krilih dala premalo. Izgubljala sta dvoboje, v napadu nista uspela biti konkretna. Veliko je bilo teka in borbe, ko smo imeli žogo, nista bila prava," je še dodal Milanič.
Tavares: Točka bi bila dobrodošla, a se ni izšlo
Kapetan Marcos Tavares je bil znova razigran. Odlično je podal Zahoviću za drugi zadetek. "Škoda, ker smo izgubili. Na domačem stadionu smo imeli vse v svojih rokah. Na koncu smo naredili dve napaki in Olimpija je to izkoristila. Ni še konec. Imamo še dve tekmi, ki ju moramo zmagati," se ne predaja Brazilec.
"Mi vedno igramo napadalno. Vedno želimo zmagati in zabiti gol. Hitro smo želeli doseči še en gol, kar bi nam omogočilo lažje nadaljevanje. Seveda bi bila tudi točka zelo dobrodošla, a se ni izšlo. Imeli smo lepe priložnosti, dvakrat smo zadeli tudi okvir vrat. Tak je nogomet. Tekmec je unovčil dve priložnosti in zmagal," je poudaril 34-letni Tavares.
Po desetih letih sezona brez lovorike?
Mariborčani, ki so jeseni v skupinskem delu Lige prvakov osvojili tri točke, lahko prvič po desetih letih sezono končajo brez lovorike. Leta 2010 in 2016, ko niso bili državni prvaki, so se veselili pokalnega naslova. Tokrat te možnosti nimajo, saj so izpadli v četrtfinalu proti Olimpiji.

Milanič se ne predaja po grenkem porazu na derbiju
Vombergar v 90. minuti odločil v Ljudskem vrtu