Kylian Mbappe je prevzel štafeto iz rok Messija, Ronalda in Neymarja. Vzhajajoči superzvezdnik, ki bo zaznamoval prihodnje desetletje nogometa, a pri 19 letih je bil že ključni mož Francije med šampionskim pohodom na drugo zvezdico. Foto: Reuters
Kylian Mbappe je prevzel štafeto iz rok Messija, Ronalda in Neymarja. Vzhajajoči superzvezdnik, ki bo zaznamoval prihodnje desetletje nogometa, a pri 19 letih je bil že ključni mož Francije med šampionskim pohodom na drugo zvezdico. Foto: Reuters

Veseli smo, da so si tuji gostje lahko vse ogledali na lastne oči in razbili svoje mite in predsodke o naši državi. Tudi to je pomemben dosežek prvenstva. Vsi so se obnašali izjemno. Lahko smo ponosni na to, kar so opravili prireditelji.

Ponosni predsednik Rusije Vladimir Putin ob izvrstni organizaciji SP-ja.
Podelitev medalj in pokala po finalu
Edini prirediteljski spodrsljaj so si Rusi privoščili ravno v finalu. Najprej je protestirala znana oprečniška skupina Pussy Riot, na koncu se je začetek podelitve priznanj močno zavlekel, pri čemer se je ulil močan dež, v prvih minutah pa so imeli dežnik samo za Putina. Foto: Reuters

V času svetovnega nogometnega prvenstva je Rusijo obiskalo več kot tri milijone tujih turistov. To je okoli dvakrat več kot v času zimskih olimpijskih iger leta 2014.

Ruski premier Dmitrj Medvedjev.
Stadion Lužniki v Moskvi
V ruski javnosti že mesece poteka debata o usodi in izrabi stadionov, ki so jih zgradili za potrebe svetovnega prvenstva. Kljub finančno močnemu prvenstvu s kar nekaj tradicionalnimi klubi z veliko navijači, so namreč prireditelji polovico od 12 stadionov zgradili v mestih, kjer trenutno nimajo prvoligaša. Po uradni oceni bodo za redno vzdrževanje letno porabili 81 milijonov evrov. Foto: Reuters
Mario Mandžukić
Mario Mandžukić je postal lastnik neslavnega dosežka – postal je prvi igralec z avtogolom in golom v finalu mundiala. Doslej je v zgodovini SP-jev na eni tekmi svojo in nasprotno mrežo zatresel le še Nizozemec Ernie Brandts v Argentini 1978 ob zmagi nad Italijo 2:1. Foto: Reuters

Najboljši mladi igralec turnirja Mbappe se je z golom proti Hrvaški pridružil Peleju in postal šele drugi nogometaš, ki je pred 20. rojstnim dnevom v finalu zatresel nasprotnikovo mrežo. Mbappe je bil ob zadetku star 19 let in 207 dni, Peleju je to uspelo leta 1958, ko je štel 17 let in 249 dni.

Mbappe: Kralj ostaja kralj
Legendarni Brazilec je nad nastopi mladega Francoza navdušen, se je pa pošalil na Twitterju, da ga malce skrbi za svoje rekorde. "Če bo nadaljeval s tako igro, bom moral obrisati prah z nogometnih čevljev in se pri 77 letih vrniti k igranju," je dejal Pele. Mladi Parižan mu je odgovoril: "Kralj ostaja kralj." Vzdevek legendarnega Peleja je namreč ravno O Rei (Kralj).

Gostitelji eden nedvomnih zmagovalcev mundiala
Nedvomno je med zmagovalci najpomembnejšega športnega dogodka leta 2018 z brezhibno organizacijo nogometnega prvenstva tudi Rusija. V nasprotju z nekaterimi prejšnjimi turnirji je Rusija zmogla prvenstvo brez zapletov, varnostnih groženj in izgredov huliganov, za nameček je pričakovanja močno presegla tudi domača izbrana vrsta.

Rusija si je lahko oddahnila, ko z uvodno zmago proti Savdski Arabiji ni prekinila tradicije z 21. Fifinih svetovnih prvenstev, ko so gostitelji na prvi tekmi ostali neporaženi. Rusi so sicer postali prvi gostitelji po Mehiki leta 1986, ki so izpadli v četrtfinalu turnirja, preostali so izpadali v osmini ali kasneje, vmes pa se edino Južna Afrika leta 2010 ni prebila v izločilne boje.

Povprečno najmanjši stadioni po SP-ju 2002
Absolutne številke bodo v prihodnjih dneh in tednih dobile realne ocene – skupno si je 64 tekem ogledalo več kot 3 milijone navijačev. Prireditelji so se med prvenstvom pohvalili z 98-odstotno razprodanostjo tekem. A dejstvo je, da so bili stadioni v Rusiji manjši kot v Nemčiji 2006, Južni Afriki 2010 in Braziliji 2014. Absolutno gledano so številke gledalcev na stadionih zato najmanjše po prvenstvu 2002, ko sta SP gostili Japonska in Južna Koreja.

Francija je po Braziliji postala prva država, ki je v finalu dosegla štiri gole. Brazilija je leta 1970 v Mehiki štirikrat zadela proti Italiji (4:1). Francoska izbrana vrsta je obenem šele druga država, ki ji je na poti do finala uspelo premagati tri različne južnoameriške države (Peru, Argentino in Urugvaj). Prej je to uspelo Nizozemski leta 1974.

Mandžukić prvi z avtogolom in golom v finalu
Hrvaška izbrana vrsta bi nekaj statističnih podatkov raje pozabila. Postala je namreč druga ekipa, ki je bila poražena v prvem nastopu v finalu. Enaka usoda je leta 1974 doletela Nizozemce, ki jih je z 2:1 premagala Nemčija. Hrvaški napadalec Mario Mandžukić je prvi nogometaš z avtogolom v finalu svetovnega prvenstva. Je tudi drugi v zgodovini, ki je na svetovnem prvenstvu v eni tekmi zatresel lastno in nasprotnikovo mrežo. Njegov soigralec Ivan Perišić je po Marcu Materazziju (2006) prvi, ki je na eni tekmi zadel gol in z igro z roko zakrivil enajstmetrovko.

Kljub razočaranju rekorda za Messija in Ronaldu
Za nekaj zanimivih podatkov sta kljub zgodnjim izpadom poskrbela najboljša nogometaša zadnjega desetletja Lionel Messi in Cristiano Ronaldo. Argentinec je edini nogometaš, ki je na zadnjih štirih prvenstvih na vsaki tekmi prispeval podajo za gol. Portugalec pa je postal četrti igralec, ki je zadel na štirih različnih svetovnih prvenstvih (2006, 2010, 2014 in 2018). Prej so to dosegli Pele, Uwe Seeler in Miroslav Klose. Cristiano Ronaldo je hkrati prvi Evropejec, ki je zadel na osmih zaporednih velikih tekmovanjih (svetovna in evropska prvenstva).

Mehičanu Gallardu rumeni karton po vsega 15 sekundah
Tudi Brazilcem prvenstvo v Rusiji ne bo ostalo v najlepšem spominu. Še četrtič zapored jih je s svetovnega prvenstva izločila evropska država (Francija 2006, Nizozemska 2010, Nemčija 2014 in Belgija 2018). Brazilija je na svetovnih prvenstvih sicer desetkrat zapored prvi del tekmovanja končala na vrhu skupine. Nazadnje ji je to spodletelo leta 1978. Urugvajci so postali drugi po Argentincih leta 1998, ki jim je uspelo premagati vse tri ekipe v skupini, pri čemer niso prejeli gola.

Mehika je na letošnjem prvenstvu odigrala še 57. tekmo v izločilnih bojih mundiala, kar je največkrat od ekip, ki še nikoli niso osvojile naslova prvaka. Mehičani so poskrbeli tudi za najhitrejši rumeni karton na svetovnih prvenstvih. Po 15 sekundah igre proti Švedom si ga je prislužil Jesus Gallardo.

Bo tudi Francija izpadla v Katarju že v skupini?
Neslavni niz je nadaljevala Nemčija, ki je po Španiji (2014) in Italiji (2010) še tretja branilka naslova, ki je prvenstvo zapustila po uvodnem delu tekmovanja. To se ji je zgodilo šele drugič v zgodovini, nazadnje se Nemci iz začetnih bojev mundiala niso prebili leta 1938. Se torej lahko Francozi že kar sprijaznijo, da bodo v Katarju 2022 izpadli že v skupinskem delu? Ne nazadnje se tako Les Blues predali svetovno krono na SP-ju 2002.


Fifine nagrade 21. svetovnega prvenstva v nogometu

Zlata žoga za najboljšega igralca prvenstva:

  1. Luka Modrić (Hrvaška)
  2. Eden Hazard (Belgija
  3. Antoine Griezmann (Francija)

Najboljši mladi nogometaš:

  • Kylian Mbappe (Francija)

Zlata kopačka za najstrelca turnirja:

  1. Harry Kane (Anglija) – 6 golov
  2. Antoine Griezmann (Francija) – 4 goli
  3. Romelu Lukaku (Belgija) – 4 goli

Zlata rokavica za najboljšega vratarja:

  • Thibaut Courtois (Belgija)

Nagrada za najbolj pošteno igro:

  • Španija (2 rumena kartona na 4 tekmah)

Veseli smo, da so si tuji gostje lahko vse ogledali na lastne oči in razbili svoje mite in predsodke o naši državi. Tudi to je pomemben dosežek prvenstva. Vsi so se obnašali izjemno. Lahko smo ponosni na to, kar so opravili prireditelji.

Ponosni predsednik Rusije Vladimir Putin ob izvrstni organizaciji SP-ja.

V času svetovnega nogometnega prvenstva je Rusijo obiskalo več kot tri milijone tujih turistov. To je okoli dvakrat več kot v času zimskih olimpijskih iger leta 2014.

Ruski premier Dmitrj Medvedjev.