Olimpija je oba zadetka dosegla pod tribuno z Green Dragonsi, zato je bilo proslavljanje z navijači še toliko slajše. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Olimpija je oba zadetka dosegla pod tribuno z Green Dragonsi, zato je bilo proslavljanje z navijači še toliko slajše. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Tekma je bila na visoki ravni, kot se za derbi spodobi. Bilo je zagrizeno, ognjevito, čustveno, hitro, bojevito. To sem tudi pričakoval. Obe ekipi sta želeli zmagati.

Zoran Barišić
Maribor - Olimpija
Marcosu Tavaresu in Luki Zahoviću ni uspelo zatresti mreže Olimpije. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Zarifović: Dogovorili smo se, da jih moramo pritisniti
Jug ob koncu ognjevitega derbija ujezil Mariborčane

Dogodek v 52. minuti jubilejnega 100. derbija v samostojni Sloveniji je bil najbrž ključen na osrednji tekmi 14. kroga Prve lige TS. Znova je bil Marko Šuler tisti, ki mu ni uspelo ustaviti argentinskega Slovenca, ta pa je s surovo močjo kaznoval njegovo neodločnost.

V tistem trenutku se je vsem spomin odvrtel k zadetku iz 90. minute zadnjega derbija v Mariboru (tedaj z glavo), ki je odločil lansko prvenstvo (2:3). V domačem taboru so se zavedali, da bi lahko imeli težave prav s predložki, in so se s tem ukvarjali tudi med nedavnim reprezentančnim premorom. Očitno zaman.

"Trener me sili k presingu od prve minute," je po tekmi poudaril "Vombi" in dodal, da mu tudi stalno govori, naj uživa v nogometu. "Zelo hvaležen sem mu, da mi je vlil samozavest." Prvovrstni užitek soigralcem in navijačem Olimpije je nato ponudil tudi Tomislav Tomić z zmagovitim zadetkom za 1:2 v 63. minuti, ki je bil prava mojstrovina z levico. Na 52. tekmi se je sploh prvič vpisal med strelce v dresu Olimpije.

"V zadnjih 15 minutah prvega polčasa nismo bili pravi, popustili smo prav pri presingu. Z izenačujočim zadetkom smo si okrepili samozavest, gol smo dosegli v pravem trenutku, kmalu nato je zadel še Tomić. V končnici smo pokazali pravi obraz tudi v obrambi, se borili in ohranili prednost. Pokazali smo kakovost in tudi značaj," je razložil Vombergar.

Po odhodu Kronavetra izgubili ravnovesje
Razlog za padec v Olimpijini igri ob koncu prvega dela je bila tudi poškodba Roka Kronavetra. "Začeli smo dobro, prvih 20, 25 minut je bilo v redu. Po njegovem odhodu z igrišča pa smo povsem izgubili ravnovesje, Maribor je to izkoristil. V obrambi smo bili preširoki in nismo imeli tranzicije ne naprej ne nazaj. Nismo igrali enotno. Med odmorom smo strnili vrste, se zbrali, nekaj spremenili v igri in v drugem polčasu odigrali tako, kot smo želeli. Bili smo aktivnejši, dinamični, imeli smo več samozavesti. Seveda je treba imeti tudi kanček sreče, za katero pa smo delali," je opisal trener Zoran Barišić.

"Vemo, da je "Krona" zelo pomemben za našo igro, a imamo zelo dobre igralce tudi na klopi. Vsi so dokazali, da so pravi," je dodal Vombergar.

"Ob odmoru smo se v slačilnici dogovorili, da jih moramo pritisniti, ker nimajo radi, da so pod pritiskom. Videli ste, da smo bili potem druga ekipa. Zasluženo smo zmagali. Pomembno je, da nam je to uspelo in smo se jim na lestvici približali le na dve točki. Zdaj bomo upali še na kakšen njihov spodrsljaj. Ko zmagaš v Ljudskem vrtu, je veselje seveda veliko. S fanti smo zapeli neko pesem. Upam, da se nas je dobro slišalo," je dejal kapetan Aris Zarifović.

Barišić sodniških odločitev ni komentiral
Primorski branilec na novinarski konferenci ni veliko razglabljal o spornem dogodku v 79. minuti, ko bi morda sodnik Matej Jug lahko pokazal na belo točko po padcu Luke Zahovića v kazenskem prostoru, ko je nogo stegnil Asmir Suljić. Ponovil je le, da mu je napadalec Maribora rekel, da 11-metrovke ni bilo. "Suljić mi je omenil, da se ga ni dotaknil," nam je o tej akciji razkril Vombergar.

"Odločitev sodnikov ne komentiram. Oni morajo opravljati svoje delo, mi svoje. Ne smemo se obremenjevati s tem," je povedal Barišić, ki se je nato že uzrl tudi proti naslednjim tekmam. "Vidi se, da iz tekme v tekmo napredujemo in gredo nekatere stvari na bolje. Opraviti pa moramo še veliko dela, naš potencial je še veliko večji. Verjeti moramo vase, delati naprej ter ostati skromni in z obema nogama trdno na tleh. Zavedati se moramo, da moramo za vsako zmago trdo delati. V sredo bomo na pokalni tekmi proti Kopru lahko hitro videli, kakšen je značaj ekipe. Pripravili se bomo, kot da bi igrali proti Mariboru ali Domžalam, čeprav smo že v gosteh zmagali s 5:0."

Na tribunah "katastrofa"
Trener Olimpije je za konec komentiral še vroče dogodke na tribunah. V prvem polčasu so navijači iz Ljubljane Green Dragonsi s severne tribune odvrgli dve bakli med gledalce na zahodni tribuni, domači navijači pa so na VIP-tribuni napadli in večkrat zalili s pivom predsednika Olimpije Milana Mandarića.
"To je katastrofa, za to ni mesta v nogometu. Da naši navijači nekaj mečejo v ljudi oziroma celo v otroka, se ne sme zgoditi. Da našega predsednika napadajo, pljuvajo in polivajo s pivom, tudi to ne gre. To se ne sme nikoli dogajati. V nogometu vedno znova govorimo o spoštovanju, tega se moramo držati vsi."

Olimpijo zahteven preizkus čaka tudi v naslednjem krogu državnega prvenstva, prihodnjo nedeljo bodo namreč v Stožicah pred kamerami TV Slovenija gostovale Domžale.

Tekma je bila na visoki ravni, kot se za derbi spodobi. Bilo je zagrizeno, ognjevito, čustveno, hitro, bojevito. To sem tudi pričakoval. Obe ekipi sta želeli zmagati.

Zoran Barišić
Zarifović: Dogovorili smo se, da jih moramo pritisniti
Jug ob koncu ognjevitega derbija ujezil Mariborčane