Rodrigue Bongongui do konca sezone ostaja v dresu Tabora Sežane, saj se je zapletlo pri njegovem prestopu v Hapoel. V prvem polčasu je bil osrednji junak preobrata Tabora Sežane, ko so Primorci po zaostanku dosegli tri gole, v drugem polčasu pa zadeli še enkrat in potopili Maribor. Foto: www.alesfevzer.com
Rodrigue Bongongui do konca sezone ostaja v dresu Tabora Sežane, saj se je zapletlo pri njegovem prestopu v Hapoel. V prvem polčasu je bil osrednji junak preobrata Tabora Sežane, ko so Primorci po zaostanku dosegli tri gole, v drugem polčasu pa zadeli še enkrat in potopili Maribor. Foto: www.alesfevzer.com

Na dan, ko je pred 14 leti Mauro Camoranesi z Italijo postal svetovni prvak, je Argentinec na klopi Tabora Sežane doživel nov veliki trenutek, njegovi varovanci so z bleščečo predstavo naredili velik korak k cilju, da se izognejo 9. mestu, ki prinaša dodatne kvalifikacije za igranje v Prvi ligi. Maribor si je na drugi strani skoraj že odrezal vejo, ki še vodi do naslova prvaka. Če se je v prejšnjem krogu v zadnjih sekundah tekme z Muro rešil, je tokrat sicer odlično začel in povedel v 7. minuti (po podaji Derviševića iz avta je zadel branilec Špiro Peričić), toda v nadaljevanju je bil – ob hudih napakah obrambe in tudi taktičnih zablodah trenerja Jakirovića – popolnoma nemočen. Doživel je isti polom kot oktobra, ko je bilo v Sežani prav tako 4:1.

Bongongui prehiter za mariborsko obrambo
Mariborsko vodstvo ni trajalo niti eno minuto, izenačenje je sledilo že v naslednjem napadu. Z natančnim strelom od daleč se je z desnico izkazal Kevin Doukoure. Tik pred odmorom za osvežitev je v 26. minuti v kazenskem prostoru mariborsko obrambo vrtel hitri Rodrigue Bongongui in podal Stefanu Stevanoviću, ki je opravil z Martinom Milcem in premagal Jasmina Handanovića. Navdihnjeni nogometaši Tabora so na koncu prvega polčasa, ko so nekateri že čutili vpliv vročega sonca, udarili še enkrat, spet je z desne strani lepo podal Bongongui, zaključil pa s šestih metrov osamljeni Erik Salkić.

Tabor oddaljil Maribor od naslova prvaka

Skorajda odjeknila petarda v mreži Maribora
15-kratni prvaki so dvoboj začeli z napadalnim dvojcem Tavares-Mešanović, v začetni postavi pa ob Luki Zahoviću ni bilo niti Pihlerja, Cretuja in Vilerja. Več kot očitno se trenerju Jakiroviću eksperimentiranje ni obrestovalo, je pa v drugem delu takoj na igrišče poslal Kotnika, Pihlerja in Cretuja. Rezervisti niso prinesli preobrata – Tabor je nadaljeval učinkovito igro in 22-letni Leon Sever je v kazenskem prostoru po podaji Stevanovića povišal na 4:1! V 83. minuti je Sever po protinapadu stresel vratnico. Malo pred tem je Maribor sprožil pravzaprav edini omembe vreden strel na gol v drugem delu (Pihler). Blamaža, ki si jo klub s tako visokimi cilji ne bi smel privoščiti ...

Ante Vukušić je na dobri poti, da postane najboljši strelec Prve lige. Foto: www.alesfevzer.com
Ante Vukušić je na dobri poti, da postane najboljši strelec Prve lige. Foto: www.alesfevzer.com

Strelski šov Vukušića
Olimpija, ki je na zadnjih dveh srečanjih dosegla kar ducat golov, je unovčila spodrsljaj vijoličastih in si pred branilci naslova priigrala sedem točk naskoka, ohranila pa je štiri točke prednosti pred Celjem. Zmaji, ki so slavili 20. v sezoni, so v dvoboju vodilne in zadnje zasedbe upravičili vlogo favorita. Blestel je Ante Vukušić, ki je ujel sijajno strelsko formo. Kar štirikrat je zatresel mrežo Rudarja. Na zadnjih treh tekmah je zadel, sedemkrat na zadnjih dveh, in je trenutno pri 26 golih v Prvi ligi. Ljubljančani so še drugič v tej sezoni na svoji zelenici napolnili velenjsko mrežo. Oktobra je bilo v Ljubljani namreč kar 6:0.

Vukušić trikrat in Menalo zatresla mrežo Rudarja v prvem polčasu
Analiza 1. polčasa Olimpija - Rudar

Vsega 36 sekund je minilo, ko se je v Stožicah gostujoča mreža že zatresla. Enrik Ostrc je začel akcijo, podal Stefanu Saviću, ta pa je z globinsko žogo našel Vukušića, ki je pobegnil Adamu Vošnjaku in žogo med nogama Mateja Radana poslal v mrežo. V živahnem začetku si je priložnost hitro priigral tudi Rudar, toda Damjan Trifković je meril čez vrata, poskus Mirala Samardžića z glavo pa je izvrstno ubranil Radan.

Že v 17. minuti je moral znova pobrati žogo iz svoje mreže. Znova so kombinirali Ostrc, Savić in Vukušić. Najboljši strelec lige je na desni strani nato našel samega vtekajočega Luko Menala, ki je prodrl v kazenski prostor in z diagonalnim strelom med nogama premagal Radana. V 35. minuti se je pod podajo vpisal Endri Cekici, ki je po levi strani pobegnil Robertu Pušaverju in poslal žogo v sredino, kjer je streljal Vukušić. Radan je žogo zaustavil, a se je od dalmatinskega napadalca odbila za njegov hrbet.

Vukušić postavil piko na i
Analiza 2. polčasa in odmevi po Olimpija - Rudar

Drugi zaporedni hat-trick je Vukušić zabil v 40. minuti. Savić je z lepo podajo na desni strani zaposlil Menala, ta pa je iznajdljivo podal v sredino, kjer je ob neodločnem Vošnjaku z glavo žogo pod prečko poslal Vukušić. Najlepšo priložnost so imeli Velenjčani tik pred koncem polčasa, a je dvoboj z nekdanjim zmajem Trifkovićem dobil Nejc Vidmar.

Še hitreje kot na začetku prvega se je velenjska mreža zatresla v drugem. Gostje so celo začeli polčas s sredine, a sta Jovan Pavlović in Josip Filipović lahkomiselno zapravila žogo. Izbil jo je Timi Max Elšnik, Savić pa je takoj v ogenj poslal Vukušića, ki je po 13 ali 14 sekundah drugega dela povišal na 5:0. Olimpija je imela lepo priložnost, da bi še oplemenitila prednost. Najprej je v 62. minuti Menalo zadel okvir vrat, Vošnjak pa je v 69. minuti v kazenskem prostoru podrl Harisa Kadrića, toda strel z bele točke Romana Bezjaka je zaustavil Radan.

Vukušić blestel ob visoki zmagi Olimpije

PRVA LIGA TELEKOM SLOVENIJE, 32. krog:
CB24 TABOR SEŽANA
– MARIBOR 4:1 (3:1)
Doukoure 8., Stevanović 26., Salkić 45., Sever 56.; Peričić 7.

Tabor Sežana: Rener, Nemanič, Azinović, Ristič (87./Hlad), Salkić (70./Mihaljević), Krivičić (86./Horvat), Sever (86./Specogna), Stevanović, Bongongui (71./Pittinari), Doukoure, Denis.

Maribor: Handanović, Milec, Mitrović, Peričić (59./Koblar), Kolmanič, Vrhovec (46./Cretu), Santos (46./Pihler), Dervišević, Požeg Vancaš (59./Zahović), Mešanović (46./Kotnik), Tavares.

Sodnik: Andrej Žnidaršič (Kranj)


OLIMPIJA – RUDAR 5:0 (4:0)
Vukušić 1., 35., 40., 46., Menalo 17.
Bezjak je v 69. minuti zapravil 11-m

Olimpija: Vidmar, Andrejašič, Samardžić (81./Kamy), Šme, Jurčević, Ostrc, Elšnik, Menalo (65./Knežević), Savić (56./Bezjak), Cekici (56./Pavlović), Vukušić (56./Kadrić).

Rudar: Radan, Pušaver, Pavlović, Vošnjak, Jovan (56./Krefl), Tifković (46./Lelić), Črnčič (64./Vižintin), Jovanović, Filipović, Kuzmanović, Panadić (46./Koprivnik).

Sodnik: Slavko Vinčić (Maribor)


ALUMINIJ – BRAVO 1:2 (1:0)
300; Živković 32.; Matko 59., Brekalo 87.

MURA – TRIGLAV 2:0 (2:0)
Mandić 34., Bobičanec 45.

CELJE – DOMŽALE 4:1 (1:1)
350; Kerin 37., Lotrič 51., 89., Vizinger 73.; Vujadinović 42.

Lestvica:
OLIMPIJA         32 20  5  7  69:38  65
CELJE            32 17 10  5  66:31  61
MARIBOR          32 17  7  8  56:35  58
ALUMINIJ         32 15  6 11  53:38  51
MURA             32 13 11  8  50:39  50
BRAVO            32 12  8 12  44:47  44
TABOR SEŽANA     32 10  7 15  39:47  37
DOMŽALE          32 10  6 16  43:58  36
TRIGLAV          32  9  4 19  39:76  31
RUDAR            32  0 10 22  27:76  10