Na prvi nedeljski tekmi 9. kroga je CB24 Tabor Sežana s hat-trickom Kamerunca Bongonguija s kar 4:0 razbil predzadnji Aluminij. V Kopru je odločil strel z glavo kapetana Vanje Drkušića, ki je Bravu prinesel zmago nad vodilnim klubom Prve lige Telemach.

Prva četrtina sezone 2021/22 se je končala z večerno nedeljsko tekmo v Ljudskem vrtu, kjer je Maribor z igralcem manj izgubil proti Muri, ki je do zmagovitega zadetka prišla v 88. minuti.

Na kraju zgodovinskega naslova prvakov

Mura je izenačila po zgolj treh minutah zaostanka z edinim strelom v okvir vrat Maribora v prvih 45 minutah derbija. Foto: www.alesfevzer.com
Mura je izenačila po zgolj treh minutah zaostanka z edinim strelom v okvir vrat Maribora v prvih 45 minutah derbija. Foto: www.alesfevzer.com

Mura se je v Ljudski vrt vrnila prvič po majskem zmagoslavju, ko je na zadnji tekmi slavila s 3:1 in prvič osvojila državni naslov. Prekmurci prvenstva niso začeli najbolje, a so z zmagama na zadnjih tekmah ujeli priključek z zgornjim domom prve slovenske nogometne lige. Ob petih točkah zaostanka za prvim Koprom so varovanci Anteja Šimundža kljub igranju Konferenčne lige nazaj v boju za sam vrh.

Nasprotno se je kriza Maribora še poglobila, na novo zmago čakajo zdaj že več kot mesec dni, pri čemer je trenerju Simonu Rožmanu gorelo pod klopjo že pred tekmo.

Voloder kronal premoč, Kous takoj odgovoril

Vijoličasti so pod pritiskom nujne zmage silovito pritisnili pred vrata državnih prvakov. Prve pol ure je Matko Obradović branil vse mogoče (streljala sta Nino Žugelj in Ognjen Mudrinski), nato pa je v 33. minuti po prekinitvi le klonil in mreža Mure se je zatresla. Po podaji iz kota z leve strani je žoga na 10 metrih prišla do branilca Roberta Volederja, ki je z močnim udarcem od tal matiral Obradovića in s prvencem v Prvi ligi poskrbel za vodstvo Maribora z 1:0.

A vodstvo Štajercev je zdržalo zgolj tri minute. Po izvajanju avta na levi strani je Amadej Maroša ob prodoru v kazenski prostor opazil prostega Žigo Kousa, ki je udaril s prve za izenačenje na 1:1.

Izključitev stebra vijoličaste obrambe

Dvoboj Andrej Kotnik – Jan Gorenc je zaznamoval zaključek derbija. Izžvižgani napadalec Maribora je ob prvem nastopu v sezoni poživil igro, a na drugi strani je bil ravno on tisti, ki ob usodnem kotu ni dovolj dobro pokril strelca – branilca Jana Gorenca. Foto: www.alesfevzer.com
Dvoboj Andrej Kotnik – Jan Gorenc je zaznamoval zaključek derbija. Izžvižgani napadalec Maribora je ob prvem nastopu v sezoni poživil igro, a na drugi strani je bil ravno on tisti, ki ob usodnem kotu ni dovolj dobro pokril strelca – branilca Jana Gorenca. Foto: www.alesfevzer.com

Drugi polčas se je začel obupno za Maribor, saj je bil po dobri minuti igre zaradi drugega rumenega kartona izključen steber obrambe Nemanja Mitrović. Prvi karton je Ljubljančan v mariborskih vrstah prejel ob samem izteku 1. polčasa. Iz prostega strela, ki je sledil, je Tomi Horvat ogrel dlani Ažbeta Juga, ki je bil ob naslednjem napadu Prekmurcev premagan. A je bil Maroša ob strelu z glavo v prepovedanem položaju, tako da je ostalo 1:1.

Začeli so se valiti napadi in poskusi Pomurcev, vodilni gol Mure je visel v zraku, a ga ni bilo vse do 88. minute. Po seriji zapravljenih priložnosti, kot zadnji je bil blokiran strel Mihaela Klepača, je kot z desne strani izvedel rezervist Mitja Lotrič. V osrčju 16-m prostora je branilec Jan Gorenc s hrbtno stranjo ramena preusmeril žogo v malo mrežico Juga. Preobrat Mure v Ljudskem vrtu za pomembno zmago, ki je še poglobila krizo Maribora.

Prvi poraz vodilnega Kopra ... proti drugemu Bravu

Kapetan Brava Vanja Drkušić je takole matiral Davida Adama za veliko zmago Ljubljančanov, ki so se vodilnim Koprčanom približali le na tri točke. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Brava Vanja Drkušić je takole matiral Davida Adama za veliko zmago Ljubljančanov, ki so se vodilnim Koprčanom približali le na tri točke. Foto: www.alesfevzer.com

Po prvih 45 minutah prvenstvenega derbija na Bonifiki ni bilo golov, pri čemer so bili zadetku bližje Ljubljančani. Razmerje poskusov strelov je bilo namreč 6:2 za Bravo, ki je tudi sprožil edini strel v okvir vrat v prvem polčasu.

Trontelj iz kota našel glavo kapetana

10. KROG

Sreda ob 17.00:
KALCER RADOMLJE - BRAVO

Ob 20.15:
OLIMPIJA - DOMŽALE

Četrtek ob 15.00:
CB24 TABOR SEŽANA - MURA

Ob 17.00:
KOPER - ALUMINIJ

Ob 20.15:
MARIBOR - CELJE

V nadaljevanju so Koprčani zagospodarili, a so se pred nasprotnimi vrati preveč zapletali. V 75. minuti pa je prišla hladna prha. Ljubljančani so prišli do kota, ki ga je z leve strani izvedel Žan Trontelj, ki je na drugi vratnici našel glavo Vanje Drkušića, na katerega je koprska obramba pozabila. 1:0 za Bravo!

Bravo ostaja prijetno presenečenje prvenstva. V sredo jih čaka gostovanje pri zadnjih Radomljah, ko bodo po točkah vsaj za eno noč ujeli Koper, ki v četrtek doma gosti predzadnji Aluminij. Foto: www.alesfevzer.com
Bravo ostaja prijetno presenečenje prvenstva. V sredo jih čaka gostovanje pri zadnjih Radomljah, ko bodo po točkah vsaj za eno noč ujeli Koper, ki v četrtek doma gosti predzadnji Aluminij. Foto: www.alesfevzer.com

Ob zaostanku so rumeno-modri le pritisnili močneje in v 85. minuti so si priigrali največjo priložnost, ko je z glavo streljal prvi strelec lige Maks Barišič. Vendar se je z obrambo izkazal vratar Renato Josipović. V zadnjih minutah je bil Bravo bližji podvojitvi vodstva kot Koper izenačenju.

Koper tri točke pred kluboma iz Ljubljane

Prvi poraz Koprčanov pomeni, da so se jim bravaši približali le na tri točke, sočasno pa znova prehiteli Olimpijo, pri čemer imata oba ljubljanska kluba po 16 točk. A vodilni kanarčki imajo v dobrem še eno neodigrano tekmo.

Hat-trick Kamerunca Bongonguija

Lestvica strelcev

5 - Maks Barišić (Koper)
Almedin Ziljkić (Olimpija)

4 - Rodrigue Bongongui (CB24 Tabor)
Kaheem Parris (Koper)
Dino Stančič (CB24 Tabor Sežana)

3 - Ivan Božić (Celje)
Kai Cipot (Mura)
Loren Maružin (Bravo)

Na prvi nedeljski tekmi je Tabor Sežana proti Aluminiju povedel v 13. minuti, ko je po lepo odigrani akciji zaključil Rodrigue Bongongui. Prvi pravi domači gol Sežancev v novi sezoni 2021/22, saj so na štirih dozdajšnjih tekmah na stadionu Rajka Štolfe v tekoči sezoni dosegli le en zadetek, a dejansko je bil to avtogol Olimpijinega branilca Crnomarkovića ob zmagi Ljubljančanov z 1:2.

V Sežani hat-trick Kamerunca Bongonguija

Še hitreje so Kraševci zadeli na začetku drugega polčasa. Po kotu z desne strani je v 50. minuti z natančnim strelom z glavo zadel Klemen Nemanič, kar je zanj prvi gol sezone. Nato je češnjicam dokončno steklo, do konca tekme je še dvakrat zabil ravno Kamerunec Bongongui: najprej v 66. minuti, v 85. minuti pa je dokončal hat-trick.

Tabor se je s četrto zmago – ob prav toliko porazih – povzpel na začasno tretje mesto, Aluminij je s sedmimi točkami ostal na predzadnjem mestu.


PRVA LIGA TELEMACH, 9. krog


CB24 TABOR SEŽANA – ALUMINIJ 4:0 (1:0)
300; Bongongui 13., 66., 85., Nemanič 50.

Tabor Sežana: Koprivec; Bongongui, Briški, Grobry (87./Ovsenek), Guerrico, Krivičič (67./Mihaljević), Mavretič (67./Tolić), Nemanić, Salkić, Stanković (54./Kouao), Stančič (54./Kljun).

Aluminij: Janžekovič; Azemović (80./Ploj), Kadrić (46./Kidrič), Krefl, Martinšek, Martić, Nkama (69./Prša), Pečnik, Pušaver (60./Brest), Đerlek (69./Bizjak).

Sodnik: Denis Šabanagić (Ljubljana)
Rumeni kartoni: Nemanil 25.; Marinšek 15., Nkama 56.


KOPER – BRAVO 0:1 (0:0)
600; Drkušić 75.

Koper: Adam; Palčič, Rajčević, Jelić Balta (65./Grudina), Brulić, Žužel, Tičić (69./Guberac), Varešanović, Parris, Barišić, Colley (56./Osuji).

Bravo: Josipović; Jakšić, Drkušić, Trontelj, Trdin, Križan, Kirm (65./Španring), Maružin (70./Memić), Bajde (82./Ogrinec), Kramarič, Simon.

Sodnik: Denis Šabanagić (Ljubljana)
Rumeni kartoni: Grudina 83.; Bajde 28.


MARIBOR – MURA 1:2 (1:1)
2.800; Voloder 33.; Kous 36., Gorenc 88.
RK: Mitrović 47./Maribor

Maribor: Jug; Mutavčič (92./Kronaveter), Voloder, Mitrović, Sikošek, Martinović, Žugelj (58./Šturm), Alvir (92./Požeg Vancaš), Makoumbou, Repas, Mudrinski (73./Kotnik).

Mura: Obradović; Karničnik, Maruško, Gorenc, Šturm, Lorbek (82./Lotrič), Kozar, Kous, Horvat, Škoflek (69./Klepač), Maroša.

Sodnik: Rade Obrenović (Ljubljana)
Rumeni kartoni: Mitrović 45., 47., Sikošek 47., Voloder 80.; Šturm 10.


Sorodna novica Olimpija zdržala celoten polčas z igralcem manj in ugnala Celje

Odigrano v soboto:
DOMŽALE
– KALCER RADOMLJE 2:0 (1:0)
300; Dobrovoljc 8., Georgijević 60.

OLIMPIJA – CELJE 1:0 (1:0)
500; Ziljkić 9.
RK: Pavlović 47./Olimpija

LESTVICA

KOPER                8  6 1 1 16:6  19
BRAVO                9  4 4 1  9:5  16
OLIMPIJA             9  5 1 3 13:10 16
MURA                 9  4 2 3 13:15 14
CB24 TABOR SEŽANA    9  4 1 4 12:7  13
MARIBOR              9  4 1 4 13:15 13
CELJE                9  3 1 5 10:11 10
DOMŽALE              8  3 1 4 10:12 10
ALUMINIJ             9  1 4 4  5:11  7
KALCER RADOMLJE      9  1 2 6  7:16  5